Motståndarkollen: IFK Göteborg

Förstora bilden

Tittar vi i den allsvenska tabellen är det sjuan som tar emot fyran. Men tittar vi i formtabellen så är det allsvenskans just nu hetaste lag som gör upp på Behrn Arena i kväll.

Att vårt eget ÖSK har fem raka segrar har knappast gått någon förbi men även IFK Göteborg visar synnerligen god form med fyra vinster och en oavgjord (0-0 med mersmak
borta mot Elfsborg enda 'plumpen' i protokollet) på de fem senaste matcherna. Så att det väntar en tuff, och förhoppningsvis välspelad, match i afton står bortom allt tvivel.

Våra blåvita gäster har bara förlorat tre matcher denna säsong vilket bara är en mer än serieledande MFF och riktigt imponerade. Dock är IFK riktigt kryssbenägna och i elva(!) matcher denna säsong har man delad poängpotten med motståndarna, vilket förklarar varför man inte är man och utmanar på allvar om guldet denna säsong. Visserligen har man en teoretisk guldchans fortfarande men att hämta in nio poäng på MFF när blott sex matcher återstår av serien blir naturligtvis väldigt tufft, speciellt som man gärna får lämna planen poäng- och mållösa i afton.

När lagen möttes i våras vann IFK Göteborg rättvist med 2-1 sedan ÖSK inte riktigt kom upp i den standard som krävs för att rubba ett lag av denna kaliber på bortaplan. Lille May Mahlangu nickade (!) in matchens första mål, Erik Moberg utjämnade efter hörna innan Jacob Johansson kunde avgöra med drygt tio minuter kvar att spela. Dags för revansch nu således.

I den senaste matchen körde man fullständigt över stackars Gefle hemma på Gamla Ullevi och de 4-0 som stod på resultattavlan när krutröken skingrats var smickrande siffror … för Gefle. Det kunde, kanske till och med borde, varit seger med ytterligare ett par baljors marginal för Blåvitt då några givna mål slarvades bort. 

Att kvällens match är lite extra speciell för några spelare kan vi inte undgå att notera. Våra mittfältslirare Nordin Gerzic och Daniel Sobralense är inlånade från just IFK Göteborg där de inte riktigt passade in i tränare Stahres spelfilosofi (som tur är för oss ÖSK-anhängare).I gästernas mål hittar vi vår tidigare målvaktsfantom John Alvbåge som sedan ett par säsonger vaktar målet för sina barndomsfavoriter. 

Två blåvita profiler:

6. Ludwig Augustinsson, vänsterback, 20 år
En jättetalang som redan skrivit på för FC Köpenhamn. Den BP-fostrade försvararen fick sin första säsong i IFK-tröjan spolierad på grund av skada men i år har han visat varför han anses vara en av landets främsta försvarslöften. Med sin fina teknik och snabbhet tar han sig gärna framåt på vänsterkanten utan att för den delen göra avkall på sina försvarsåtaganden.

29. Lasse Vibe, anfallare, 27 år
Det går inte att prata om profiler i IFK Göteborg utan att nämna lagets största stjärna - Lasse Vibe. Dansken toppar skytteligan med sina sexton mål och går från klarhet till klarhet. Så sent som i fredags blev han tvåmålsskytt och ÖSK-försvaret får inte ge den kvicke anfallaren några ytor i kväll då det sannolikt lär straffa sig. Har redan många klubbars ögon på sig och frågan är om Vibe spelar i Allsvenskan 2015.

Marcus Avenbrand

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908