Läckra mål gav tre poäng i Östersund

På ett snöigt Jämtkraft Arena möttes under onsdagskvällen Östersunds FK och ÖSK i Allsvenskans sjätte omgång. Mittbacken Atta gav Östersund ledningen i slutet av första halvlek men Kalle Holmberg kvitterade direkt. Under en superb tiominutersperiod i början av andra halvlek bjöd ÖSK på tre drömmål av Daniel Gustavsson, Holmberg och Gustavsson igen. Atta blev också tvåmålsskytt när han tröstmålade men ÖSK-ledningen var aldrig hotad. Matchen slutade 2-4 och ÖSK gick därmed upp på andraplats i Allsvenskan.

Aprilvädret håller ett fast grepp om ÖSK:s allsvenska matcher. Kanske en aning mindre oväntat under måndagskvällen sett till de nordligare breddgraderna, men Östersunds FK och ÖSK stegade in på Jämtkraft Arena i ett ymnigt snöfall. Alexander Axén mönstrade en startelva med en förändring jämfört med vinstmatchen mot IFK Göteborg. Succéinhopparen Sema fick förtroende från start, Crespo inledde på bänken och Holmberg började matchen centralt på topp.

ÖSK inledde matchen med visst övertag och skakade fram några halvchanser under första tiominutersperioden genom Gerzic och Ajdarevic, men bådas skott gick utanför målramen. När halvleken närmade sig mittskedet tog hemmalaget över och anfallaren Ghoddos oroade fler gånger. Först löpte han i djupled och försökte sig på en lobb över Rinne som kommit på mellanhand, men bollträffen blev för lös. Sen sköt han ett distansskott utanför. Därefter sköt han ett direktskott efter inspel från höger. Rinne räddade men Ghoddos löpte på returen och föll i duell med Almebäck. Domaren friade dock och det hela slutade med inspark. ÖSK stack emellan med ett mönsteranfall som avslutades med att Sema serverade DG ett friläge, men målvakten Blackman tog sig ut och skar av vinkeln vilket resulterade i ett misslyckat avslut från ÖSK-yttern. Det var dock Östersund som dominerade matchbilden med ett finurligt och rörligt anfallsspel. Fina kombinationer ställde flera gånger ÖSK:s försvar och Nouri var flera gånger nära att ge de rödsvarta ledningen men hans skott missade målet.

I den 39:e minuten fick hemmalaget en hörna från vänster. Bollen rensades undan men i efterspelet hamnade den på högerkanten. Dyer kroppsfintade och slog ett inspel in i boxen där Atta dröjt sig kvar efter hörnan. Mittbacken förvaltade passningen på bästa sätt genom att skjuta direkt och bollen satt högt i målet bakom Rinne. 1-0 till Östersund, vilket kändes rättvist efter perioder av rejäl press mot ÖSK-försvaret. ÖSK skulle dock replikera omgående. Ring fick bollen långt upp på offensiv planhalva och slog en delikat passning mellan Östersunds mittback och ytterback. Bollen nådde DG som slog in bollen i straffområdet där Holmberg dämpade den med högerdojan och sen tofflade iväg ett lågt skott med vänstern som passerade Blackman och gick in i mål. Ett psykologiskt viktigt kvitteringsmål som dock inte skulle bli det sista som hände i halvleken. Ytterbacken Mukiibi föll först i straffområdet i närkamp med Gerzic men domaren vinkade avvärjande även den gången. Med två minuter kvar till paus vann Östersund boll på offensiv planhalva och Bachirou sköt hårt men rakt på Rinne. Handskarna verkade dock fuktiga av snön och bollen studsade bakåt och landade på ovansidan av ribban. 1-1 i paus. 

Östersund inledde den andra halvleken med fortsatt fint passningsspel och skapade halvlekens första läge när Stadler nickade utanför på ett vänsterinlägg. I den 51:a minuten avancerade Åhman Persson med bollen centralt och släppte den sen vidare framåt. DG tog emot, vek karaktäristiskt in i banan och sköt. Bollen gick i en perfekt båge förbi Blackman och borrade sig in i det bortre krysset. Ännu ett vackert ÖSK-mål och matchen var vänd. ÖSK nöjde sig dock inte med det. Sex minuter senare fick Ajdarevic tid på sig på mittplan och slog en lyra av världsklass till en djupledslöpande DG. Fri framför målet tog DG ned bollen och spelade den osjälviskt i sidled till Holmberg som enkelt stoppade in 1-3 i det öppna målet. Många ÖSK-supportrar gnuggade sig nog i ögonen tre minuter därpå när de svartvita slog till med ännu ett drömmål. Ajdarevic klackade till Holmberg som spelade bollen vidare till DG. Precis som vid det tidigare ledningsmålet bröt han in i banan och precis som då hittade han en nätmaska i det bortre krysset. 1-4.

Östersund såg chockat ut och det dröjde en stund innan de hittade kraft att lyfta upp spelet igen. I den 68:e minuten testade Dyer ett distansskott som Rinne fint räddade till hörna. I situationen efter hörnan slogs bollen in i straffområdet och efter en touch nådde den Atta som påpassligt satte sitt andra mål för dagen. Reducerat till 2-4. Båda lagen hade ett par halvchanser under matchens sista tjugo minuter men ingen i kvartetten Gerzic, Mukiibi, Smajic eller Crespo förmådde utnyttja dem. ÖSK vann därmed matchen med 2-4 och avancerar till andra plats i den något haltande tabellen.

I nästa match möter ÖSK Kalmar FF på bortaplan. Den matchen spelas på måndag den 2 maj kl. 19.00 på Guldfågeln Arena. 

Statistik
Resultat: 2-4 (1-1)
Mål: Atta (39’, 69’), Holmberg (41’, 58’), Gustavsson (51’, 60’).
Varningar: Somi, Ghoddos
Hörnor: 6-2

Byten Östersunds FK:
Bachirou ut - Somi in (50’), Stadler ut - Smajic in (65’), Widgren ut - Omoh
in (65’)

Byten ÖSK:
Gerzic ut - Nordmark (80’), Holmberg ut - Crespo Kamara in (87’), Ajdarevic ut - Hines-Ike in (88’)

Publik: 4099

Domare:
Patrik Eriksson, Jan-Erik Swärdh (ass.), Niclas Ivarsson och Robert Ahlman (fjärde).

Startelva Östersunds FK
Jamal Blackman
Ronald Mukiibi - Sotirios Papagiannopoulos - Walid Atta - Dennis Widgren
Andrew Stadler - Brwa Nouri - Fouad Bachirou - Ken Sema
Alex Dyer - Saman Ghoddos

Startelva ÖSK
Jacob Rinne
Daniel Björnquist - Michael Almebäck - Erik Moberg - Sebastian Ring
Maic Sema - Robert Åhman Persson - Nordin Gerzic - Daniel Gustavsson
Kalle Holmberg - Astrit Ajdarevic

/Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908