Motståndarkollen Gefle: ”Står tryggt på jorden”

Med fyra raka förluster är Gefle IF Allsvenskans formsvagaste lag. Ikväll suktar laget efter ett trendbrott, när ÖSK kommer på besök till nybyggda Gavlevallen. Med rötter som spelare i båda lagen tar svartvitts forne kapten Magnus Wikström ton och ger sina tankar om den match som väntar.

Under åtta års tid var Magnus Wikström känd som ÖSK:s stora ledare och försvarsgeneral. Men innan dess hade mittbacken även en längre sejour i Gefle, en klubb som Magnus totalt spenderade tre säsonger i.

Allting tog sin början 2004, när Magnus tog klivet från moderklubben Forward. I Gefle fick han direkt vara med om att sluta tvåa i Superettan och därmed spela upp laget till Allsvenskan. Där lyckades laget under de efterföljande åren att etablera sig och Magnus ser tillbaka på en häftig sportslig tid.

– Vi klarade oss kvar utan kval och det var väl över allas förväntan. Personligen hade jag tre väldigt bra år däruppe, säger den nu pensionerade mittbacken.

Många år har hunnit passera sedan Magnus senast drog på sig Gefle-tröjan, men han håller än idag kontakt med flera inom klubben. Dessutom har en gammal lagkamrat dragit på sig handskarna igen. Detta i form av Mattias Hugosson, den smått legendariske Gefle-målvakten som nu gjort comeback sedan laget fått skadeproblem.

Det mesta är dock förändrat sedan Magnus tid i klubben. Laget spelar sedan förra året på den nybyggda Gavlevallen och i spelartruppen finns gott om ungtuppar med. Men trots allt det och trots att klubben nu spelat i Allsvenskan sedan 2004 går Gefle ännu under radarn runt om i Sverige.

– Under min tid i Gefle gick vi upp till Allsvenskan och var då lite av ett lag som ingen riktigt räknade med i fotbollssverige. Till viss del lever väl den uppfattningen kvar. Även om man så klart har skaffat sig lite mer respekt än vad man hade tidigare, förklarar Magnus och fortsätter.

– Klubben jobbar utefter sina förutsättningar på ett fantastiskt bra sätt. Man är i många avseenden ett föredöme i Sverige och gör många bra saker. Det är fortfarande en plats där man tar tillvara på talang från lägre divisioner och gör dessa till Allsvenska spelare.

Vill se fokus hos ÖSK: ”Det enda som gäller är Geflematchen”

Den Allsvenska historiken är på senare år stark i Gefle, men denna säsong har fått en tung start. Efter nio spelade matcher sladdar laget på 15:e plats i tabellen och formen pekar rakt nedåt. Gefle står i dagsläget på fyra raka förluster och målskillnaden under denna period är mindre smickrande 3-17.

– Jag tror ändå att det är för tidigt att döma ut dem helt. Man ledde ändå bland annat mot Göteborg med 2-1 och spelade riktigt bra, men rätt som det var tappade man allting och förlorade med 2-6. Så det är lite för tidigt att uttala sig, resonerar Magnus.

38-åringen fick under sin tid i klubben vara med om att kriga för den Allsvenska existensen. Det är något som Gefle gjort till något av sin paradgren genom åren, just förmågan att överleva nedflyttningsstrider.

– De har nytta av att ha legat därnere tidigare år. Jag tror inte att föreningen drabbas av någon panik, utan man jobbar långsiktigt. Hade det varit en annan förening i samma sits hade det kunna blåsa betydligt värre, men Gefle står ganska tryggt på jorden, menar Magnus och tillägger.

– Men självklart måste de börja ta poäng nu och det är på hemmaplan som de räknar med att vara starka. Det blir inte lätt att åka upp dit i dagsläget.

Just resan upp till Gävle är vad som väntar för ÖSK denna torsdag. Efter att ha avslutat sin aktiva spelarkarriär jobbar Magnus sedan 2015 på kontoret i rollen som marknadskoordinator. Därifrån följer han på ett väldigt nära håll det mesta som sker i och runt laget. Att den fina seriestarten smittat av sig på självförtroende står helt klart, däremot höjer Magnus ett varningens finger för kvällens drabbning.

– Det är viktigt för killarna att koncentrera sig på uppgiften. Ute på staden och runt föreningen pratar alla just nu väldigt mycket om mötet med Norrköping, men det enda som egentligen gäller är Geflematchen. För ÖSK åker inte bara dit och hämtar hem enkla poäng. Det har vi aldrig gjort och det kommer vi aldrig att höra.

Fakta Gefle:
Position i tabellen: 15
Senast spelade match: MFF borta, 0-3
Formkurvan: Fyra raka förluster
Bästa målskytt: Dioh Williams, 3 mål

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908