Förlust i tät match mot Djurgården

ÖSK tog under måndagskvällen emot Djurgårdens IF inför storpublik på Behrn Arena. 11171 personer fick se en tät, chansfattig och mållös första halvlek. I den andra höjde lagen tempot. Djurgården etablerade så småningom tryck och tog ledningen genom Arvidsson. ÖSK gick sen framåt för en kvittering men lyckades inte få in bollen. Matchen slutade därmed 0-1.

Efter två raka ÖSK-kryss mot regerande mästarna Malmö FF var det under måndagskvällen chans för revansch mot Djurgården som vann mötet lagen emellan i början av juli. Noterbart i ÖSK:s trupp var att Martin Broberg tog plats från start mot sitt gamla lag och att inlånade Pär Eriksson fanns med på bänken. Det var gästerna som inledde matchen bäst. Med en både man- och röststark supporterskara i ryggen etablerade Djurgården tidigt tryck och vaskade fram ett par hörnor som dock blev resultatlösa. I den 16:e minuten dök Johnson upp vid bortre stolpen efter en frispark och nickade, men Jansson reflexräddade till hörna. Matchens klart bästa målchans så långt. ÖSK försökte ta sig framåt genom triangelspel på mitten och en del bollar ut till höger på en spelsugen Broberg. Djurgården stängde dock effektivt ytorna på egen planhalva och ÖSK förmådde inte skapa några chanser alls under den första halvtimmen.

Djurgårdens spelövertag avtog successivt och matchen övergick istället i ett ställningskrig med mycket spel på mittplan. Under halvlekens sista fem minuter ryckte ÖSK upp sig och skapade äntligen några lägen. Först ut var DG som fick skottläge i andravågen efter en hörna men skottet täcktes framför målet. Därefter stod Broberg och Björnquist för en fin upprullning på högerkanten. Den sistnämnde överlappade och slog ett inlägg mot första stolpen där Nordmark mötte men han fick inte träff på bollen. På tilläggstid fixade samma duo ett nytt ännu bättre läge från kanten. Björnquist slog den gången bollen snett inåt bakåt till Pode som i öppet läge också fick halvträff och bollen rullade retligt utanför Höies bortre stolpe. Det hade smakat med ett ledningsmål precis före paus, men spelarna vandrade ut till omklädningsrummen med 0-0 på tavlan.

ÖSK kom ut till andra halvlek med ett byte genomfört. Sigurbjörnsson fick en smäll i en situation i slutet av den första halvleken och tvingades utgå. Wiktorsson ersatte på mittbackspositionen bredvid Moberg. Det blev en markant tempohöjning i matchen från start i den andra halvleken. Djurgården skapade två tidiga chanser genom Mushekwi och Björkström. ÖSK blixtrade till genom ett par snabba kontringar. Drygt tio minuter in på halvleken slog Gerzic en hörna som Haginge skarvade vidare. Pode hann först på bollen och touchade den mot målet, men Höie räddade och Djurgården rensade undan. Efter en jämn inledningskvart tog Djurgården över och tryckte tillbaka ÖSK mot Janssons mål. Ytterbackarna överlappade på kanterna och pumpade in inlägg mot Johnson och Mushekwi i boxen. ÖSK-anfallen blev allt kortare och även om de riktigt heta chanserna uteblev kändes det som en tidsfråga innan Djurgården skulle trycka in ett ledningsmål framför Järnkaminerna. I den 77:e minuten kom det. Efter kalabalik i straffområdet studsade bollen ut till vänsterbacken Arvidsson som fick kalasträff och bollen satt i det bortre hörnet. 0-1.

Målet tvingade ett tröttkört ÖSK att flytta framåt. Axén bytte in Holmberg som fick kampera ihop med debutanten Eriksson under slutskedet. ÖSK:s försök till offensiv öppnade givetvis fina ytor för Djurgården. Gästerna hade flera möjligheter att döda matchen men slarvade bland annat bort ett tre mot en-läge. Strax därefter slog Broberg ett fint inlägg som Holmberg nickade utanför. Detta blev starten på en ÖSK-anstormning. Först slog Gerzic en hörna som rensades undan i röran framför målet. Därefter slog Broberg en svepande precisionspassning mot Eriksson som löpte mot boxen, men Pärs förstatouch blev något misslyckad och Höie plockade upp bollen. När klockan närmade sig 90 minuter vände Holmberg upp och drog iväg ett vobblande skott några decimeter över ribban. Trots offensivt tryck under slutskedet blev det inget mål för ÖSK. Djurgården vann därmed matchen med 0-1.

På presskonferensen efter matchen uttryckte gästernas tränare Pelle Olsson att han var otroligt nöjd med Djurgårdens laginsats och tryckte på att man har ett stort självförtroende i försvarsspelet. Alexander Axén konstaterade att ÖSK inte fick till det anfallsspel han önskade men att försvarsspelet fungerade mycket bra. Han var också imponerad av Brobergs insats som han ansåg var bäst i laget.

Nästa match spelas på söndag den 2 augusti. Då reser ÖSK till Göteborg för bortamatch mot IFK. Matchen spelas på Gamla Ullevi med matchstart kl. 17.30.

Resultat: 0-1 (0-0)
Mål: Arvidsson (77')
Varningar: Colley, Sigurbjörnsson, Pode, Åhman Persson, Mushekwi
Hörnor: 4-11

Byten ÖSK: Sigurbjörnsson ut - Wiktorsson in (46'), Pode ut - Eriksson in (63'), Åhman Persson ut - Holmberg in (78')

Byten Djurgårdens IF: Walker ut - Karlström in (11'), Johnson ut - Andersson in (78'), Berntsen ut - Käck in (90+2')

Publik: 11171

Domare: Johan Hamlin, Björn Lindroth (ass.), Fredrik Klyver (ass.) och Mattias Johansson (fjärde)