Storpublik såg ÖSK och Hammarby kryssa

På ett regnigt men välfyllt Behrn Arena tog ÖSK på Valborgsmässoaftons kväll emot Hammarby IF. Patrik Haginge satte 1-0 för ÖSK men Hammarby kvitterade genom Solheim precis före paus. I mitten av den andra halvleken tog gästerna ledningen genom Mar Saevarsson, men ÖSK gav inte upp och kämpaglöden resulterade i en straffspark med ungefär 15 minuter kvar.  Den slog Ahmed Yasin i mål och matchen slutade trots flera chanser åt båda håll 2-2.

ÖSK inledde matchen med en farlig målchans redan efter dryga minuten. Gerzic lyfte in en hög frispark som skapade oreda framför mål men till slut gick bollen till en resultatlös hörna. Utöver det var de inledande tio minuterna chansfattiga där lagen turades om att anfalla men utan att komma fram till farliga lägen. Efter knappa kvarten kom nästintill en repris på inledningsläget. Frisparken från Gerzic nådde DG som touchade bollen över. I sekvensen efteråt kontrade Hammarby farligt men Rinne var med på noterna och räddade säkert Besaras skott utan att släppa retur. Med prick kvarten spelad fick ÖSK en hörna. Gerzic lyfte in den och efter några studsar nådde den Åhman Persson som nickade vidare bollen mot bortre stolpen där Haginge störtade fram och distinkt tryckte in 1-0. Ett fint avslut från högerbacken och en efterlängtad ledning för ÖSK, den första i årets Allsvenska såhär långt faktiskt. Efter ledningsmålet blev Hammarby det mer bollförande laget och ÖSK tilläts kontringsspela i allt högre grad. DG hade några farliga djupledslöpningar som sånär ledde fram till farliga lägen. Efter en halvtimme fick ÖSK ett riktigt bra frisparksläge centralt. Åhman Persson fick chansen denna gång och sköt en bra frispark någon meter utanför. I 36:e minuten löpte Yasin över halva planen med bollen och tog sig in i straffområdet. Där tappade han tyvärr balansen och chansen försvann. Några sekunder senare fick DG ett friläge efter en fin nedtagning, men han fick inte till något bra avslut och Hopf kunde rädda efter en snabb utrusning. I den 43:e minuten skaffade sig Hammarby en hörna. Bakircioglu slog in den med perfekt precision och Solheim fick gå upp alldeles för ostörd och kunde säkert nicka in 1-1 i bortre hörnet. Den stora skaran bortasupportrar fick därmed sista ordet i en första underhållande halvlek med böljande spel och ett ÖSK som trivdes med att spela kontringsspel med många bollar i djupled på framförallt DG.        

I det tilltagande regnet var det Hammarby som inledde andra halvlek piggast med ett inspel nära mål som kunde rensas undan av mittbackarna i sista stund. I den 53:e minuten tog sig DG fram fint och passade Nordmark i straffområdet som sköt ett okej skott, men Hopf stod välplacerad och gjorde en bra räddning. På returen sköts bollen i burgaveln från snäv vinkel. Matchbilden var snarlik första halvlek. Trots det oavgjorda resultatet var det Hammarby som var det klart spelförande laget och ett ÖSK som fortsatte kontra. Efter timmen spelade tvingades Hammarbys kapten Bakircioglu utgå med en befarad lårskada. Strax efter bytet kom Hammarby upp med ett inlägg från höger som nickades ner framför mål. Där stod mittbacken Mar Saevarsson som enkelt stötte in 1-2 för bortalaget. Ett tungt mål. ÖSK kom upp direkt med ett bra anfall som Yasin avslutade. Bollen gick till hörna som vållade viss oro för Hammarbyförsvaret men till slut fick de undan bollen. I 70:e minuten rann Holmberg igenom på en långboll som ena mittbacken missbedömde. Hopf rev ner Kalle men domaren friade situationen. Några minuter senare fick ÖSK istället ett bra frisparksläge, men Gerzic drog den tyvärr rakt i muren. Ytterligare några minuter senare väggade sig Gerzic och Sigurbjörnsson sig fram in i offensivt straffområde. Eidur revs ner och denna gång blåste domare Lerjéus straff. Yasin klev fram till straffpunkten och placerade in bollen till vänster om Hopf som gick åt rätt håll. 2-2 med tio minuter kvar att spela. Båda lagen försökte flytta fram för att åstadkomma ett segermål. I den 86:e minuten hade Hammarby en farlig nick över efter hörna och med två minuter kvar hade inhoppande Pinones-Arce ett lurigt skott som gick decimetern utanför Rinnes högra stolpe. I 91:a minuten fick ÖSK och Gerzic ett bra frisparksläge nära straffområdet. Nordin sköt ett okej skott men Hopf kunde tippa undan bollen utan större besvär. I den 94:e minuten uppstod smått tumult på planen efter att Åhman Persson tryckt in en hård tackling på mittplan. Majoriteten av spelarna rusade in och klumpade sig kring ÖSK:s kapten. Domaren fick mycket att reda ut och efter en stunds diskussion med linjedomaren varnades tre spelare. I den 98:e minuten fick ÖSK ett jätteläge på matchens sista anfall. En bra kontring avslutades med skott ur snäv vinkel av Holmberg men Hopf kunde rädda till hörna. Den innebar inga farligheter och matchen blåstes av med 2-2 på resultattavlan. Ett oavgjort resultat som sett till matchen i stort får anses rättvist.

På presskonferensen efter matchen konstaterade Hammarbys Nanne Bergstrand att det var de fasta situationernas match. Han var nöjd att laget kom tillbaka in i matchen efter underläge. Alexander Axén var mycket tillfreds med ÖSK:s första halvlek som med tydlighet visade att laget är på rätt väg. Kvitteringsmålet innan paus var tufft psykologiskt efter en bra prestation, men laget visade karaktär i andra halvlek och krigade till sig en poäng.

Nästa match för ÖSK spelas på måndag den 4 maj kl. 19.00 på bortaplan mot Kalmar FF.

Statistik
Resultat: 2-2 (1-1)
Mål: Haginge 15’, Solheim 43’, Mar Saevarsson 61’, Yasin 79’.
Hörnor: 7-5
Varningar: Söderqvist 13´, Pode 55’, Batan 80’,  Gerzic 90+6’, Åhman Persson 90+6’, Israelsson 90+6’

Byten ÖSK: Nordmark ut – Holmberg in (67’)

Byten Hammarby: Bakircioglu ut – Mendonca Fuhre in (61’), Hallenius ut – Pinones-Arce in (80’), Solli ut – Haglund in (82’)

Publik: 10486

Domare: Michael Lerjéus, Peter Magnuson ass, Tobias Wärn ass, Namik Idrizovic fjärde.

Startelva ÖSK:
Jacob Rinne
Patrik Haginge – Eidur Sigurbjörnsson – Erik Moberg – Logi Valgardsson
Ahmed Yasin – Nordin Gerzic – Robert Åhman Persson – Daniel Nordmark
Daniel Gustavsson – Marcus Pode

Startelva Hammarby:
Johannes Hopf
Mats Solheim – Lars Saetra – Birkir Mar Saevarsson – Stefan Batan
Måns Söderqvist – Emil Israelsson – Nahir Besara – Jan Gunnar Solli – Kennedy Bakircioglu
Linus Hallenius

Niklas Sandberg & Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908