Efterlängtad seger mot Åtvidaberg 

Efter söndagens cupfinal var det på onsdagskvällen åter dags för Allsvenskt spel. Åtvidabergs FF gästade Behrn Arena i den nionde omgången. ÖSK fick en smakstart med två tidiga mål av Daniel Gustavsson och Eidur Sigurbjörnsson, men Åtvidaberg snabbt genom Skrabb. I andra halvlek tryckte gästerna på för en kvittering, men ÖSK försvarade ledningen på ett utmärkt sätt. Matchen slutade därmed 2-1 och en efterlängtad ÖSK-­­seger i serien är ett faktum. 

Det var ÖSK som inledde matchen starkast och tog sig under de inledande minuterna av matchen runt flertalet gånger på högerkanten. Björnquist försökte hitta spelare på bortre stolpen men målvakt Gustavsson avvärjde. I den nionde minuten hittade Yasin en öppnande passning i djupled till DG som kom fri från höger. DG tryckte distinkt upp bollen i nättaket till 1­-0. Bara några minuter senare fick ÖSK en frispark nära straffområdet. Gerzic körde en variant med kortpassning till Yasin som sköt. Skottet täcktes dock men i röran kunde Ahmed skjuta på nytt. Gustavsson kunde inte hålla skottet och på returen kom Sigurbjörnsson framrusande och tryckte med bredsidan in 2-0. En riktig drömstart på matchen för ÖSK. I den 20:e minuten skulle dock glädjen dämpas. Efter inlägg från höger lyckades Skrabb få till ett bra stötavslut med högerfoten och bollen gick tätt intill stolpen. Jansson sträckte ut men lyckades inte freda sitt mål denna gång. 2-1 och en målrik inledning på matchen. Åtvidaberg tog sig in i matchen spelmässigt efter målet och hade något mer boll under en period. I 29:e minuten var det dock på nytt dags för ÖSK att få ett jätteläge. Gerzic hittade fram med en boll till DG som trasslade sig fram till ett friläge några meter från mål. Skottet med vänstern gick dessvärre rakt på Gustavsson som gjorde bra benparad. Några minuter senare var det bortalagets tur att komma till farlighet. Moberg missade en chansbrytning och Sköld vände runt i straffområdet och tryckte iväg ett bra skott. Jansson gjorde en mycket bra räddning och styrde undan bollen utan farlig retur. I 33:e minuten blev Björnquist nedriven precis utanför straffområdet och ÖSK fick ett bra frisparksläge från höger, dock utan resultat. Minuten senare tvingades målskytten Sigurbjörnsson utgå efter en tidigare smäll och Wiktorsson klev in som ersättare i mittbackslåset. På tilläggstid av första halvlek höll Bergström på att lobba in 2-2 men Jansson kastade sig bakåt och tippade ut bollen till hörna. Hörnan blev farlig när Owoeri fick skottläge vid bortre stoplen men det tunga avslutet gick utanför.             

Andra halvlek inleddes med en farlighet för Åtvidaberg efter frispark. Bollen studsade runt i straffområdet och hittade till slut nätmaskorna men målet dömdes bort för offside. Åtvidaberg tog tag i bollinnehavet under inledningen av halvleken och tryckte på framåt för en kvittering. I 56:e minuten hade ÖSK ett bra anfall som avslutades av Holmberg från centralt läge, dessvärre något löst och rakt på målvakten. Efter den chansen följde en längre period där Åtvidaberg förde spelet men hade svårt att komma till egentliga målchanser. ÖSK hade flera lägen att kontra på men hade svårt att omvandla lägena till målchanser. På slutet tryckte Åtvidaberg på med hela laget men det svartvita försvaret stod pall och kunde reda ut anstormningen. Efter 93 minuter blåste domaren av matchen. ÖSK kunde därmed inkassera sin första Allsvenska trepoängare för säsongen, lika skönt som välbehövligt. Segern innebär att ÖSK avancerar upp till kvalplatsen på tabellposition 14.                    

På presskonferensen efter matchen uttryckte gästernas tränare Roar Hansen inte oväntat besvikelse över utgången i en match som båda lagen gick in i med stort poängbehov. Han pekade på att det inte räcker med småtrevligt spel, laget måste bli bättre i de avgörande lägena i boxen framför målet.  Alexander Axén knycklade ihop statistikpappret och nöjde sig med att konstatera stor tillfredsställelse med resultatet i matchen. ÖSK fick en drömstart, och efter reduceringen gick laget all in på att inte släppa in ytterligare bollar. Det lyckades.

Nästa match för ÖSK spelas redan nu på söndag den 24 maj kl. 15.00 då Gefle IF gästar Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 2-1 (2-1)
Mål: Gustavsson (9’), Sigurbjörnsson (14’), Skrabb (20’)  
Hörnor: 4-8
Varningar: Nordenberg, Åhman Persson, Skrabb,   

Byten ÖSK: Sigurbjörnsson ut – Wiktorsson in (35’), Holmberg ut – Valgardsson in (67’), Gerzic ut – Nordmark in (78’).

Byten Åtvidaberg: Karlsson ut –  Jelavic (80’), Skrabb ut – Lameiras in (80’), Nordenberg ut – Ahmed in (84’).

Publik: 5202

Domare: Kristoffer Karlsson, Mahbod Beigi ass, Björn Lindroth ass, Mattias Johansson fjärde.

Startelva ÖSK:
Oscar Jansson, Daniel Björnqvist – Eidur Sigurbjörnsson – Erik Moberg – Patrik Haginge, Ahmed Yasin – Nordin Gerzic – Robert Åhman Persson – Daniel Gustavsson, Nordin Gerzic – Kalle Holmberg

Startelva Åtvidaberg:
Henrik Gustavsson
Martin Lorentzson – Daniel Hallingström – Månz Karlsson – Pontus Nordenberg, Martin Christensen – Kristian Bergström – Mauricio Albornoz – Simon Skrabb, Viktor Sköld – John Owoeri

Niklas Sandberg & Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908