Underhållande men mållöst mot Helsingborg

I Allsvenskans tolfte omgång mötte ÖSK ikväll Helsingborgs IF på Behrn Arena. Båda lagen hade fina chanser i den första halvleken men målen uteblev. I den andra fortsatte matchen med öppet och svängigt spel. Bäst läge hade Ahmed Yasin i form av en straffspark som gästernas målvakt Pyzdrowski gjorde en fin räddning på. Matchen slutade därmed 0-0.

Under den blåsiga onsdagskvällen möttes ÖSK och Helsingborgs IF på Behrn Arena i Allsvenskans tolfte omgång. Gästerna från Helsingborg var nära att få en smakstart på matchen. Atakora fick bollen en meter framför målet och avslutade men Jansson reflexräddade och bollen gick i ribban. Returen nådde sånär Ajdarevic men ÖSK panikrensade till hörna och kunde för stunden andas ut. De rödvita flyttade fram många spelare offensivt och etablerade under matchens inledning visst tryck på ÖSK:s planhalva trots den kraftiga motvinden. ÖSK:s första målchans kom i den sjunde minuten efter fint samspel mellan DG och Yasin. Ahmed avslutade anfallet med ett hårt skott från höger men Pyzdrowski räddade. Några minuter senare hade Jordan Larsson ett likande läge åt andra hållet men hans skott styrde Jansson till hörna.

I den 21:e minuten stod Haginge för en kvalificerad glidtackling i eget straffområdet och passade bollen vidare. Via Åhman Persson nådde den Gerzic som tittade upp och såg DG löpa i djupled. Passningen var perfekt och DG tog sig in i straffområdet med bollen på foten, men hans skott gick i burgaveln. I detta skede kändes det som att ÖSK tog över initiativet i matchen. Spelet flöt på allt bättre och laget radade upp målchanser. Först ut var Yasin som kroppsfintade en back och sköt men målvakten fick ner en hand och räddade skottet. Sedan följde en period av några minuter då Gerzic avlossade inte mindre än tre skott mot Helsingborgsmålet. Det första räddade Pyzdrowski, det andra rammade kryssribban och det tredje gick utanför. Efter att ha varit rejält tillbakapressade under en lång period lyckades  Helsingborg slutligen få lite andrum. De skapade dessutom en bra målchans när Landgren fick en skottretur till sig och slängde iväg bollen mot mål, men en skymd Jansson visade klass och reflexräddade. I den 43:e minuten var det nära men bara nära för ÖSK igen. Gerzic slog en hörna från vänster och i straffområdet kastade sig Haginge fram och sparkade bollen i stolpen. Pode hann inte reagera när returen studsade till honom och fick bara iväg en lös styrning. Sista chansen i den händelserika första halvleken fick Helsingborg på övertid. Bojanic fick bra träff på en frispark från distans men Jansson gjorde på nytt en fin parad. 0-0 i paus speglade inte händelserna särskilt väl.

ÖSK inledde den andra halvleken på ett fint sätt. I den 51:a minuten väggspelade Yasin med Gerzic och tog sig in centralt. Han tog ett skott med vänsterfoten som Pydrzowski med vissa problem kunde rädda. Helsingborgs Landgren hade strax därefter ett bra skott efter att ha brutit in från vänsterkanten, men Jansson styrde undan till hörna. Den 60:e matchminuten innehöll en intensiv matchsekvens som inleddes med att Larsson vände upp framför straffområdet och sköt ett lurigt skott. Jansson räddade och ÖSK skickade direkt en långboll till Pode som löpte sig fri. Störd av en Helsingborgförsvarare fick han dock inte till avslutet, som blev en strumprullare någon meter vid sidan av stolpen. I den 72:a minuten bröstade inbytte Holmberg ned bollen till Yasin, som använde vänsterfoten och med en halvvolley bombade bollen i ribban framför Kubanerna. Tredje ramträffen för ÖSK. I den 77:e minuten fick ÖSK straffspark, efter att Holmberg lyfte bollen på en hand i straffområdet. Yasin som slagit två straffar i mål tidigare klev fram, men Pyzdrowski dök åt rätt håll och räddade. Efter straffmissen tappade ÖSK lite energi och Helsingborg flyttade fram manskapet. Med fem minuter kvar fick Boateng ett utmärkt läge efter att ha spurtat förbi Björnquist, men inspelet nådde ingen medspelare. Några fler farliga chanser blev det inte. 0-0 slutade matchen och en poäng till vardera lag.

På presskonferensen efter den mållösa matchen var de båda tränarna överens om att matchen hade kunnat sluta hursomhelst. Helsingborgs Henrik Larsson var framförallt nöjd med lagets första halvlek då man följde matchplanen och uppvisade ett fint och varierat kombinationsspel. Alexander Axén var inte helt nöjd med ÖSK:s passningsspel, men konstaterade att man ändå skapade tillräckligt mycket för att vinna.

Nästa ÖSK-match, den sista före sommaruppehållet, spelas på lördag den 6 juni kl. 16.00. Då gästas Behrn Arena av Halmstad BK.

Statistik
Resultat: 0-0 (0-0)
Varningar: Ajdarevic
Mål: -

Hörnor: 4-8

Byten ÖSK: Pode ut - Holmberg in (67'), Nordmark ut - Nkili in (67'), Gerzic ut - Valgardsson in (90+1')

Byten Helsingborgs IF:  Mårtensson ut - Kinnander in (46')

Publik: 6102

Domare: Stefan Johannesson, Daniel Gustavsson (ass.), Niclas Ivarsson (ass.) och Namik Idrizovic (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson, Daniel Björnquist - Eidur Aron Sigurbjörnsson - Erik Moberg - Patrik Haginge, Ahmed Yasin - Robert Åhman Persson - Daniel Nordmark - Daniel Gustavsson, Nordin Gerzic - Marcus Pode

Startelva Helsingborgs IF
Matt Pyzdrowski, Lalawélé Atakora - Emil Krafth - Victor Pálsson - Frederik Helstrup Jensen - Andreas Landgren, Johan Mårtensson - Darijan Bojanic - Emmanuel Boateng, Jordan Larsson - Astrit Ajdarevic

/Carl Rosén och Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908