Speedwaysiffror när ÖSK krossade Elfsborg

I den näst sista hemmamatchen av Allsvenskan mötte ÖSK under söndagen IF Elfsborg på Behrn Arena. ÖSK chockstartade matchen och ledde med 2-0 efter bara sex minuter. Målen gjordes av Pode och Holmberg. Anders Svensson gav Elfsborg hopp med sin reducering en kvart in på andra halvlek. Efter att Pode gjorde ytterligare ett mål kunde dock ÖSK segla
ifrån och vinna matchen med imponerande 5-1. Daniel Gustavsson och Mohammed Saeid gjorde de sista målen.

ÖSK har skämt bort publiken med många mål under hösten och matchen mot Elfsborg inleddes på den inslagna vägen. I den tredje matchminuten fick Pode bollen i centralt läge efter ett fint instick från Sobralense. Han la bollen till rätta och drog sen iväg ett distinkt skott in i det botre hörnet. Otagbart för målvakten Stuhr Ellegaard och 1-0 till ÖSK. Tre minuter senare var det dags igen. Ett dåligt uppspel hamnade rakt i gapet på Holmberg som kunde driva framåt mot målet. Han skottfintade, rundade målvakten och tryckte sen enkelt in 2-0. Elfsborg var i chock och ÖSK var faktiskt nära ett tredje mål en stund senare men Stuhr Ellegaard kom ut och täckte Podes avslut. Så småningom jobbade sig Elfsborg in i matchen men ÖSK försvarade sig mycket bra mot gästernas inläggsspel och fortsatte hota med omställningar i djupled. Elfsborg skapade några halvlägen, men Jansson  stod i vägen när det behövdes. Med tio minuter kvar av halvleken tvingades Elfsborg till ett målvaktsbyte på grund av en höftskada. Hassan ersatte Stuhr Ellegaard. Med tre minuter kvar fick ÖSK ett kalasläge att utöka ledningen. Målskyttarna Pode och Holmberg samarbetade i en kontring, men den sistnämndes avslut gick tyvärr utanför. ÖSK fick nöja sig med 2-0 när signalen för pausvila efter en imponerande första halvlek ljöd.

Den andra halvlekens inledning påminde om den första. Elfsborg rullade bollen utan spets och ÖSK ställde om, främst på vänsterkanten där DG skapade två bra lägen utan resultat.

I den 59:e minuten drog Elfsborg upp ett anfall på vänsterkanten. Bollen spelades vidare in centralt där den slutligen nådde Svensson strax utanför straffområdet. Med ett tillslag tryckte Svensson till bollen och den landade i nätet bakom en chanslös Jansson. Ett klassavslut och 2-1. Elfsborg fick energi av målet och ÖSK blev alltmer tillbakapressade. Svensson avlossade bössan på nytt några minuter senare men den gången lyckades Jansson rädda. Det kändes som en kvittering låg i luften när ÖSK i den 67:e äntligen fick fast på bollen på offensiv planhalva. Efter några passningar nådde den Pode med fri yta till höger. Det såg ut som han kom ur skottvinkel, men med en glödande högerfot är inga lägen dåliga. Sekunden senare låg bollen i nätet bakom Hassan och ribban darrade efter att ha blivit rammad av bollen på dess väg in i målet. Därmed var ställningen 3-1 efter ett fantastiskt avslut, inte helt olikt Zlatan Ibrahimovics kvalmål borta mot Ungern för ett antal år sedan. Målet gav ÖSK nytt momentum i matchen och ytorna på Elfsborgs planhalva blev allt större. Sådana ytor är dagens ÖSK mästerliga på att utnyttja. I den 75:e minuten serverade Sobralense DG ett friläge med en svepande passning från högerkanten. DG gjorde inget misstag utan satte 4-1. Om inte det var spiken i Boråskistan bankades definitivt locket igen när inbytte Saeid fick ett identiskt läge i den 82:e minuten. Även han var stensäker och rullade in 5-1. Resterande del av matchen blev en defilering in mot sjunde segern på åtta Allsvenska matcher, ackompanjerad av stående ovationer från hemmapubliken.

På presskonferensen inledde Elfsborgs tränare Janne Mian med att notera att de gulsvarta återigen var segstartade, vilket bidrog till en tidig uppförsbacke. Han konstaterade också att lagets taktik att ligga högt med ytterbackarna inte var särskilt lyckad. Trots detta hade laget bud på ett kvitteringsmål vid ställningen 2-1 men när 3-1 kom avgjordes matchen. Axel Kjäll var självklart väldigt nöjd med insatsen och inställningen. ÖSK hade på förhand pratat om att försöka skära bort trion Holmén, Svensson och Hauger, en taktik som Kjäll utvärderade som väldigt lyckad. ÖSK lyckades vinna bollen i Elfsborgs uppspelsfas och kom därmed till fina omställningslägen. Även Kjäll påpekade den psykologiska betydelsen av Podes mål till 3-1 i ett läge när matchen stod och vägde.

Nu väntar ett landslagsuppehåll innan Allsvenskan avslutas med de tre sista omgångarna. Nästa match för ÖSK spelas måndagen den 20 oktober kl. 19.00. Då åker laget till Stockholm för att möta Djurgårdens IF på Tele 2 Arena.

Statistik
Resultat: 5-1 (2-0)
Mål: Pode 3', Holmberg 6', Svensson 59', Pode 67', Gustavsson 75', Saeid 82'
Hörnor: 7-10
Varningar: -

Byten ÖSK: Pode ut - Saeid in (78’), Holmberg ut - Nkili in (85'), Gustavsson ut - Lipovac (86')
Byten IF Elfsborg: Stuhr-Ellegaard ut - Hassan in (35'), Prodell ut - Beckmann in (76'), Rohdén ut - Andreasson in (83')

Publik: 6095

Domare: Bojan Pandzic, Fredrik Klyver (ass.), Mahbod Beigi (ass.) och Namik Idrizovic (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Patrik Haginge - Magnus Wikström - Erik Moberg - Daniel Björnquist
Daniel Sobralense  - Daniel Nordmark - Robert Åhman Persson - Daniel Gustavsson
Marcus Pode - Kalle Holmberg

Startelva IF Elfsborg
Kevin Stuhr Ellegaard
Johan Larsson - Sebastian Holmén - Anton Lans - Andreas Klarström
Arber Zeneli - Anders Svensson - Victor Claesson - Henning Hauger - Marcus Rohdén
Viktor Prodell

Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908