Superinhopp av Sema gav tre ÖSK-poäng

I den femte omgången av Allsvenskan mötte ÖSK under söndagen hittills obesegrade IFK Göteborg på Behrn Arena. ÖSK öppnade matchen starkt och tog tidigt ledningen genom kaptenten Robert Åhman Persson. IFK Göteborg jobbade sig in i matchen och kvitterade rättvist genom Boman i mitten av första halvlek. I andra halvlek gav Rieks gästerna ledningen, men matchen vände på nytt när ÖSK:s inhoppare Maic Sema på kort tid gjorde sina två första allsvenska ÖSK-mål. ÖSK vann matchen med 3-2 och gästerna fick åka hem med årets första förlust.

I säsongens tredje hemmamatch spelade ÖSK under den tidiga söndagskvällen mot IFK Göteborg. Lagen klev ut på Behrn Arena och möttes av ett rejält aprilväder med snö, hagel och isande vindar. Inledningsvis såg det ut som att hemmalaget trivdes bäst i den vintriga väderleken. Med två tidiga hörnor etablerade ÖSK tryck mot de för dagen lilaklädda gästerna. Efter fem minuter läste Holmberg en dålig passning och fick fritt läge utanför straffområdet. Mittbacken Albornoz uppfattade dock faran och hann emellan med benet när Kalle avlossade bössan. I nästa moment sköt Ajdarevic från en position utanför straffområdet, men Alvbåge stod rätt och räddade med vissa besvär. I den sjunde minuten fick ÖSK rättvist utdelning. Efter att Göteborg tappat boll på egen planhalva drog ÖSK upp ett anfall på högersidan och Ajdarevic slog ett läckert rabonainlägg. Bollen nådde DG som fick halvträff, men studsen ställde försvararna och Åhman Persson kunde peta in 1-0 bakom Alvbåge. Målet blev startskottet för såväl en ny väderlek som en öppen och svängig matchbild. Solen tittade fram, vilket verkade ge gästerna mest energi. Hysén blev först frispelad men Rinne rusade ut och fick en hand på bollen varefter den sköts över den öppna målet i andraläget. Ankersen och Hysén brände sen varsin chans med skott över ribban. I den 26:e minuten fick ytterbacken Salomonsson en alltför stor yta på högersidan. Han måttade och slog ett perfekt högerinlägg mot första stolpen där Boman dök upp och nickade in bollen. Kvitterat till 1-1. Spelet pendlade sedan fram och tillbaka men det var Göteborg som skapade de hetaste chanserna. Albæk fick en studsande boll till sig vid straffområdesgränsen och drog till direkt, men det hårda skottet gick via ett ÖSK-ben till hörna. ÖSK blev rejält tillbakatryckta under ett par minuter men klarade sig med tur och skicklighet undan ytterligare baklängesmål. Lagen gick till halvtidsvila med varsitt mål på resultattavlan.

Andra halvek inleddes med fortsatt spelövertag för gästerna. ÖSK hamnade långt ner med laget och toppduon Crespo och Ajdarevic hade svårt att få fast bollen på offensiv planhalva. Första chansen i andra halvlek kom efter drygt tio minuter när Aleesami fyllde på till vänster och slog ett inlägg som Hysén mötte med pannan. Nicken gick dock strax över ribban. I den 64:e minuten fick Aleesami på nytt bollen på vänsterkanten. Istället för att slå ett inlägg passade han den kort vidare till Rieks som tog emot och sköt. Bollen gick in i det bortre hörnet och det var 1-2. I den 67:e minuten genomförde Axén dagens första byte när han plockade ut Crespo och satte in Sema. Bytet gav effekt omgående. Minuten därpå hittade ÖSK förbi Göteborgs mittfält med passningsspel längs marken. Holmnberg släppte bollen bakåt till Ajdarevic som på ett tillslag satte bollen till en djupledslöpande Sema. Alvbåge kom ut men Maic rundade honom och rullade säkert in bollen till 2-2. Målet bröt inte oväntat den starka dominansen för gästerna. ÖSK fick luft under vingarna och gick för ett ledningsmål. I den 75:e minuten spelade sig ÖSK ur gästernas press långt ner på egen planhalva och flyttade upp laget. Ajdarevic lyfte en svepande boll till Åhman Persson vid straffområdesgränsen. Kaptenen vann luftduellen och nickskarvade bollen åt vänster. Sema tog emot den, tog ett rappt steg åt sidan och sköt sen ett stenhårt skott. Alvbåge slängde sig men nådde inte bollen som gick in nära stolpen. Inhopparen Semas andra mål på kort tid och 3-2 till ÖSK. Matchen hade vänt ännu en gång och Göteborg tvingades på nytt trycka den offensiva gaspedalen i botten. I den 82:e minuten skakade gästerna fram ett fint läge när en passning snett inåt bakåt nådde Boman, men hans låga avslut gick rakt på Rinne som höll bollen. ÖSK föll djupt ned med hela laget och Göteborg lyfte in boll efter boll mot straffområdet, men det mesta rensades undan. Med två minuter kvar av ordinarie tid kom dock en gyllene chans till kvittering. Aleesami tog sig in i straffområdet och tog avslut med vänsterfoten, men Almebäck störde med en glidtackling och bollen passerade precis utanför den bortre stolpen. Några fler farliga chanser lyckades gästerna inte skapa och ÖSK kunde därmed räkna in säsongens tredje seger på fem matcher.

Göteborgs Jörgen Lennartsson inledde presskonferensen med att konstatera att gästerna blev straffade tidigt efter ett av flera bolltapp. Han tyckte att laget sen jobbade sig in i matchen, kvitterade och tog ett starkt grepp i andra halvlek i samband med 1-2. Sen kom dock två snabba ÖSK-mål där Jörgen inte var nöjd med försvarsspelet. ÖSK:s Alexander Axén ansåg att hans lag inledde piggt, men att Göteborg jobbade sig tillbaka bra. ÖSK var inte tillräckligt aggressiva i sitt låga försvarsspel, vilket bäddade för kvitteringsmålet. Han kommenterade sedan att matchhjälten Sema sett het ut på de senaste träningarna och att det finns många spelare i truppen som kan avgöra matcher med individuella prestationer när spelet haltar.

Nästa match för ÖSK spelas redan på onsdag den 27:e april kl. 18.30. Då väntar nykomlingen Östersunds FK på Jämtkraft Arena.

Statistik
Resultat: 3-2 (1-1)
Mål: Åhman Persson (7’), Boman (26’), Rieks (64’), Sema (68’, 75’)
Varningar: Holmberg, Albornoz, Eriksson, Gerzic
Hörnor: 6-7
Byten ÖSK: Crespo ut - Sema in (67’), Ajdarevic ut - Nordmark in (88’), Ring ut - Haginge in (90’)
Byten IFK Göteborg: Hysén ut - Engvall in (83’), Ankersen ut - Smedberg-Dalence in (83’)

Publik: 8451

Domare: Andreas Ekberg, Björn Lindroth (ass.), Niclar Ivarsson (ass.) och Fredrik Jansson (fjärde)

Startelva ÖSK
Jacob Rinne
Daniel Björnquist - Michael Almebäck - Erik Moberg - Sebastian Ring
Daniel Gustavsson - Robert Åhman Persson - Nordin Gerzic - Kalle Holmberg
Astrit Ajdarevic - Alhassan Crespo Kamara

Startelva IFK Göteborg
John Alvbåge
Emil Salomonsson - Mattias Bjärsmyr - Mauricio Albornoz - Haitam Aleesami
Jakob Ankersen - Mads Albæk - Sebastian Eriksson - Søren Rieks
Mikael Boman - Tobias Hysén

Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908