Motståndarkollen: Falkenbergs FF

Förstora bilden

På torsdagskvällen kommer förra säsongens kollega i Superettan - Falkenbergs FF - på besök till Behrn Arena med hopp om att ta sin första seger på bortaplan i Allsvenskan någonsin.

Henrik Larssons mannar har inlett säsongen tämligen svagt om man ser till FFF:s poängskörd hittills då bara fyra pinnar trillat in på kontot. Man slog Brommapojkarna i den andra omgången med 1-0 och senast blev det 1-1 hemma mot Gefle. Faktum är dock att Falkenberg haft en del oflyt med marginaler under inledningen av säsongen. Man har stått upp bra mot såväl Malmö som Elfsborg och IFK Göteborg. MFF avgjorde först med kvarten kvar att spela, mot Elfsborg ledde man med 2-1 innan Boråslaget kunde vände och det krävdes en sen straff för att Blåvitt skulle bryta dödläget och ta tre poäng på Gamla Ullevi. 

Ett gäng tunga tapp präglade Falkenbergs silly season i vintras. Succétränaren Hasse Eklund flyttade till Kalmar FF, skyttekungen Viktor Sköld (20 mål och 9 assists!!!) valde att skriva på för Åtvidabergs FF, tekniske talangen och passningsgeniet Niklas Eliasson har numera Friends Arena som hemmaplan då han tidigt gjorde klart med AIK. Dessutom har stabile försvararen Danny Ervik (Mjällby) och anfallslånet Per Frick (åter till Elfsborg) lämnat. Ett gäng tunga avbräck för Falkenberg således.

I matchen mot ÖSK så saknas Tobias Karlsson och Dan Keat som båda är avstängda.

På insidan har det inte skett lika mycket och frågan är om inte lagets säsongsfärska tränare, Henrik Larsson, är FFF:s mest intressanta nyförvärv. Man har givetivs förstärkt på planen också och duktige yttermittfältaren Christoffer Carlsson (åter från Hammarby), målfarlige Andres Thorleifsson (BKV Norrtälje), lugne backen Tibor Joza (BK Häcken), islänningen Halldor Orri Björnsson (UMF Stjarnan) och spännande anfallslånet Godsway Donyoh (Man City) är några av de spelare som numera har Falkenbergs IP som sin hemmaarena. 

ÖSK och FFF har drabbat samman en hel del under det senaste året och ofta har det varit täta och målsnåla matcher. De båda matcherna i serien 2013 slutade med delad pott (1-1 och 1-1) medan Falkenberg vann cupmötet på Behrn Arena sedan Viktor Sköld avgjort med matchens enda mål. När lagen möttes tidigare i vintras i en träningsmatch drog också hallänningarna det längsta strået och vann med 2-0.  Så det bör finnas ett visst mått av revanschlust hos våra svartvita favoriter i denna nykomlingsbatalj.

Två profiler i Falkenberg att hålla kolla på:

7. David Svensson, 30 år, mittfältare
Falkenbergsikon som har tillhört FFF:s a-trupp sedan 2000 och således är innen på sin femtonde(!) säsong i klubben. Har givetvis lagkaptensbindeln runt armen och gör väldigt sällan en dålig match. En spelare som kanske inte syns så mycket men som är en av de viktigaste ingredienserna i den anrättning som skall hålla Falkenberg kvar i högsta serien.

15. Stefan Rodevåg, 33 år, anfallare
Det går inte att prata om Falkenberg utan att nämna Stefan Rodevåg. Den rutinerade anfallaren, som gjort två säsonger i ÖSK, är utrustad med en enorm målnästa och gör en hel del "fula" mål då han petar in en retur, styr in ett långskott eller fläker sig fram på ett inlägg. En av få spelare i truppen som lirat i Allsvenskan tidigare. Är nyttig som pådrivare och lägger alltid ned ett stort jobb på att stressa motståndarnas försvare.

Text: Marcus Avenbrand

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908