Övertygande seger mot GAIS

ÖSK mötte under lördagseftermiddagen GAIS i den andra gruppsmatchen i Svenska Cupen. Nordin Gerzic gav ÖSK ledningen tidigt i första halvlek och den utökades i den andra halvleken genom Daniel Nordmark och Brendan Hines-Ike. GAIS reducerade sedan till 3-1 med matchens sista mål. ÖSK reser därmed till Helsingborg med chans att vinna gruppen och ta sig till kvartsfinal.

Under lördagen var det det dags för den andra av tre gruppspelsmatcher i Svenska Cupen när ÖSK tog emot GAIS på Behrn Arena. Båda lagen behövde en seger för att hålla hoppet om en kvartsfinalplats vid liv, efter poängtapp i den första rundan. ÖSK inledde matchen tempostarkt och vaskade under matchinledningen fram två hyfsade lägen i straffområdet genom Lundberg och Ring, men Vaiho räddade det första avslutet och det andra passerade över ribban. GAIS blev rejält tillbakatryckta till en början och hade i anfallsväg enbart ett par kontringar, men grönsvart slarv i kombination med bra svartvitt försvarsspel gjorde att de rann ut i sanden. I den nionde minuten fick ÖSK en frispark en bit upp till vänster på offensiv planhalva. Gerzic stegade upp och drog till bollen med bra fart. Åhman Persson var nära att nå bollen men den passerade både honom och övriga spelare i boxen, vilket ställde målvakten Vaiho. Bollen gick in vid den bortre stolpen och det var 1-0. ÖSK fortsatte framåt i jakt på ytterligare mål och det var nära en stund senare när Nordmark avslutade ett fint anfall, men Vaiho räddade till hörna. Så småningom tappade ÖSK fart i det offensiva spelet, vilket gav GAIS utrymme att flytta fram positionerna något. Under en period etablerade gästerna ett visst tryck djupt ner på ÖSK:s planhalva, men ÖSK krympte ytor bra. Den bästa grönsvarta chansen kom efter en kontring med fem minuter kvar. Almebäck försökte bryta som sista man men bollen studsade upp på hans hand och vidare till GAIS-spelare som avancerade fram mot Rinne. I avslutsläget fick han dock halvträff och Rinne kunde ganska enkelt rädda. Den sista chansen i första halvlek gick till ÖSK. Nordmark hoppade över bollen vilket gav en yta till Crespo som tittade upp, la bollen till rätta och siktade mot krysset. Skottet var bra och värt ett bättre öde än en touch i ribban och inspark. 1-0 i paus.

ÖSK klev ut till andra halvlek med samma manskap som innan paus. Ett par minuter in i halvleken sög Crespo ned en boll på offensiva planhalva och passade den vidare till DG som djupledslöpte i raketfart. Han tog sig in i straffområdet med bollen i behåll och rundade Vaiho, men vinkeln blev för dålig och DG sköt i burgaveln. Sedan följde ett par minuter med Nordmark i händelsernas centrum. Först nickskarvade han ett inlägg från Ring utanför från nära håll. Därefter fångade upp andrabollen efter en frispark och dundrade iväg ett högerskott som rammade ribban. En minut senare fick han ett liknande läge och då satt äntligen bollen i nät. 2-0 i den 64:e minuten efter en rökare med vänsterfoten. De svartvita ångade på och det kändes som en tidsfråga innan nästa mål skulle komma. Crespo och Ring försökte båda utan att lyckas, men i den 79:e minuten sköt Hines-Ike ett pressat markskott som letade sig in vid Vaihos bortre stolpe. Första målet för amerikanen i ÖSK-tröjan och 3-0 på resultattavlan. Två minuter senare reducerade GAIS genom inbytte Johannesson, men ledningen kändes aldrig hotad. Hines-Ike som utgjorde ett ständigt offensivt hot från sin högerbacksposition var nära ytterligare ett mål när han fyllde på i boxen och sköt direkt på ett inspel från höger, men Vaiho fick upp händerna och parerade till hörna. Matchen slutade därmed 3-1. Sammanfattningsvis en klart rättvis seger för ÖSK som kunde ha varit ännu större med bättre skärpa i avslutsmomenten.

Nästa match i Svenska Cupen spelar ÖSK nästa lördag den 5 mars. Då åker laget till Skåne för bortamatch mot Helsingborgs IF. Matchen börjar kl. 14.00.

Statistik:
Resultat: 3-1 (1-0)
Mål: Gerzic (9’), Nordmark (64’), Hines-Ike (79’), Johannesson (81’)
Varningar: Andersson, Almebäck, Krasniqi , Nordmark

Byten ÖSK: Gerzic ut - Valgardsson in (68’), Lundberg ut - Walldén in (87’), Ring ut - Ekstrand Hamrén in (90+3’)

Byten GAIS: Bergsson ut - okänd in (74’), Maraisane ut - Johannesson in (74’), Krasniqi ut - Nilsson in (83’)

Publik: 1578

Domare: Markus Strömbergsson, Tobias Wärn (ass.), Daniel Gustavsson (ass.), Namik Idrizovic (fjärde).