ÖSK överlägsna mot Kalmar

Efter EM-kvaluppehållet tog ÖSK Fotboll på måndagskvällen emot Kalmar FF på Behrn Arena. ÖSK dominerade matchen från start och radade upp målchanser. Efter en mållös första halvlek kom utdelningen i andra genom mål av Haginge med tjugo minuter kvar. På tilläggstid avgjorde Crespo från straffpunkten. Slutresultatet blev därmed 2-0 och ÖSK tog sin femte allsvenska seger på sex matcher.

ÖSK inledde matchen piggast. Redan efter tre minuter tog sig Yasin fram på högerkanten och passade till Haginge som löpte in straffområdet. Från snäv vinkel slungade Hagge in en låg boll som Kalmars målvakt Söderberg parerade med benet. Några minuter senare var det Gerzics tur att komma till bra läge, men skottet gick tätt över från en central position strax utanför straffområdet. ÖSK var det bollförande laget under matchens inledande 20 minuter och många spelare tog löpningar och erbjöd passningsalternativ. Kalmar hade svårt att få till något eget spel och ÖSK pressade högt och intensivt med stor framgång. Efter en knapp halvtimme spelad kombinerade sig ÖSK fram till ett läge för Åhman Persson men hans volleyavslut gick någon meter över. Under första halvleks avslut intensifierade ÖSK trycket och skapade flertalet vassa chanser. Sobralense hade först ett hårt pressat skott som gick precis utanför stolpen. Strax efteråt nickade samme Sobralense mot ett öppet mål efter att Wikström vunnit en duell mot Söderberg. Bollen såg ut att hitta in men Djordjevic hann ner på mållinjen och nickade undan i sista stund. Kapten Wikström fick halvlekens kanske bästa läge när han dröjde sig kvar i straffområdet efter en fast situation i slutminuterna. Sobralense skickade, i andravågen, in ett perfekt inlägg som Wikström nickade men Söderberg reflexräddade till en resultatlös hörna. Trots en imponerande första halvlek fick ÖSK kliva in i omklädningsrummet efter 45 minuter med 0-0 på resultattavlan.

Det flyt som kännetecknade ÖSK:s spel under långa perioder i första halvlek saknades i inledningen av den andra. Publiken fick se många spelavbrott och ett Kalmar som etablerade ett passningsspel på offensiv planhalva. I den 53:e matchminuten skickades en långboll iväg från ÖSK:s egen planhalva. Sobralense stressade en ensam Kalmarback till en tveksam hemåtnick mot Söderberg. Sobralense fortsatte sin löpning och hann först på bollen men Kalmarmålvakten fick ut ett ben och hindrade därmed ett givet mål. Chansen tände ÖSK som därefter tog tillbaka initiativet i matchen. Pode och Åhman Persson skickade iväg hårda skott men Söderberg fortsatte att storspela. I den 71:a matchminuten fick ÖSK en frispark en bit in på offensiv planhalva. Gerzic lyfte in bollen mot straffområdet och väl där skarvades den ner till en fristående Yasin som gick på skott. Skottet gick mot den bortre stolpen men på vägen kunde Haginge styra in bollen i mål. Ett mycket välförtjänt och efterlängtat ledningsmål för ÖSK. Efter målet försökte Kalmar att lyfta upp spelet. I den 84:e matchminuten fick inbytte Elm en chans i straffområdet men skottet täcktes i sista stund undan till hörna. Gästernas offensiva satsning innebar stora ytor för ÖSK-kontringar, men varken Yasin eller Holmberg lyckades sätta spiken i Kalmarkistan. På tilläggstid var istället Diouf ytterst nära att nickskarva in kvitteringen men bollen gick parallellt med mållinjen och förbi en framrusande Elm. Två minuter in på tilläggstiden ryckte sig Crespo loss och kom fri. Efter en lätt touch i sidled kapades han av Söderberg. Domaren blåste straff och visade rött kort för Söderberg som varit Kalmars bästa spelare. Crespo tog själv hand om straffen och ställdes mot Solheim som fick agera målvaktsvikarie. Solheim gick åt ena hållet, bollen åt det andra och ÖSK kunde fira framför Kubanerna. Efter 2-0 kunde ÖSK spela av matchen och publiken hyllade laget för en utmärkt insats.

På presskonferensen erkände bortatränaren Hans Eklund att Örebro var det klart bättre laget och vann välförtjänt. Han tyckte att sitt lag inte hittade rätt i passningsspelet och hade svårt att hantera ÖSKs offensiva tryck. ÖSK:s Alexander Axén konstaterade att hans lag gjorde en jättebra fotbollsmatch. Han var nöjd med lagets energi, tålamod och att de kom till så många avslutslägen som  till slut gav resultat i form av mål och seger. Han var dock på det tydliga med att tabellen summeras efter 30 omgångar och att det gäller att fortsätta utvecklas och prestera varje dag.

Nästa match för ÖSK spelas lördagen 20 september och då reser laget till Halland för match mot Falkenbergs FF. Avsparkstid är 16.00.

Resultat: 2-0 (0-0)

Mål: Haginge 71’, Crespo 92’.

Hörnor: 7-2

Varningar: Papa Diouf 20’, Åhman Persson 50’.

Byten ÖSK: Daniel Gustavsson ut - Alhassan Crespo Kamara in (62’), Marcus Pode ut - Kalle Holmberg (82’), Ahmed Yasin ut - Daniel Nordmark in (90’).

Byten Kalmar FF: Pär Eriksson ut - David Elm in (67’), Romario Pereira Sipiao ut - Tor Öyvind Hovda in (67’), Jonathan Ring ut - Cesar Santin in (75’).

Publik: 6618

Domare: Johan Hamlin, Peter Magnusson (ass.), Mikael Hallin (ass.) och Mohammed Al-Hakim (fjärde).