ÖSK till cupfinal efter 2-0 mot Elfsborg

ÖSK mötte idag Elfsborg i semifinalen av Svenska Cupen. Daniel Gustavsson gav ÖSK ledningen i en jämn första halvlek med ett
vänsterskott i krysset. Elfsborg jagade länge en kvittering men luften gick ur gästerna när Kalle Holmberg satte dagens andra ÖSK-skott i krysset med 20 minuter kvar. Matchen slutade 2-0 vilket innebär att ÖSK
möter IFK Göteborg i finalen senare i vår.

Efter den starka segern på Malmö IP förra helgen var det under söndagseftermiddagen dags för ÖSK att spela semifinal i Svenska Cupen på Behrn Arena. För motståndet stod IF Elfsborg. Bortalaget från Borås såg piggast ut i inledningen och skapade i den sjunde minuten matchens första målchans. Efter att ÖSK tappade boll på mittplan ställde de gulsvarta om. Bollen spelades ut till vänster där Rohden fick ett utmärkt skottläge. Skottet blev dock löst och Jansson kunde rädda. I den 13:e minuten drog ÖSK upp ett anfall på högerkanten. Björnquist avancerade in i straffområdet och slog ett inlägg. Bollen rensades undan men Åhman Persson kom perfekt i andravågen och tryckte iväg ett skott. Stuhr-Ellegaard gjorde en fin benparad men returen studsade ut till DG som inte tvekade utan bombade in 1-0 i krysset.

ÖSK fick energi av målet och jämnade ut spelet. Nästa stora målchans skulle dock tillfalla gästerna. I den 28:e minuten blev Frick frispelad och rundade den utrusande Jansson, men kom ur vinkel och fick stanna upp. Detta gjorde att Haginge hann med att ta position på mållinjen och rensa undan Fricks avslutsförsök. Elfsborg tog sedan tillbaka taktpinnen under en period då matchen öppnade upp sig. ÖSK stack upp och skapade två lägen signerade Holmberg och DG men utdelning i form av ytterligare mål uteblev. Halvlekens sista chans skapade Elfsborg när Frick tog emot ett inspel från vänster och tofflade bollen någon decimeter utanför närmsta stolpen. En jämn första halvlek blåstes av med 1-0 till ÖSK på resultattavlan.

Fyra minuter in i den andra halvlek fick Elfsborg en frispark några meter utanför halvcirkeln. Svensson och Lundqvist ställde sig vid bollen och det var den sistnämnde som klev fram och sköt. Vänsterskottet var hårt men gick utanför. I en ÖSK-kontring hittade Gerzic sen Yasin som från sin position till hjöger tittade upp och såg Holmberg centralt. Passningen satt på foten och Kalle fick skottläge. Han drog iväg ett lurigt markskott mot första stolpen som Stuhr-Ellegaard med stora besvär lyckades rädda till hörna.

Tendensen i matchen var att Elfsborg successivt ökade trycket och kom allt närmare en kvittering. Hedlund löpte ifrån Haginge och slog ett inlägg som Moberg var nära att styra i eget mål. Bollen gick istället till hörna. Några minuter senare var det ännu närmare när Sigurbjörnsson agerade vikarierande målvakt och rensade undan bollen på mållinjen när Jansson var ur position.

Elfsborgs offensiva försök lämnade stora ytor bakåt. I den 73:e minuten skulle ÖSK utnyttja dessa på bästa sätt. Bollen gick på ett snöre ut på högerkanten där Yasin tog emot den. Han tittade på nytt upp och spelade in bollen längs backen. Inne i straffområdet kom Holmberg i en perfekt tajmad löpning och kunde placera in 2-0 i krysset bakom Stuhr-Ellegaard.

ÖSK kontrollerade matchen fullständigt i ett antal minuter efter målet. Elfsborg gjorde en sista ansträngning, men närmare än ett distansskott som Jansson räddade kom Boråsarna inte. Publiken på Behrn Arena reste sig under slutminuterna upp och gav ÖSK stående ovationer. Resultatet 2-0 innebär att ÖSK är klart för final i Svenska Cupen. Finalen mot IFK Göteborg söndagen den 17:e maj. Spelplats lottas imorgon måndag.

På presskonferensen efter matchen konstaterade gästernas tränare Magnus Haglund att ÖSK:s effektivitet och kvalitet i avsluten blev avgörande i den jämna semifinalen. Alexander Axen var framförallt nöjd med lagets försvarsspel, men såg förbättringspotential i omställningsspelet som kan bli snabbare.

Nästa match för ÖSK är genrepet inför Allsvenskan som spelas på lördag den 28 mars kl. 13.00. Då kommer IK Sirius på besök till Behrn Arena.

Statistik:
Resultat: 2-0 (1-0)
Mål: Daniel Gustavsson (13'), Kalle Holmberg (73')
Varningar: Holmberg, Haginge, Lundevall, Hedlund
Byten ÖSK: Pode ut - Nordmark in (82')
Byten IF Elfsborg: Frick ut - Nilsson in (66'), Lundevall ut - Zeneli in (70'), Hedlund ut - Prodell in (78')
Publik: 1851
Domare: Bojan Pandzic, Björn Lindroth (ass.), Mahbod Beigi (ass.) och Dragan Banjac (fjärde)

Startelva ÖSK:
Oscar Jansson
Daniel Björnquist – Eidur Sigurbjörnsson - Erik Moberg - Patrik Haginge
Ahmed Yasin - Nordin Gerzic –  Robert Åhman Persson – Daniel Gustavsson
Marcus Pode - Kalle Holmberg

Startelva IF Elfsborg:
Stuhr-Ellegaard
Manns - Holmen - Svensson - Lundqvist
Hedlund - Hauger - Rohden - Lundevall
Frick - Claesson

Carl Rosén och Niklas Sandberg

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908