U16: Förlust med mersmak

På lördagskvällen var det dags för ligacupens sista omgång. U16 mötte Angered MBIK, rankade som ett av Sveriges fyra bästa lag. ÖSK var beredda på en riktigt tuff match, men förhoppningarna var att laget skulle ta med sig den fina matchen mot Örgryte senast.

Matchplanen var att ÖSK skulle starta med hög press mot Angereds backlinje, för att överraska dem. Pressen var hög och Angered hade tydliga problem med att hitta sitt spel. Efter en dryg minut missar målvakten ett uppspel och bollen hamnar hos Edvin Cimirotic, som drar bort målvakten och rullar bollen mot öppet mål. Dessvärre var skottet lite löst och en motspelare hann ifatt bollen på mållinjen och lyckades slå bort den.

ÖSK fortsatte att spela bra och diciplinerat. Laget kom i flygande anfall och skapade oreda hos Angered. Angered hade dock en anings övervikt i bollinnehav, men ÖSK:s backlinje gör återigen en mycket bra insats och Angered har inte några riktigt farliga chanser. Efter kvarten spelad kommer en motspelare ned mot kortlinjen och skjuter mot mål. Skottet täcktes av en ÖSK-back, vilket gör att bollen tar en märklig båge högt över Simon Gustafsson i målet. Det ser ut som bollen ska gå högt över mål, men den dyker hastigt ned vid bortre krysset, 0-1.

När 10 minuter återstår av första halvlek tar ÖSK kommandot och spelar lysande fotboll. Anfall görs i högt tempo med flera kombinationer och hög agressivitet i och omkring straffområdet. Trots flera bra chanser lyckas Angered hålla undan halvleken ut. ÖSK gör en utmärkt första halvlek mot ett mycket bra lag.

I andra halvlek fortsätter ÖSK sin press, men Angered kan hantera den bättre och tar sakta över spelet en aning. Med fem minuter kvar av matchen bestämmer sig ÖSK:s lagledning för att gå för kvittering. Fredrik Karlsson flyttas upp på mittfältet och Edvin Cimirotic på topp för att förstärka offensiven. Trebackslinjen blir dock sårbar och Angered får målchans. Bollen tar i ribban, studsar ner och domaren dömer att bollen var inne. I minut 82 får ÖSK inte undan bollen och Angered petar in slutresultatet 0-3.

ÖSK gör sin bästa match för säsongen och borde fått med sig ett oavgjort resultat. När ligacupen började i februari blev man överraskade av tempot och den fysiska nivån på lagen från Elfsborg och Norrköping. Det var två smärtsamma, men lärorika påminnelser om vilken nivå som krävs för att hävda sig på Sveriges elitnivå. Därefter blev spelet bättre och i denna match har ÖSK visat att de har tagit stegen för att höra hemma på den här nivån. Nu ska de ta nästa steg och visa att de kan besegra de bästa.

Matchfakta:
0-1 Angered (14')
0-2 Angered (75')
0-3 Angered (82')

Startelva:
Simon Gustafsson (mv)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lucas Parkedal Stenfelt
Manne Ljunghaga (K) (50')
Fredrik Karlsson
Carl Henning
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Malcolm Stolt (62')
Jonathan Forsberg (68')
Garbiel Yildiz (61')
Lukas Juhler
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Edvin Cimirotic (61')
Nadir Ayeva

Ersättare:
Martin Andersson (mv)
Helmer Andersson (50')
Johannes Hjulström (61')
Samuel Nielsen (62')
Marcus Kanto (61')

Text: Bengt Parkedal

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908