Statistiken efter 8 omgångar

Åtta allsvenska omgångar har fullbordats och sammanlagt 64 av 240 matcher har spelats. Hemmalagen har vunnit nästan hälften av matcherna hittills, medan bortalagen vunnit en knapp tredjedel.

Tabellen

 

I tabelltoppen återfinns Helsingborg, som också är det lag som vunnit flest matcher (6 st). Elfsborg på andra plats är å sin sida det enda laget som fortfarande har kvar nollan i förlustkolumnen. Jumbon Örgryte är de som förlorat mest (7 matcher) och också det enda laget som ännu är utan seger.

 

Fyra lag — Helsingborg, IFK Göteborg, AIK och Örebro SK — har ännu inte spelat någon oavgjord match, medan Elfsborg och Gefle är de som har kryssat mest (4 oavgjorda var).

När det gäller hemmatabellen ligger IFK Göteborg etta med fyra segrar av fyra möjliga och 13-0 i målskillnad. Tvåa ligger Trelleborg, som heller inte har förlorat hemma ännu, och på tredje plats finns ÖSK. Även Malmö och Elfsborg är obesegrade på hemmaplan, medan Örgryte och Hammarby förlorat tre av sina inledande fyra hemmamatcher.

 

Bortatabellen toppas av Helsingborg och AIK, som båda vunnit tre av sina bortamatcher. I andra änden av tabellen återfinns Djurgården, Häcken och Örgryte, som alla jagar sin första poäng på bortaplan.

 

 

Målen

 

På årets 64 matcher har det hittills gjorts 146 mål, vilket är exakt lika många som efter 8 omgångar i fjol. Det ger ett snitt på 2,3 per match. Målrikaste matcherna hittills är två matcher med 6 mål, nämligen Örgryte — GAIS som slutade 1-5 och Göteborg — Djurgården som slutade 6-0. Fyra matcher har slutat 0-0, och Gefle har varit ena laget i tre av dessa.

 

Hemmalagen har stått för 59% av målproduktionen (86 mål), medan bortalagen svarat för resterande 41% (60 mål). Målen har varit jämnt fördelade mellan första och andra halvlek.

 

IFK Göteborg, som har gjort 15 mål på sina åtta matcher, är det lag som målat flitigast. Därefter följer Helsingborg (14 mål) och GAIS (13 mål). Örgryte (4 mål), Djurgården (5 mål) och Gefle (6 mål) är de som varit minst lyckosamma framåt.

 

I defensiven är det Malmö (4 insläppta) och Elfsborg (5 insläppta) som varit starkast, medan det läckt mest hos Örgryte (18 insläppta) och Djurgården (17 insläppta).

 

Flest plusmål har Helsingborg och Göteborg, som båda har 8 plus i målskillnad. Sämst på den fronten är Örgryte (-14) och Djurgården (-12).

 

Snabbaste målet hittills gjorde BP:s Joakim Runnemo, när han gav sitt lag ledningen mot Djurgården redan efter 32 sekunder.

 

Flest mål i en och samma match har Rasmus Jönsson (Helsingborg) gjort, då han svarade för ett hattrick mot AIK.

 

Poängligan

 

Förstaplatsen i skytteligan innehas av Göteborgs Tobias Hysén och GAIS Wanderson, som båda gjort 5 mål på de inledande 8 omgångarna. Bäst i ÖSK hittills är Kim Olsen, som gjort två mål.

 

I assistligan är det två spelare med fyra målgivande passningar i topp, nämligen AIK:s Ivan Obolo och Halmstads Michael Görlitz. ÖSK:s främsta målpassare hittills är Samuel Wowoah, som har 2 assists.

 

 

Målvakterna

 

Bäst räddningsprocent hittills har Gefles Mattias Hugosson, som motat 86% av avsluten. Flest nollor har däremot Kim Christensen (Göteborg), som redan spikat igen kassen 5 gånger.

 

Varningar

 

Det gula kortet har dragits fram 210 gånger hittills, vilket ger ett snitt på 3,3 varningar per match. Det är något fler än förra årets snitt på 3,1 per match efter åtta omgångar.

 

Hemmalagen och bortalagen har fått lika många varningar, och 10 utvisningar har verkställts.

 

Den varningstätaste matchen hittills var den mellan Elfsborg och Göteborg. Där halade domaren fram det gula kortet sju gånger.

 

Djurgården är det lag som dragit på sig flest varningar hittills (17 stycken), tätt följt av AIK, Hammarby, Malmö och Örebro (16 varningar). Gefle (8 varningar), Örgryte (9 varningar) och Kalmar (9 varningar) är de som varit snällast.

 

Mest varnade spelare hittills är Malmös Edward Ofere och Göteborgs Pontus Wernbloom, som båda dragit på sig fyra varningar. ÖSK har tre spelare med tre varningar, nämligen Michael Almebäck, Fredrik Nordback och Eric Bassombeng.

 

Trelleborg är enda laget som än så länge råkat ut för två utvisningar. Åtta lag, däribland Örebro, har fått en spelare utvisad.

 

 

Domarna

 

Tolv domare har delat på uppgiften att döma de inledande 64 matcherna. Högst varningssnitt hittills har Markus Strömbergsson (4,0 per match), och Daniel Stålhammar (3,7 per match). Lägst snitt har Jonas Eriksson, som delar ut 2,1 varningar per match.

 

Håkan Jonasson har visat ut en spelare tre gånger på fyra matcher, vilket är flest på den fronten. Även Martin Hansson har plockat fram det röda kortet tre gånger, men då på sju matcher.

 

Vad gäller straffar är det Markus Strömbergsson som dömt flest (tre stycken på sju matcher), tätt följd av Daniel Stålhammar (två på sju matcher).

 

Publiken

 

Matcherna har setts av 536 801 åskådare, vilket ger ett snitt på 8 338 per match. Högsta publiksiffran hittills har Malmö, som lockade 23 347 till sin hemmapremiär mot Örgryte. Minst antal åskådare var det på matchen mellan Häcken och Trelleborg, som endast drog 1 284 åskådare. ÖSK:s bästa publiksiffra hittills var den i premiären mot Elfsborg (9 185 åskådare). Totalt har de fyra hemmamatcherna haft 34 285 åskådare, vilket ger ett snitt på 8 571 per match.

 

Tre matcher har hittills uppnått en publiksiffra som överstiger 20 000: Malmö — Örgryte (23 347), AIK — Halmstad (21 867), och Malmö — Trelleborg (20 109). Likaså har tre matcher lockat färre än 2 000 åskådare: Häcken — Trelleborg (1 284), BP — Häcken (1 919), och Häcken — Halmstad (1 970).

 

Högst hemmasnitt hittills har Malmö, som dragit 17 244 i snitt. AIK är näst bäst med ett snitt på 15 869. Sämst snitt har Trelleborg (2 586) och Häcken (2 899).

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908