Motståndarkollen: IF Elfsborg

I förra hemmamatchen, mot IFK Göteborg, var det den (dåvarande) allsvenska tabellfyran som var på besök. Nu är det dags för ytterligare en tuff utmaning då tredjeplacerade Elfsborg gästar Behrn Arena.

Boråslaget lär vara riktigt motiverade då man siktar mot en plats som kan leda till spel i Europa League nästa säsong. Denna säsong var man oerhört nära att nå turneringens gruppspelsfas men ett mål på övertid av portugisiska Rio Ave innebar att Elfsborgs Europaäventyr var över.

Undertecknad har alltid sett Elfsborg som ett offensivt och målglatt lag och det förstnämnda stämmer fortfarande även om allt givetvis ligger i betraktarens ögon. Det målglada... tja, tre gjorda mål på de fem senaste matcherna är ju inte direkt imponerande, speciellt som fyra av dessa spelats hemma på plastmattan i Borås där Elfsborg normalt är rena rama ångvälten.

Senast kryssade man hemma mot toppkonkurrenten AIK i en match som man förmodligen, sett till spelbild och målchanser, borde ha vunnit. Men fotboll handlar ju fortfarande om att få in bolluschlingen mellan stolparna och det är, som sagt, något som kanske inte varit Elfsborgs främsta attribut denna säsong. Detta, och lagets svaga bortaspel, är de största anledningarna till att Janne Mian och Klas Ingessons gäng inte är med och utmanar om guldet på allvar. Tre segrar (Falkenberg, Gefle och Häcken) när man varit på resande fot är naturligtvis inte tillräckligt bra.

När ÖSK besökte Borås Arena i slutet av maj slogs man tillbaka med matchens enda mål. Lagets främste målskytt, högerbacken(!) och lagkaptenen, Johan Larsson blev matchvinnare den gången. En roll han hemskt gärna får undvika att ikläda sig efter söndagens batalj. Just Larsson är en av lagets stora profiler men det finns även några andra skickliga spelare som både ÖSK-spelarna och publiken bör hålla ett extra öga på.Vi tittar lite närmare på två av dem.

Två profiler i Elfsborg

12. Sebastian Holmén, 22 år, försvarare
När man pratar, och läser om Sebastian förekommer väldigt ordet "lillebror" då storebror Samuel har figurerat i landslaget vid flera tillfällen och varit utlandsproffs i både Danmark och Turkiet. Vi lämnar detta därhän och konstaterar att Sebastian mycket väl förtjänar att utnämnas till profil på sina egna meriter. Är placeringssäker, någorlunda snabb, stark på huvudet och modig då han inte tvekar en sekund på att gå in i tuffa dueller med motståndaranfallarna. Kort och gott en komplett mittback som säkerligen har Hamréns ögon på sig inför den kommande januariturnén med landslaget.

25. Marcus Rohdén, 23 år, mittfältare
En spelare som kanske inte alltid får de där stora rubrikerna men är man ordinarie i ett såpass starkt lag som Elfsborg (Marcus har startat 22 av 25 matcher denna säsong) har man givetvis stora kvaliteter. Ett av hans främsta attribut är snabbheten och här måste ÖSK-försvaret vara med på noterna, annars kan det straffa sig.

Text: Marcus Avenbrand

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908