Förlust i jämn hemmapremiär

I hemmapremiären av Allsvenskan 2015 mötte ÖSK ikväll IFK Göteborg på Behrn Arena. Emil Salomonsson gav bortalaget ledningen i slutet av en jämn första halvlek. ÖSK skapade lägen för kvittering, bland annat stolpskott från Yasin och ett friläge från Holmberg, men ingen boll passerade Alvbåges mållinje. Istället kunde Lasse Vibe avgöra i slutskedet. Matchen slutade därmed 0-2.

Med en pinne på det Allsvenska poängkontot var det ikväll dags för hemmapremiär för ÖSK. För motståndet stod IFK Göteborg som i premiären besegrade Åtvidabergs FF med 1-0. ÖSK öppnade matchen piggt. Redan i den andra minuten bröt Yasin in i banan från sin högerposition och överraskade Alvbåge med ett skott. Bollen gick i den första stolpen och ut. Gästerna från Göteborg var inte heller ofarliga under matchens första tio minuter. Den notoriske målskytten Vibe oroade framför Jansson flera gånger, men utan utdelning i form av mål.

IFK tog under mitten av halvleken allt mer över bollinnehavet och ÖSK fick primärt ägna sig åt försvars- och omställningsspel. Efter en sådan omställning fick Yasin bollen centralt i ett bra skottläge men Alvbåge räddade avslutet. Precis när ÖSK såg ut att ha jämnat ut spelet ställde IFK om i en snabb kontring. Vibe avancerade in i straffområdet och en ÖSK-back bröt men bollen studsade oturligt åt höger där Salomonsson kunde raka in matchens första mål under Jansson. Målet kom in den 34:e minuten. ÖSK hade svårt att resa sig efter målet och IFK dominerade tills domaren blåste i sin pipa för paus. 0-1 på resultattavlan.

Andra halvlek började precis som den första - med ett stolpskott från Yasin. Han fick bollen till höger och drog iväg en projektil med högerfoten. Alvbåge var chanslös och publiken på väg att jubla men bollen tog i den bortre stolpen och gick ut igen. Surt för Ahmed som var pigg matchen igenom. ÖSK fortsatte med offensiv energi men IFK spelade stabilt defensivt och gjorde Alvbåge relativt sysslolös.Tidigt i andra halvlek gjorde Michael Seaton debut i ÖSK-tröjan när han ersatte Pode. Blåvitt fick sen ett utmärkt läge att utöka ledningen när Vibe vann bollen från Sigurbjörnsson och skaffade sig ett friläge. Den annars så säkra dansken curlade bollen förbi Jansson men utanför bortre stolpen.

I den 71:a minuten fick ÖSK ett jätteläge till kvittering.  Debutanten Seaton lurade två backar när han vrickade bollen till Holmberg som blev friställd framför målet. Alvbåge tog dock några snabba steg ut och räddade Kalles skott. Returen nådde DG men han sköt över. ÖSK försökte jobba fram ytterligare chanser för en kvittering men såg trötta ut. I den 88:e minuten tog gästernas inhoppare Mikkelsen emot ett inspel i straffområdet. Han släppte bollen till Vibe som drog iväg ett högklassigt skott vid sidan av Jansson. 0-2 och ÖSK var ett slaget lag. IFK kunde enkelt spela av de fem tilläggsminuter som fjärdedomaren aviserat.

På presskonferensen efter matchen inledde gästernas tränare Jörgen Lennartsson med att konstatera att han var fantastiskt nöjd med lagets prestation, attityd och arbetsinsats i en svår bortamatch. Alexander Axén tyckte att ÖSK:s insats var ett stort steg framåt jämfört med matchen mot Norrköping. Han var framförallt nöjd med den andra halvleken men grämde sig över de missade chanserna.

Nästa match för ÖSK spelas på bortaplan mot Falkenbergs FF på söndag den 12 april kl 15.00.

Statistik:
Resultat: 0-2 (0-1)
Mål: Salomonsson (34'), Vibe (88')
Varningar: Holmberg, Gerzic, Alesaami, Valgardsson, Ankersen
Hörnor: 8-6

Byten ÖSK: Pode ut - Seaton in (58')
Byten IFK Göteborg: Engvall ut - Mikkelsen in (69'), Svensson ut - Pettersson (84'), Rieks ut - Smedberg Dalence in (87')

Publik: 8121
Domare: Glenn Nyberg, Tobias Wärn (ass.), Mahbod Beigi (ass.) och Namik Idrizovic (fjärde).

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Daniel Björnquist – Eidur Sigurbjörnsson - Ayanda Nkili - Logi Valgardsson
Ahmed Yasin - Nordin Gerzic –  Robert Åhman Persson – Daniel Gustavsson
Marcus Pode - Kalle Holmberg

Startelva IFK Göteborg
Alvbåge
Salomonsson - Bjärsmyr - Rogne - Aleesami
Ankersen - Svensson - Eriksson - Rieks
Vibe - Engvall

Carl Rosén och Niklas Sandberg

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908