U19: Inför Ligacupen med Torstensson

Efter förra årets framgångar i Ligacupen är det äntligen dags för A-slutspelet i årets upplaga. Imorgon, onsdag, åker U19 till Kopparvallen för att möta Åtvidabergs FF. Avspark klockan 19:00.
– Det är bara att göra jobbet som krävs i 90 minuter i varje match. Gör vi det kan vi vinna över alla lag i Sverige, säger tränaren Rickard Torstensson.

A-slutspelet i Ligacupen drar igång, hur går tankarna?
Det är kul att säsongen börjar redan nu. I år är det även ny struktur på Ligacupen där ettan i gruppspelet går till en finalhelg i Göteborg. Ambitionen och förhoppningen är att vi ska slåss om gruppsegern för att ta oss till final i år igen. Sedan är det många fler bra lag med i cupen, framförallt Djurgården som är största hotet och som vann serien förra året.

Hur viktig är Ligacupen?
Det viktiga är att vi långsiktigt får chans till utveckling genom bra träningsmatcher, medan det kortsiktigt är både kul och såklart viktigt att vinna. Målsättningen är att vinna varje match för att tävla och bygga en vinnarkultur. Sedan är det prestationerna som blir viktigast eftersom vi har olika trupper varje gång. Ställer vi upp i något vill vi ju givetvis göra allt för att vinna.

Motståndet?
Tack vare att det är A-slutspel nu vet vi att det bara är bra motstånd vi ska möta. Det finns inga enkla matcher för att ta sig till finalhelgen. Förut var det mer vinna eller försvinna, men nu i och med gruppspelet blir varje match lika viktig eftersom det bara är ettorna i varje serier som går till finalhelgen. Leker vi med tanken att vi vinner alla våra matcher och sedan spelar oavgjort mot Djurgården kommer exempelvis målskillnaden kunna avgöra.

Bra med matcher inför att serien startar?
Ligacupen drog igång i november med tre matcher efter serien var slut och nu har vi minst fem matcher till. Det här ger oss minst åtta träningsmatcher innan serien drar igång igen vilket såklart är kanon. Det var först ett gruppspel där ettorna samt de bästa tvåorna gick till A-slutspel, vilket vi blev direktkvalificerade till tack vare att vi vann vår grupp. Dessutom kom Rynninge IK med i vår grupp som en av de bästa tvåorna.

Hur mycket betyder framgångarna?
Det ger en energiboost och man får ett kvitto på att man är med i toppen i Sverige inför att serien drar igång. Det är dessutom väldigt bra för klubben att visa att man har en bra ungdomsverksamhet eftersom det är alla Allsvenskans och Superettans U19-lag som är med i cupen tillsammans med några Division-1 lag. Alla satsar på Ligacupen. Det är känt i Sverige att ÖSK har gått bra i cupen. U17 har på tre år gått till semifinal samt vunnit en final och förlorat en. Förra året gick även U19 till final samtidigt som U17 vann sin final. Visar man framgångar både i serien och i Ligacupen år efter år ger det ett kvitto på att det är en bra verksamhet som ligger till grund för resultaten.

Åtvidaberg är först ut imorgon, vad kan man säga om dom?
Jag vet inte mycket om Åtvidaberg som lag eftersom det har varit turbulent i deras A-lag efter att man åkte ur Allsvenskan. De har lyft upp en del spelare till A-laget, men får de med alla sina bästa spelare är det ett bra lag vi möter. De har tagit sig, liksom oss, till ett A-slutspel och det kommer inte vara någon underskattning från vår sida. Åker man ur Allsvenskan lyfter man oftast fler från egna leden eftersom det inte finns ekonomi till mer. I och med att det är veckomatch kanske det finns mer utrymme att ta ner fler spelare till U19.

Vad blir viktigast?
Vi vet att vi har en hög högstanivå och det gäller egentligen bara att vi kommer upp dit och håller det. Det är bara att göra jobbet som krävs i 90 minuter i varje match. Gör vi det kan vi vinna över alla lag i Sverige. Mot AIK senast var det en riktigt bra match från vår sida. Vi måste springa mer än motståndarna och då blir det bra tack vare att vi har den individuella skickligheten bland spelarna som krävs. Sedan gäller det att vi inte blir bekväma. Från AIK-matchen tar vi främst med vårt omställningsspel och att vi är väldigt tajta i försvarsspelet. AIK får inga lediga ytor och de två första målen gör vi efter att ha vunnit boll på mitten och sedan gör bra omställningar som straffar dom.

Jag räknar med att vi är bollförande mot Åtvidaberg. De kommer nog ha mer respekt för oss och ligga lite lägre med sitt lag. Det blir viktigt att vi får igång passningsspelet, bolltempot och gör löpningar. Vi ska ha en bra chans att vinna morgondagens match, absolut.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908