ÖSK skakade ryska Zenit – föll efter straffar

Under söndagen mötte ÖSK det ryska storlaget FC Zenit Sankt Petersburg i finalen av Atlantic Cup i Portugal. Ryssarna fick en kanonstart på matchen med 1-0 efter tre minuter. I andra halvlek kvitterade Holmberg och matchen kom att avgöras på straffar. Väl där drog Zenit det längsta strået och ÖSK slutade tvåa i Atlantic Cup 2016.

Efter att gruppsegraren i ÖSK:s grupp FK Jablonec tackat nej till finalplatsen gick den till ÖSK. Motståndet i finalen var det ryska Champions League-laget FC Zenit från Sankt Petersburg. ÖSK möblerade om rejält i startelvan jämfört med senaste matchen och gjorde 9 ändringar (endast Crespo och Valgardsson kvar).

Matchen hade precis börjat när Hulk tog sig fram på högerkanten. Han passerade först Valgardsson och sen DG innan han slog in bollen framför mål. Väl där mötte Dzyuba upp och kunde efter några studsar klacka in ledningsmålet för ryssarna. Efter att ÖSK stuckit emellan med en halvchans signerad Åhman Persson var Zenit en stund senare ytterst nära att utöka ledningen. Dzyuba mötte en hörna med huvudet och styrde bollen i ribban. Det ryska trycket avtog så småningom och ÖSK växte in i matchen med ett lugnt och fint passningsspel. I ett bra anfall tog sig Björnquist fram på högerkanten och hade ett utmärkt läge att sätta in bollen till Crespo som ryckt ifrån sin försvarare, men inspelet dröjde och Zenitspelaren hann tillbaka och bröt. Mot slutet av halvleken tog Zenit tillbaka initiativet något och skapade ett par bra chanser. Först fick portugisen Danny bollen i en fri yta till höger i straffområdet men hans chipp över Rinne blev för hög och bollen gick till inspark. Nästa läge kom när Zenit ställde om i en kontring. Bollen passades ut till vänster och Shatov avancerade in i straffområdet. Rinne var dock med på noterna och räddade ytterns avslut. Domaren blåste strax därefter av den första halvleken. 1-0 till Zenit.

I den 53:e minuten fick Åhman Persson bollen på mittplan och slog en passning mot en fri yta på högerkanten. Broberg sög in bollen, tog ett par snabba steg framåt och slog sen ett tidigt inlägg mot boxen. Holmberg löpte perfekt in mellan försvararna och mötte Brobergs inlägg med pannan. Målvakten utan chans och det var 1-1. Ett mönsteranfall från början till slut. Målet gav ÖSK energi och en stunds övertag i den andra halvleken som dittills varit jämn. De svartvita etablerade visst tryck på ryssarnas planhalva genom ett par fasta situationer, dock inga som ledde fram till kvalificerade målchanser. Under matchens sista fjärdedel tog Zenit tillbaka taktpinnen tack vare en handfull byten. Farligaste läget till ett avgörande under ordinarie tid kom efter en frispark då Javi Garcia skarvade bollen mot mål. Rinne gjorde dock en bra räddning. 1-1 stod sig dock matchtiden ut och turneringen kom att avgöras i en straffsparksläggning. Väl där inledde lagen med två säkra straffar var. Därefter räddade målvakten Lodygin straffsparken från Åhman Persson och det hela avgjordes definitivt när han även nöp inbytte Hines-Ikes straff i den femte omgången. En väl genomförd turnering i Portugal kan därmed summeras med en andraplats för tredje året i rad.

Nästa match för ÖSK är derbyt i Svenska Cupen lördagen den 21 februari kl. 14.00. BK Forward står som hemmalag men matchen spelas på Behrn Arena..

Statistik
Resultat: 1-1, 4-5 efter straffar (0-1 i halvtid).
Mål: Dzyuba 3´, Holmberg 53’
Byten ÖSK: Crespo Kamara ut – Ring in (57’), Broberg ut – Nordmark in (84’), Gustavsson ut – Hines-Ike in (89’).

Startelva ÖSK:
Jacob Rinne
Daniel Björnquist – Michael Almebäck – Erik Moberg – Logi Valgardsson
Martin Broberg – Nordin Gerzic – Robert Åhman Persson – Daniel Gustavsson
Kalle Holmberg – Alhassan Crespo Kamara

Startelva FC Zenit:
Lodygin
Anyukov – Garay – Lombaerts – Criscito
Javi Garcia – Witsel – Danny
Hulk – Dzyuba – Shatov

Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908