ÖSK vände och vann

Förstora bilden

När vårsäsongen var över så stod ÖSK med endast fyra inspelade poäng på 12 spelade matcher. Detta är historia nu. Efter sommaruppehållet har ÖSK lyckats ta sex poäng av sex möjliga och det kändes redan innan dagens match att det fanns en optimism i truppen som tidigare saknats.

Malmö kom till Örebro som serietvåa efter att ha besegrat AIK på hemmaplan med hela 4-0.

Man kunde i och med dagens match ta in på serieledande IF Elfsborg som bara fick 0-0 hemma mot Häcken på söndagseftermiddagen.

Tobias Grahn var tillbaka i startelvan efter att ha varit avstängd senast mot Gais, i en offensiv central mittfälltsroll bakom Marcus Astvald som pigg ensam anfallare.

Matchen började småtrevligt och i den 6e spelminuten fick Malmö matchens första chans.

BK Forward fostrade Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad var tillbaka i stan och den ena slog en krossboll till den andre som slog ett inlägg till Mattias Ranégie som nickade strax över Sandqvist ribba.

Efter 8 minuter så var Grahn högst delaktig i ÖSK första riktiga anfall. Bollen hamnade till sist hos Patrik Anntonen som sköt ett lurigt skott som studsade precis framför Malmös målvakt Johan Dahlin som fick tippa bollen till en resultatlös hörna.

ÖSK hade bra koll på Malmö under den första halvleken och bjöd inte skåningarna på några ytor men hade samtidigt problem att skapa något riktigt konkret framåt.

Grahn startade på nytt några anfall och han spelade bland annat fram till Valdet Rama som sköt via Malmöben strax utanför den vänstra stolpen, som var nära att ställa Dahlin i Malmös mål. ÖSK gick till halvtidsvila med ett knappt spelövertag men resultatet var fortfarande mållöst och jämt 0-0.

I den andra halvleken så fick ”MFF” en drömstart. Daniel Larsson skapade en hörna som till sist letande sig fram till Jiloan Hamad som sköt ett skott Jonas Sandqvist släppte under sig och det var 1-0 till Malmö.

ÖSK har en period i matchen efter målet som inte alls är bra. Malmö för spelet och sportklubben har svårt att komma åt bollen. ÖSK mittback Ilir Berisha tar en taktiskt varning på mittplan hans första för säsongen.

I den 54 minuten kommer dock kvitteringen. Grahn skapar en frispark strax utanför straffområdet som slås mycket fint av Daniel Bamberg som hittar Boris Lumbana vid bortre stolpen som nickar in kvitteringen 1-1. Extra skönt för Boris som fått ta hårt kritik under våren och det gick inte att ta miste på hans glädje.

ÖSK fick en hörna 11 minuter senare och de svaga tidigare hörnorna från ÖSK vänsterback Samuel Wowoah, förläts då han slog en närmast perfekt hörna som letade fram till Ilir Berisha som fick perfekt träff med pannan och nickade in ÖSK ledningsmål och segermål skulle det visa sig.

Malmö flyttade upp sitt lag, bland annat fick mittbacken Pontus Jansson agera anfallare under slutskedet av matchen, utan resultat. Malmös målvakt Johan Dahlin var framme på en hörna redan i den 88e spelminuten. Kanske hade Malmö i återtanke att det var just i det målet som

ÖSKs dåvarande målvakt Rickard Rickardsson kvitterade mot just Malmö FF på stopptid 2007. Målvakt i Malmö var då om ni kommer ihåg det just Jonas Sandqvist. En slump? Ja kanske men kan också ha varit en taktisk manöver från Malmö Rickard Norling. Den mannen är inte dum.

Fjärdedomaren visade fyra minuters övertid och det var några nervösa sådana som avverkades

Innan domare Strömbergsson tittade på sin klocka och blåste av matchen. Stor glädje visades från ÖSKs sida och både spelare och supportrar ska ha all cred för dagens prestation. Över 7000 åskådare idag som var på plats trots semestertider är inte fy skam.

Beröm idag till hela laget. Extra kul för Boris att sätta en boll såklart och spelare som Astvald, Bamberg, Rama samt hela backlinjen ska ha beröm. Haginge imponerar på mitten. Finns lite av ta av Tobias Grahn kvalliter fortfarande. Han är en slitvarg och behövs verkligen på planen men ibland måste passningen komma i ett tidigare skede än vad det gjorde idag. Hans sätt att agera i vissa situationer gör dock att andra spelare höjer sig, det är jag övertygad om. Jag menar Vem vågar göra fel då ” Tobbe” är i närheten?

Nu närmast så vänder Häcken för ÖSKs del åter då på hemmaplan på söndag.  Varmt välkomna tillbaka då!

ÖSK-Malmö FF 2-1 (0-0)

0-1 Jiloan Hamad 47'

1-1 Boris Lumbana 54'

2-1 Ilir Berisha 65'