ÖSK till kvartsfinal efter seger mot Gefle

Under söndagseftermiddagen möttes ÖSK och Gefle i en avgörande match om
avancemang i Svenska Cupen. Nordin Gerzic gav ÖSK ledningen med ett frisparksmål i slutet av första halvlek. I den andra kvitterade Gefles Oremo, men Daniel Gustavsson gjorde sedan 2-1 till ÖSK. Resultatet stod sig och ÖSK är därmed klara för kvartsfinal.

Efter 3-3 mot Varberg och den viktiga uddamålssegern mot Dalkurd senast var det under söndagen dags för avgörandet i ÖSK:s grupp i Svenska Cupen. Gefle IF stod för motståndet och förutsättningarna inför matchen på Behrn Arena var klara. För ÖSK-avancemang till kvartsfinal krävdes seger. Vid annat resultat skulle Gefle ta kvartsfinalplatsen.

Matchen inleddes med tio avaktande minuter från båda lagen. Efter det började ÖSK hitta rätt med anfallsspelet. I den 13:e minuten drog Yasin iväg i en djupledslöpning och fick bollen fint levererad av Pode. Ahmed fick dock inte på någon riktig träff och skottet blev löst. Minuten senare var det ombytta roller men Pode fick inte bollen på mål i avslutsmomentet. Ytterligare två minuter senare var det farligt igen. Gerzic slog en frispark från långt håll som smet igenom hela straffområdet men Hedvall hann med att plocka bollen vid bortre stolpen. ÖSK var här inne i en mycket bra sekvens i matchen och i den 20:e minuten stötte Yasin en boll i utsidan av stolpen. DG var sedan en förgrundsfigur under ett par minuter när han radade upp inte mindre än tre skott. Hedvall parerade två och det tredje gick tätt utanför. Det var tydligt att ÖSK behövde gå för seger medan Gefle spelade mer försiktigt. I den 37:e minuten lirkade Pode fram en boll till Holmberg i centralt läge i straffområdet, men Kalles avslut gick tyvärr långt utanför. Strax före halvtid knuffades Yasin omkull en halvmeter utanför straffområdet. Gerzic klev fram och drog till en låg frispark som letade sig in i mål med hjälp av Hedvalls högerstolpe. 1-0. Det kändes väldigt rättvist och dessutom psykologiskt viktigt precis före halvtidsvilan.

Andra halvlek var bara fem minuter gången när Gefle kvitterade till 1-1. En frispark från långt håll nådde Oremo som vackert skarvade in bollen i mål förbi en chanslös Jansson. Målet innebar att ÖSK behövde gå framåt för ytterligare mål. I 57:e minuten sköt Pode ett skott i ribban från centralt läge och på returen drog Åhman Persson bollen en halvmeter över. Ledningsmålet skulle dock komma strax därefter. Valgardsson spelade fram Gustavsson som ur snäv vinkel från vänstra delen av straffområdet sköt in bollen i mål. 2-1 på resultattavlan. Gefle behövde sedan gå framåt för att nå ett kvitteringsmål och därmed avancemang, men hade svårt att skapa målchanser och ÖSK försvarade sig stabilt. Farligheterna som uppstod kom vid fasta situationer då gästrikarna flyttade upp i stort sett hela laget. Det farligaste läget för kvittering blev ett inlägg som tog fart i vinden och Jansson tvingades tippa bollen till hörna. När klockan närmade sig 90 minuter fälldes Nordmark i offensivt straffområde och straffen var solklar. Holmberg fick förtroendet från straffpunkten men Hedvall dök åt håll och räddade straffen till hörna. Spänningen höll sig därmed in på tilläggstid, men ÖSK redde ut de sista minuterna utan problem. Segern med 2-1 innebär att ÖSK är vidare till kvartsfinal i Svenska Cupen. Vilket lag som blir motståndare klargörs imorgon (måndag) när lottning äger rum. Det blir ett möte på bortaplan mot antingen Malmö FF, BK Häcken, IF Elfsborg eller IFK Göteborg. Matchen spelas kommande helg.

Resultat: 2-1 (1-0)
Mål: Gerzic 42’, Oremo 50’, Gustavsson 60’.
Byten ÖSK: Pode ut - Nordmark in (82’).
Byten Gefle IF: Hjelte ut - Williams in (65’), Florén ut - Portin in (79’), Ericsson ut - Karlsson in (86’).