Christer blohm sammanfattar 2013

Förstora bilden

På vår hemsida har vi länge haft ett arkiv med texter om varje ÖSK-säsong. Idag uppdaterades sidan, som till stor del är författad av vår egen historiker Christer Blohm. Så här skriver han om säsongen 2013.

Klubbledningen och tränaren Peo Ljung deklarerade tidigt sin målsättning – att ta sig tillbaka till allsvenskan direkt. Det var en synnerligen tuff målsättning och svår, som få lag tidigare hade lyckats med. Högsta prioritet när det gällde spelartruppen var att knyta en stabil målvakt till klubben. Valet föll på örebroaren Oscar Jansson, ett relativt oskrivet kort, som tillbringat de senast åren som proffs i England, men närmast kom han från spel i irländska Shamrock Rovers FC. Tobias Nilsson från Åtvidaberg och Ayanda Nkili från IFK Hässleholm blev de övriga nyförvärven. Man fortsatte också att låna Alhassan Kamara från AIK.

Säsongen inleddes med gruppspel i svenska cupen, ÖSK klarade sig inte vidare, både Falkenberg och Häcken blev för svåra. När väl serien satte igång visade laget upp en helt annan sida. Man inledde med två segrar hemma på Behrn Arena, bland annat mot Sundsvall, som räknades till en av de svåraste konkurrenterna om direktplatserna till allsvenskan. Matchen efter blev det dock förlust borta mot en annan av favoriterna, Hammarby. Därefter verkade det som om inget kunde stoppa det svartvita laget. Det blev tio raka matcher i rad utan förlust och hemma tappade man inte ens ett enda poäng förrän efter nio matcher, vilket innebar ett klubbrekord. Det skulle inte bli en enda förlust hemma på hela säsongen. De enda lagen som lyckades knipa poäng i Örebro var Hammarby, Falkenberg och bottenlaget Brage.

Under sommaren skedde en del förändringar i truppen. Kamara kallades hem till AIK. Istället lånades Daniel Gustavsson från samma klubb, Marcus Pode från Mjällby och Nordin Gerzic lånades hem från Göteborg. Markus Astvald som fått sparsamt med speltid under säsongen hamnade i Degerfors.

ÖSK hamnade under hösten i en liten svacka, flera matcher slutade med oavgjort, i synnerhet 1-1. Totalt skulle det bli tio 1-1-matcher under säsongen. I slutändan betydde det att man hamnade i något som blev likt en kvalserie. Falkenberg toppade serien, men det var framförallt ÖSK och Sundsvall tampades om den andra direktplatsen till allsvenskan. Inget av lagen lyckades dra ifrån, båda förlorade poäng om vart annat. Avgörandet skulle inte komma förrän i sista omgången, en regnig, disig och kylig novembereftermiddag på Skarsjövallen i Ljungskile. Förutsättningarna var givna, vid vinst inga problem alls, man hade alltså allt i egna händer. Oavgjort skulle räcka, till och med en förlust kunde duga så länge inte Sundsvall vann sin match borta mot Landskrona ett antal mil söder ut efter kusten. Att ta en plats i allsvenskan är svårt och allt som oftast kvalfyllt – mycket kvalfyllt. Nu gick det vägen, vi var tillbaka tillsammans! Shpetim Hasani satte med akuratess matchens enda mål på straff i 52:a minuten.

Efter det att målvakten Oscar Jansson, som stod alla 30 omgångar (den bästa värvningen på flera år) med hjälp av sitt lag hållit nollan elva gånger, man inte förlorat på hemmaplan, man spelat elva matcher i rad utan förlust, vunnit nio matcher i rad hemma, spelat tio 1-1-matcher var Örebro SK tillbaka där man hör hemma – i allsvenskan.

Läs om fler säsonger här

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908