Moberg avgjorde sent mot Elfsborg

I den nionde omgången av Allsvenskan 2016 ställdes ÖSK på söndagseftermiddagen mot IF Elfsborg. Trots övertag i spel och chansproduktion såg det länge ut som om ÖSK skulle gå mållösa. På tilläggstid frälste dock Erik Moberg hemmalaget med ett nickmål. Seger 1-0 och ÖSK hakar på i toppen.

På ett regnigt Behrn Arena klev två formstarka lag in för match i Allsvenskans nionde omgång. Elfsborg med tre raka segrar och ÖSK med segern mot Hammarby i bagaget. Det var hemmalaget som skapade matchens första heta målchans efter knappt tio minuter. Efter en Elfsborgshörna satte Holmberg iväg i en kontring centralt. Efter att ha släppt ut bollen på Sema till vänster fick han tillbaka den i boxen och stötte den bakåt till DG som tog avslut från bra läge. Bollen gick metern utanför Stuhr Ellegards bortre stople. Tio minuter senare uppstod en liknande situation efter hörna igen. Rinne kastade snabbt ut bollen till Ajdarevic som forcerade framåt centralt. Astrit slog sedan en perfekt djupledsboll till Sema som kom helt fri med Stuhr Ellegard men dansken gjorde en fin benparad på Semas skott. I den 32:a minuten kom Elfsborgs första riktiga målchans när Prodell avlossade ett lågt och hårt avslut men Rinne hann ner och gjorde en kanonräddning. Några minuter senare inleddes en kavalkad av ÖSK-lägen. Först ut var DG som i sitt specialläge, inbrytandes från vänstra straffområdeshörnet, skickade iväg ett hårt curlat skott som Stuhr Ellegard tvingades sträcka ut ordentligt på. Vid den efterföljande hörnan osade det mål. Almebäck tryckte till bollen med skallen och på mållinjen lyckades Lundqvist precis blocka nickavslutet från att hitta in i mål. Riktigt nära. Några minuter senare hade Ajdarevic ett bra skott med vänstern men även det tippades till hörna. Det uppstod inga fler lägen i den första halvleken som slutade 0-0. Noterbart att detta var den första mållösa halvleken för ÖSK:s del efter 16 raka halvlekar med mål åt något håll.

ÖSK fortsatte hålla tag om taktpinnen när andra halvlek satte igång. I den 54:e minuten slog Björnquist in ett inlägg mot en framstormande RÅP som ur trängt läge vräkte bollen utanför. I den 58:e minuten var det Elfsborgs tur att komma till skottläge. Ett högt och hårt avslut kom inifrån straffområdet men Rinnes reflexer var fortsatt superba och inget nätrassel då heller. Den 69:e minuten blev händelserik på flera sätt. Först avlossade Ajdarevic ett hårt skruvat skott från distans som Stuhr Ellegard ännu en gång fick briljera på. I en situation senare tacklade Lasse Nilsson ner kapten Åhman Persson, fult på ÖSK:s planhalva. Strömbergsson tog hand om situationen och visade det röda kortet. Elfsborg var nere på tio man. Axén agerade direkt och gjorde ett dubbelbyte med comebackande Broberg och Crespo in på planen för att ge offensiven ny kraft sista 20 minuterna. Med drygt tio minuter kvar hittade Ajdarevic fram med en passning till just Crespo som från nära håll skickade bollen högt över mål. På temat över mål så nådde Ajdarevic, några minuter senare, högst på ett fint inlägg från höger men siktet var inte helt rätt denna gång heller. Med två minuter kvar till 90 löpte Crespo upp en djupledsboll och dräpte iväg ett stenhårt skott som Stuhr Ellegaard var chanslös på men det small till i stolpen. ÖSK fortsatte forceringen och i 92:a minuten trippade Almebäck ända upp till strax utanför offensivt straffområde med bollen innan han tog avslut själv, dessvärre utanför. Tiden såg ut att rinna ut men i slutsekunderna fick Astrit en smäll mot huvudet på mitten av offensiv planhalva. Gerzic klev fram till bollen och lyfte den centralt mot straffområdet. Där nådde Moberg högst och nickade bollen i mål! Sicket drama, återigen ett matchavgörande moment långt in på tilläggstid. ÖSK kunde därmed inkassera ytterligare tre poäng såväl som årets första nolla bakåt och haka på i den Allsvenska toppstriden.

På presskonferensen konstaterade Elfsborgs tränare Magnus Haglund att detta var tuffast tänkbara scenario att förlora en match på när grabbarna käpat hårt och sen åker man på en fast situation i slutsekunderna som leder till förlust. Han tyckte även att utvisningen var hårt dömd. ÖSKs Alexander Axén var nöjd med spelet fram till utvisningen men att när den kom så tappade de tråden i spelet. Såklart glad över segern och den för honom ovana känslan att få med sig mål åt rätt håll i slutskedet. Han lyfte även upp att det tränats försvarsspel efter senaste matchen och gladde sig åt första nollan bakåt för säsongen.

Nästa match för ÖSK spelas torsdagen den 19 maj klockan 19.00. ÖSK reser till Gavlevallen för match mot Gefle IF.

Statistik

Resultat: 1-0 (0-0)
Mål: Moberg 95’
Varningar: Åhman Persson, Gerzic, Hedlund, Lundevall, Frick
Utvisning: Nilsson
Hörnor: 4-5

Byten ÖSK: Maic Sema ut - Martin Broberg in (72’), Kalle Holmberg ut - Alhassan Crespo Kamara in (72’), Daniel Björnquist ut - Patrik Haginge in (88’).

Byten IF Elfsborg: Viktor Prodell ut - Henning Hauger in (64’), Emir Bajrami ut - Simon Lundevall ut (77’), Simon Hedlund ut - Per Frick in (92’).

Publik: 6757

Domare: Markus Strömbergsson, Tobias Wärn ass, Mahbod Beigi ass, Mattias Johansson fjärde.

Startelva ÖSK
Jacob Rinne
Daniel Björnquist - Michael Almebäck - Erik Moberg - Logi Valgardsson
Maic Sema - Robert Åhman Persson - Nordin Gerzic - Daniel Gustavsson
Astrit Ajdarevic - Kalle Holmberg

Startelva IF Elfsborg
Kevin Stuhr Ellegard
Jesper Manns - Jon Jönsson - Joakim Nilsson - Adam Lundqvist
Emir Bajrami - Marcus Rohdén - Lars Nilsson - Viktor Claesson - Simon Hedlund
Viktor Prodell

Text: Niklas Sandberg

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908