Motståndarkollen: IF Elfsborg

Cupsemifinal på Behrn Arena och Elfsborg står för motståndet. Finns det något bättre sätt att ladda upp inför den analkande allsvenska premiären med en tävlingsmatch mot ett av Sveriges bästa, och mest välspelande lag.

Faktum är att ÖSK spelade semifinal i Svenska Cupen på hemmaplan för blott några år sedan. Då, i oktober 2011, blev det dock förlust mot Helsingborg med 1-3 sedan Paulinho tröstmålat för våra favoriter i slutet av matchen. Nu hoppas, och tror, vi på en bättre utgång av matchen.

Söndagens motståndare från Borås, anrika IF Elfsborg, har haft en tämligen komfortabel resa till semifinalen. Man började med att slå ut Eskilsminne med 6-1 på bortaplan för att på sätt säkra sin plats i cupens gruppspel. Där besegrade man i tur och ordning Sirius (4-0), Athletic (5-1) och BP (1-0). Det gav 10-1 i målskillnad och maximala nio poäng. Inte det mest kvalificerade motståndet måhända men ändå ett kraftigt besked från Anders Svensson & Co att man inte tar lätt på cupspelet.

Det visade man inte minst kvartsfinalen då Hammarby kom på besök. Bajen som ju har ett väldigt intressant lag hade dock inte mycket att hämta på Borås Arena, speciellt som Elfsborg tog ledningen redan efter ett fåtal minuter genom Simon Hedlund. Anders Svensson och Per Frick kunde sedan med varsitt mål efter pausvilan säkerställa segern och IFE kunde enkelt defilera mot slutsignalen. En imponerande insats och att ÖSK får en svår nöt att knäcka på söndag råder det nog inga tvivel om. Det trodde nog de flesta, eller åtminstone undertecknad, i och för sig inför höstmötet i Allsvenskan förra året också. Men då gjorde svartvitt kanske årets bästa match och vann med 5-1. Vårmötet på Borås Arena talar vi lite tystare om och konstatera bara att det blev förlust med 0-1.

Vi noterar att det hänt en del i Elfsborg under den löjliga säsongen. De största förändringarna är att Magnus Haglund är tillbaka som manager efter ett antal år i Norge, att offensive högerbacken Johan Larsson lämnat för Bröndby och att man tagit tillbaka Köpingprodukten Emir Bajrami från den holländska ligan. Man har även värvat en ytter för den andra kanten då Simon Lundevall, poängplockaren från Gefle, numera representerar Borås stolthet. Att Elfsborg blir att räkna med även denna säsong i Allsvenskan tror jag de flesta experterna är överens om men har man verkligen den där extra guldkvaliteten i truppen?


Tre profiler:

3. Adam Lundqvist, försvarare, 21 år
Värvades som innermittfältare till Elfsborg U-lag för fyra år sedan från Bissarna i Nyköping. Har gjort det bra och så sakteliga matchans in i laget. Halvvägs in på förra säsongen fick han frågan av Klas Ingesson om han ville testa som vänsterback. En utmaning Adam accepterade och skött med bravur. Startade 13 matcher förra säsongen och något säger mig att det kommer bli fler i år. Mycket positionssäker trots den ringa tid han haft att spela in sig på nya position. Är även ett offensivt hot med sin goda bollbehandling och offensivlusta.

7. Marcus Rohdén, mittfältare, 23 år
En spelare som varit i Elfsborg sedan 2006 då han anslöt från lilla Hössna som ligger strax utanför Ulricehamn. Har snabbheten som sitt kanske allra främsta attribut och spelar ofta klokt och med ett tillslag på bollen för att sedan sätta fart i djupled. En mycket intressant spelare som har många klubbars ögon på sig.

8. Anders Svensson, back, 38 år
Det tog emot att skriva "back" i raden ovan då en bild på Anders ansikte borde placeras tillsammans med innermittfältare i svenska akademins ordlista. Men den så meriterade mittfältaren har fått spela mittback en del under våren och gjorde det senast mot Hammarby där han alltså även blev målskytt. Har varit i Elfsborg sedan 2005 (samt 1997-2001) då han återvände från Premier League och Southampton. Andra Elfsborgsprofiler får ursäkta men nog är Anders den verkliga Mr. Elfsborg?


Marcus Avenbrand

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908