Motståndarkollen: Åtvidabergs FF

Fredagskvällens motståndare på Behrn Arena, anrika Åtvidabergs FF, har
haft ett riktigt jobbigt dygn sedan det uppdagats att laget använt spelare som saknat nödvändiga tillstånd. ÅFF riskerar nu att bli av med de åtta poäng man hittills spelat in.

Krönikörer, twittrare, och allehanda tyckare har redan sagt sitt om hela denna jobbiga situation så vi lämnar den diskussionen därhän och ägnar oss åt en fotbollsmässig koll på det lag som kommer på besök.

Åtvidaberg har inlett, poängmässigt, lika bra som ÖSK. Man har två segrar, två oavgjorda och en förlust och till stora delar är nog tränaren Peter Swärdh nöjd med sitt manskap med ett undantag. I lagets senaste bortamatch, mot IFK Göteborg, föll man med klara 0-5 och även om matchen länge var jämn och ÅFF faktiskt hade en del otur så talar siffrorna ändå ett tydligt språk. De två trepoängarna man tagit har kommit hemma på Kopparvallen där Elfsborg (2-1) och Falkenberg (2-0) besegrats. Senast spelade man 2-2 mot Gefle i en match där man länge låg under men, för ÖSK inte helt obekante, Victor Sköld hoppade in och kvitterade.

ÅFF gjorde en del intressanta nyförvärv under vintern. Från Falkenberg plockade man alltså till sig Superettans skyttekung (imponerande 20 mål) Victor Sköld. Från Djurgården värvades rutinerade ytterbacken Petter Gustafsson, i Öster fann man Erik Mobergs ersättare i form av hårdföre mittbacken Månz Karlsson och i vårt östra grannland fann man mittfältstalangen Simon Skrabb. En kvartett nyförvärv som gör att Åtvidaberg, åtminstone, hoppas kunna upprepa fjolårets åttondeplats.

När vi tittar på vilka spelare som lämnat Östgötalaget är det, för alla oss svartvita, ett namn som sticker ut lite extra; Erik Moberg. Mittbacken som numera har Behrn Arena som hemmaplan och som i andra tävlingsmatchen i ÖSK fick lagkaptensbindeln runt armen. Andra spelartapp är anfallaren Oskar Möller som efter sju år i klubben fick lämna ÅFF och numera spelar i div 3-laget Derby samt mittfältaren Petrit Zhubi som skall försöka att spela upp GAIS till allsvenskan igen. 

Lagens senaste möte på Behrn Arena är en match som sent skall glömmas. Den allsvenska premiärmatchen slutade 3-4 i en match där bägge lagen tycktes anse att försvarsspel var en förlegad tanke. Returmötet på Kopparvallen slutade 1-1 sedan Marcus Astvald kvitterat med en kvart kvar att spela. 2010 möttes lagen i Allsvenskan och ÖSK lyckades vinna bägge matcherna med 2-0. Ett resultat som gärna får upprepas under fredagskvällen.

Tre profiler i Åtvidaberg att hålla kolla på:

1. Henrik Gustavsson, målvakt, 37 år
"Fimpen" som han kallas gör sin artonde(!) säsong i klubben och håller fortfarande hög klass. Har ett skönt lugn som smittar av sig på försvarsspelet i övrigt. Det kommer definitivt att krävas någonting extra för att överlista den rutinerade burväktaren.

10. Daniel Sjölund, mittfältare, 31 år
Ålänningen som under ett decennium var en viktig kugge på Djurgårdens mittfält är nu detsamma på ÅFF:s dito. Han gör sin andra säsong i klubben och visade under 2013 hur bra han är då han med sina fem mål och sex assist visade att den offensiv som gav honom ett A-lagskontrakt med Liverpool som 17-åring forfarande finns där. 

23. Anton Tinnerholm, högerback, 23 år
Den frejdige ytterbacken har varit i ÅFF sedan 2007 och haft stort förtroende från tränarna. Startade alla matcher utom en (avstängd) förra året och årsfärske tränaren Peter Swärd har inte sett någon anledning att skifta högerback. Anton är väldigt följsam i defensiven och är inte rädd för att hänga med i anfallen. En klassisk "modern" ytterback.

Text: Marcus Avenbrand

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908