En briljant halvlek räckte till seger

I Allsvenskans sjätte omgång spelade ÖSK ikväll mot Åtvidabergs FF på Behrn Arena. ÖSK var överlägset i den första halvleken och gick till halvtidsvila med 3-0. Kalle Holmberg gjorde de två första målen och Daniel Gustavsson det tredje. Åtvidaberg reducerade direkt i den andra halvleken och med en halvtimme kvar gjorde gästerna även 3-2. Resten av matchen blev en nervpärs för hemmapubliken men ÖSK höll undan för anstormningen och tog därmed äntligen en trepoängare igen.

På Behrn Arenas konstgräs var det ikväll dags för ÖSK:s tredje hemmamatch för säsongen och äntligen visade aprilvädret upp en bättre sida för åskådarna. ÖSK inledde matchen på ett utmärkt sätt. Redan i den första minuten tog sig DG fram på vänsterkanten och kom till ett bra skottläge som slutade med hörnspark. Åtvidaberg hade svårt att värja sig mot ÖSK:s anfallsspel och mittfältstrion som fördelade bollar ut mot kanterna. I den 8:e minuten bjöd Haginge publiken på en delikat tunnel varefter bollen nådde Yasin som kvickt avancerade fram på högerkanten och slog ett inspel. Centralt i straffområdet kom Holmberg farande och stötte med ett tillslag bollen upp i första krysset, 1-0. Någon minut senare var Hasani ytterst nära att nå ett inspel och göra 2-0 men Åtvidaberg kunde tillfälligt andas ut. Precis när ÖSK:s dominans börjat avta och Åtvidaberg utökat sitt bollinnehav skulle dock nästa smäll komma för bortalaget. Haginge, ännu en gång i offensiv position på högerkanten, slog iväg ett svepande inlägg mot straffområdet som nådde Holmberg. Kalles nick såg ut att vara för lös men bollen slank in under Henrik "Fimpen" Gustavsson i Åtvidabergs mål. 2-0 på resultattavlan efter dryga halvtimmen spelad och publiken trivdes på läktarna. Åtvidaberg hade endast ett farligt läge i första halvlek, ett inlägg som Moberg lyckades rensa undan med en konstspark i sista sekund. I den 42:a minuten vann Gerzic boll på offensiv planhalva och pasade fram Holmberg som i sin tur släppte bollen perfekt mellan två försvarare till en framstormande DG. Med en elegant liten chipp överlistade han sin namne i Åtvidabergsmålet och 3-0 till ÖSK var ett faktum. En riktigt bra halvlek med stort spelövertag kunde därmed sammanfattas med en välförtjänt tremålsledning i halvtid.            

Andra halvlek hann knappt starta innan Åtvidaberg fick till en reducering. Christensen fick till ett bra inlägg som Owoeri nickade förbi en chanslös Jansson och in i mål. Det blev startskottet för en totalförändring av matchbilden. Åtvidaberg tog över spelet och var betydligt mer aggressivt än i första halvlek. I den 64:e minuten serverade Bergström en mycket bra djupledsboll till Owoeri som löpte in i straffområdet och tryckte in 3-2 vid första stolpen. Jansson tvekade något och hann inte ut för att täcka av skottvinkeln. Åtvidaberg såg allt starkare ut samtidigt som ÖSK inte alls gick att känna igen från första halvlek. ÖSK blev tillbakatryckta under matchens sista 20 minuter men försvarade sig ändå bra och släppte inte till några jättechanser. Åtvidaberg tog många distansavslut utan resultat. Matchens sista chans till kvittering fick tvåmålsskytten Owoeri men skottet gick rätt i famnen på Jansson och ÖSK kunde komma undan med 3 poäng trots en kämpig andra halvlek.

På presskonferensen sammanfattade Åtvidabergs tränare Peter Swärdh kvällens match genom att förklara att de inte var på banan i första halvlek. Tack vare mer aggressivt spel och stärkta av det tidiga reduceringsmålet störde de ÖSK hela vägen in till slutet. Peo Ljung var betydligt mer kortfattad i sin matchanalys: “Fredagsmys på Behrnabeu, tre poäng, bra jobbat”.


Nästa match för ÖSK spelas på bortaplan mot Kalmar FF söndagen den 4 maj. Matchstart är kl 17.30.


Statistik

Resultat: 3-2 (3-0)

Mål: Holmberg 8’, Holmberg 31’, D.Gustavsson 42’, Owoeri 47’, Owoeri 64’

Hörnor: 9-5

Varningar: Sjölund 54’, Owoeri 74’, Haginge 82’, Nordenberg 89’, Christensen 93’   

Byten ÖSK: -

Byten Åtvidabergs FF: Santos ut - Sköld in (58’), Skrabb ut - Zatara in (58’), Dahlén ut - Nordenberg in (80’)

Publik: 6849

Domare: Michael Lerjéus, Jan-Erik Swärdh (ass.), Joakim Amri Nilsson (ass.) och Mohammed Al-Hakim (fjärde)


Startelva ÖSK

Oscar Jansson

Patrik Haginge – Magnus Wikström – Erik Moberg - Daniel Björnquist

Nordin Gerzic – Mohammed Saeid - Kalle Holmberg

Ahmed Yasin  – Shpetim Hasani – Daniel Gustavsson


Startelva Åtvidabergs FF

Henrik Gustavsson

Anton Tinnerholm - Daniel Hallingström - Månz Karlsson - Andreas Dahlén

Martin Christensen - Daniel Sjölund - Simon Skrabb - Kristian Bergström

John Owoeri - Ricardo Santos


Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908