Premiärförlust mot Djurgården

I premiärmatchen av Allsvenskan 2016 spelade ÖSK under söndagen mot Djurgårdens IF inför storpublik på Behrn Arena. I mitten av en jämn första halvlek gav Johnson gästerna ledningen och efter paus utökade mittbacken Colley med ett nickmål. ÖSK försökte att skaka liv i matchen men Djurgården försvarade sig väl. Slutresultatet blev därmed 0-2.

Förberedelserna till ända och tid för allvar. På söndagseftermiddagen var äntligen dags för den efterlängtade allsvenska premiären mellan ÖSK och Djurgårdens IF på Behrn Arena.

Matchinledningen var tempofylld. ÖSK ägde mest boll och tryckte upp rejält med folk på offensiv planhalva, men kom till en början inte närmare än ett par hörnor och felriktade distansskott. Crespo fick den första giftliga målchansen, men hans skott täcktes av en Djurgårdsförsvarare framför Höie. Djurgården som låg samlat i försvarsspelet ställde om när möjlighet gavs, men chanserna rann ut i sanden på grund av slarv. Med 18 minuter på matchklockan tvingades ÖSK till ett byte när Broberg drog på sig en lårskada. Holmberg ersatte på högerkanten. Ett par minuter senare hade lagen varsitt nickläge. Först Ranégie som helt fri nickade i famnen på Rinne och i nästa anfall Åhman Persson som tryckte sig in i boxen och skallade bollen precis över från nära håll. I den 24:e minuten fick Djurgården en hörna från höger. Bollen slogs mot första stolpen där Johnson dök upp och skarvade med huvudet förbi Rinne. 0-1. Målet gav mersmak för gästerna som etablerade allt mer spel på ÖSK:s planhalva. I den 37:e minuten var det ytterst nära att Djurgården utökade ledningen. Förvirring uppstod i ÖSK:s backlinje och Moon fick öppet skottläge i boxen men tofflade bollen precis utanför krysset. Uddamålsledningen för bortalaget stod sig tills paus.

ÖSK inledde andra halvlek med en del boll på Djurgårdens planhalva, men stockholmarna ställde upp en svårforcerad blårandig mur utanför eget straffområde. I den 56:e minuten fick Djurgården en hörna som ÖSK rensade undan. Gästerna fångade dock upp bollen och i andravågen slogs ett högerinlägg in i boxen. Mittbacken Colley hade dröjt sig kvar och utan markering kunde han enkelt styra in 0-2 med huvudet. Drygt tio minuter senare skapade ÖSK lagets första chans i andra halvlek. Holmberg fick bollen någon meter utanför straffområdet och drog iväg ett rungande skott med vänsterfoten men bollen passerade det bortre krysset med en hårsmån. Ajdarevic sköt därefter en frispark i bra läge rakt i muren. ÖSK körde sen fast på nytt och Djurgården kunde kontrollera matchen under de sista tjugo minuterna. Med bättre fokus och kvalitet i kontringarna hade gästerna kunnat göra ett tredje mål, men resultatet stod sig tills slutsignalen. Djurgården kunde därmed åka hem med 0-2 i bagaget.

På presskonferensen efter matchen inledde Djurgårdens tränare Pelle Olsson. Han var väldigt nöjd med såväl resultatet som lagets genomförande av matchplanen som utgick från tajt försvarsspel, vassa kontringar och styrka på fasta situationer. ÖSK:s Alexander Axén tyckte att laget inledde matchen okej, men tappade mycket efter Djurgårdens ledningsmål. Han konstaterade att de var förberedda på Djurgårdens säckförsvar, men att de inte klarade av att fullfölja den tilltänkta planen för anfallsspelet. Efter paus gjorde ÖSK en taktisk förändring och testade att lyfta längre bollar in i boxen. Axén avslutade med att ÖSK får slipa på defensiv fasta situationer, med tanke på två insläppta mål i den spelformen.

Nästa match spelas redan på torsdag 7 april kl. 19.00. ÖSK reser då till Skåne och Olympia för möte med Helsingborgs IF.

Resultat: 0-2 (0-1)
Mål: Johnson (24’), Colley (56’)
Varningar: Ring, Åhman Persson
Hörnor: 6-10
Byten ÖSK: Broberg ut - Holmberg in (18’), Gerzic ut - Sema in (78’), Ring ut - Hines-Ike in (86’)

Byten Djurgårdens IF: Moon ut - Karlsson (66’), Ranégie ut - Olunga in (78’), Johnson ut - Jawo in (86’)

Publik: 11247