ÖSK vände och vann på Strömvallen

ÖSK Fotboll mötte på måndagskvällen Gefle IF borta på Strömvallens konstgräs. Gefle hade ledningen med 1-0 efter första halvlek. ÖSK kom dock tillbaka starkt i den andra halvleken efter mål av Crespo och Pode. De målen räckte till bortaseger med 1-2. I och med kvällens resultat är det allsvenska kontraktet säkrat.

ÖSK kom till start med en nykomponerad backlinje efter avstängning på Haginge och skada på Moberg. Berisha och Wiktorsson ersatte och Björnquist förflyttades till högerkanten. Inledningen av matchen var händelsefattig. Första målchansen dröjde till den 13:e matchminuten då Gerzic sköt ett lurigt långskott som gick tätt utanför. Några minuter senare hade Gefle en frispark tätt utanför straffområdet, men inte heller det avslutet träffade mål. I den 27:e matchminuten höll Yasin på att göra ett av årets vackraste mål. Han tog skott från drygt 30 meter och bollen gick som en projektil genom luften innan det smällde till i ribbans underkant och bollen studsate åt fel håll med ÖSK-ögon sett. Ett mäktigt skott som var värt ett bättre öde. ÖSK kom i fler omställningslägen ju längre in i halvleken matchen kom. Gefle hade å andra sidan väldigt svårt att skapa chanser. Därför kom 1-0 lite som en blixt från klar himmel i första halvleks sista minut. Efter inlägg av Portin från vänster nickarvade Lantto vackert in ledningsmålet i bortre hörnet, helt otagbart för Jansson. Anmärkningsvärt i övrigt från första halvlek  var att trion Wikström, Yasin och Crespo alla blev varnade. De två sistnämnda även avstängda nästa match.

Andra halvlek inleddes med att ÖSK tog ett än stadigare grepp om taktpinnen och satte tryck mot Gefles straffområde. I 55:e matchminuten kom Yasin runt på högerkanten och chippade in ett inlägg som touchade ribban innan bollen rensades undan. Utdelningen skulle dock komma några minuter senare. Efter flertalet passningar inom laget kämpade Wiktorsson ut bollen till Sobralense på vänsterkanten. Sobra slog ett perfekt inlägg som Crespo flög fram på och skarvade mycket elegant in kvitteringen med skallen. Örebrofansen på bortastå hade knappt jublat klart innan ÖSK satte fart på nytt. Pigge Yasin drev upp bollen centralt och hittade fram med en fin passning till Pode som kom löpandes i hög fart. Pode tog sig in i straffområdet och drog till med högerfoten och bollen gick via bortre stolpen in i mål och 1-2 var ett faktum. Målen gav ÖSK energi som fortsatte att hota offensivt. Gefle hade svårt att få till farligheter men Bååth hade iallafall en nick efter frispark som Jansson fick göra en räddning på. Med kvarten kvar hade Åhman Persson ett farligt skott som Hedwall i Gefle-målet fick parera till hörna. I den 87:e matchminuten drev DG upp bollen centralt och passade fram Yasin som sköt men dessvärre lite för rakt på målvakten. Gefle fick en chans vid en frispark i slutminuterna men Jansson boxade behärskat undan lyftningen in i straffområdet. Med sekunder kvar av matchen slog Lantto ett inlägg mot anstormande Williams på bortre stolpen men det blev något för högt. 1-2 stod sig matchen ut och ÖSK tog en fin trepoängare efter en stark vändning. I och med kvällens resultat säkrade ÖSK även det allsvenska kontraktet.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag den 5 oktober. Då gästar IF Elfsborg Närke och  Behrn Arena. Matchstart 15.00.

Resultat: 1-2 (1-0)

Mål: Lantto 44’, Crespo 59’, Pode 61’.

Hörnor: 3-6

Varningar: Yasin 11’, Wikström 14’, Crespo 43’, Gerzic 64’, Sobralense 64’, Hansson 76’ .

Byten ÖSK: Marcus Pode ut - Daniel Gustavsson in (70’), Daniel Sobralense ut - Daniel Nordmark (81’).

Byten Gefle IF: Anders Bååth ut - Johan Bertilsson in (70’), Johan Oremo ut - Dioh Williams in (70’’), Emil Bellander in - Robin Nilsson ut (82’).

Publik: 3084

Domare: Kristoffer Karlsson, Daniel Ekman (ass.), Joakim Amri Nilsson (ass.) och Per Nilsson (fjärde).