Ett år som vd

Det har gått ett år sedan Simon Åström tillträdde som vd för ÖSK Elitfotboll AB. Här sammanfattar han året som gått.

Den allsvenska säsongen 2015 är färdigspelad och efter en stark höst laddar vi för allsvensk fotboll 2016.

De sista veckorna har varit omtumlande. Det hemska beskedet om Anders Karlssons försvinnande har påverkat hela vår klubb och stad. Anders har under alla sina år i ÖSK varit otroligt omtyckt och uppskattad, och hans betydelse för klubben går nästan inte att greppa. De senaste veckorna har handlat om att bearbeta känslor, stötta och ta hand om varandra. Och framför allt – att minnas Anders. För den lojala, engagerade och omtyckta människa han alltid varit. Mitt i all förtvivlan och saknad måste vi målmedvetet arbeta vidare. Vi vet att det är vad Anders hade velat.

Mitt första år som vd har passerat. Det har varit ett roligt och utmanande år där vi fattat många strategiska beslut med målet att på sikt göra ÖSK till ett stabilt topplag. Jag vill summera några av de viktigaste händelserna och visa vart vi vill ta ÖSK.

ÖSK Fotboll är en av Sveriges äldsta fotbollsklubbar. Med 47 allsvenska säsonger, en 11:e plats i maratontabellen och flera medaljer tillhör vi eliten inom svensk fotboll. Men vi saknar de riktigt stora titlarna.

Hösten 2014 fattade ÖSK:s styrelse ett avgörande beslut. Vi ska göra ÖSK till ett lag som om några år löpande aspirerar på allsvenska topplaceringar och europaspel. Vi ska ta upp kampen om medaljerna.

För en elitklubb är det självklart att man ska tillhöra toppen. Sportsliga framgångar är också viktigt för hela Örebro. Det bidrar till att öka stadens attraktionskraft.

Rekrytering av ny vd
I september 2014 fick jag frågan om att bli vd för ÖSK Fotboll. Uppdraget var tydligt. ÖSK ska inom några år vara ett allsvenskt topplag med frekvent Europaspel.

Under mitt första år som vd för ÖSK har vi metodiskt lagt de första byggstenarna för att göra ÖSK till det topplag som vi, våra supportrar och partners vill ha. Trots både toppar och dalar har vi hållit fast vid en konsekvent linje.

En vägledande vision
Våren 2015 tog vi fram vår vision: ”Att inför en fullsatt arena spela en attraktiv fotboll och löpande ta allsvenska medaljer och kvalificera oss för europaspel.” Alla beslut och allt arbete ska utgå ifrån den visionen.

Tydligt fokus på vad som skapar sportslig framgång
Vi har en mycket klar bild över vad som krävs för att nå vår vision:  

1. Ekonomisk styrka
2. En marknadsanpassad organisation
3. En stark sportslig strategi
4. Ökad affärsnytta för våra partners
5. En stor, lojal publik och ett ökat medlemsengagemang
6. Ett ÖSK som är en stark och uppskattad aktör i samhället

1. Starkare ekonomi
Alla analyser visar att det är klubbar med de största intäkterna som över tid toppar sina ligor. Vi kan konkurrera med de största genom att inte lämna något åt slumpen och vara kvalitativa i varje del vi kan påverka. För att bli ett etablerat topplag behöver vi dock stärka vår ekonomi, och nu har vi gjort två viktiga ekonomiska genombrott.

Vi har tecknat ett samarbetsavtal med Lagardère Sports, något som innebär att helt nya möjligheter och marknader öppnas för oss inom sponsring. Lagardère är en världsledande internationell aktör inom sport och underhållning som arbetar med klubbar i de största ligorna och äger många av de största arenorna i Europa.

Tillsammans med Spelarinvest har vi hittat en lösning för att använda det kapital som under det senaste året varit låst på grund av FIFA:s nya regelverk. Aktieägarna i Spelarinvest erbjuds att ta ut sitt kapital och återinvestera det i aktier i ÖSK Elitfotboll AB. På så sätt kan pengarna användas till att stärka ÖSK sportsligt. Planen är att runt årsskiftet kunna presentera erbjudandet. Det är inte bara Spelarinvests delägare som kommer erbjudas möjligheten att investera i ÖSK-aktier, utan erbjudandet riktas till hela allmänheten.

Under året har vi dessutom både reducerat kostnader och ökat våra intäkter. Det underskott vi gick in i året med har vänts, och vi kommer avsluta året med ett positivt resultat och en ekonomi i full balans. Vi räknar med att årets ökade intäkter ska fortsätta växa under 2016.

 1. 2. Marknadsanpassad organisation
  Fotbollsmarknaden är under ständig förändring. Vi måste hela tiden anpassa oss till de förutsättningar som gäller för elitfotboll och våra målgruppers krav. Vi har gjort en översyn av hur verksamheten ska organiseras och hur styrelsearbetet ska bedrivas för att vi så snabbt som möjligt ska nå vår vision. Vi har genomfört en omorganisation där vi renodlar roller och tydliggör ansvar för att bli mer effektiva och kvalitativa. Genom Lagardères inträde kan vi lägga ett ännu större fokus på att utveckla vårt varumärke och samhällsengagemang, skapa bättre upplevelser för vår publik och inte minst satsa än mer på vår kärnverksamhet – fotbollen.

Vår valberedning har också fått ett tydligt uppdrag att göra styrelsen mer effektiv genom att minska antalet ledamöter och säkerställa rätt kompetenser och roller för att leda arbetet mot visionen.

 1. 3. Stark sportslig strategi
  Kortsiktighet och populism är elitidrottens största fiender. ÖSK kan bara bli ett etablerat topplag om vi arbetar konsekvent och tålmodigt utifrån en tydlig plan. Därför var ett av våra viktigaste beslut under 2015 att skapa en tydligare långsiktig sportslig strategi. Vi valde också att teckna långsiktiga avtal med vårt tränarteam. Den sportsliga strategi vi nu skapar är en grundpelare för att bygga ett framgångsrikt lag.
 1. 4. Ökad affärsnytta för våra partners
  Ett partnerskap med ÖSK ska alltid vila på affärsmässiga grunder. Genom löpande samtal med våra partners fångar vi upp vad vi kan göra bättre. Vi har under hösten genomfört en stor partnerundersökning för att få en samlad bild över hur man ser på oss och hur vi kan öka våra partners affärsnytta. Vi ser att vi är duktiga, men vi vill hela tiden utvecklas. Avtalet med Lagardère kommer också att innebära utökade möjligheter. Med deras mångåriga och internationella erfarenhet vet de vikten av värdeskapande för partners, de kan hjälpa oss med produktutveckling och de kommer även att bidra till ett större nätverk.
 1. 5. En stor, lojal publik och ett ökat medlemsengagemang
  Få saker har så stor effekt på matchupplevelsen och vårt varumärke som en stor publik och bra stämning på arenan. Därför är fullsatta läktare viktigt i vår vision. Vi har precis lanserat en ny kampanj för att få fler personer till Västra Stå på våra matcher. Vi har mer än halverat priserna för årskorten på denna läktare och hoppas på att fler sluter upp bredvid Kubanerna. Målet är minst 500 personer som bidrar till en härlig stämning och inramning.

I vintras anställde vi Gabriel Åbom som eventansvarig. Han ska bidra till att vi skapar ett matcharrangemang som lockar den stora publiken. Som underlag har vi två publikundersökningar som vi genomfört under året och ett antal möten med fokusgrupper. De visar att det finns stora utvecklingspotentialer, men också att vår publik under året upplevt tydliga förbättringar mot tidigare.

Vi arbetar också hårt med hur vi ska locka fler besökare och publikgrupper till våra matcher, bland annat genom att studera hur andra gör och utbyta erfarenheter, både nationellt och internationellt.

Våra insatser för att höja publiksnittet och skapa ett publikvänligare matcharrangemang har redan fått effekt. Årets matchintäkter ökade med över 2 miljoner kronor jämfört med 2014 genom ökade publiksiffror och genomsnittsintäkter per åskådare.

 1. 6. ÖSK i samhället
  För oss i ÖSK Fotboll är det en självklarhet att vara en aktiv del av samhället. Det är många i regionen som ställer upp för oss, och då tycker vi att det är viktigt att ge tillbaka. Under året har vi utvecklat och startat upp många viktiga samarbeten. Vi fortsätter vara aktiva på skolor och fritidsgårdar. Vårt uppskattade samarbete med USÖ:s avdelning för svårt sjuka barn har skapat mycket glädje under året. Och vi har startat viktiga samarbeten med Världens Barn och KIF Örebro. I det senare kommer vi samla många av de lokala samhällsprojekt vi driver, och tillsammans med KIF kommer våra killar och tjejer kunna göra skillnad för fler.

Tillsammans ska vi skapa ett allsvenskt topplag!
Under 2015 har vi lagt grunden för att röra oss mot toppen. Nu är det upp till oss att bevisa att vi inom några år ”inför en fullsatt arena spelar en attraktiv fotboll och löpande tar allsvenska medaljer och kvalificerar oss för europaspel.” Detta med full kontroll över vår ekonomi.

Läget ser bra ut inför 2016. Genom vår nya organisation, överenskommelsen med Spelarinvest, avtalet med Lagardère och ett fortsatt konsekvent utvecklingsarbete ökar vi förutsättningarna för en offensiv sportslig satsning. Jag hoppas att du vill fortsätta att vara med på den resan. Ditt stöd betyder enormt mycket för oss, och jag hoppas att du vill hjälpa oss att locka fler personer till att gå på våra matcher, bli medlemmar eller köpa årskort.

Om du har några frågor så är du naturligtvis varmt välkommen att höra av dig till mig. Vi ser fram emot en spännande säsong 2016 där ditt engagemang är ovärderligt!

Simon Åström

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908