"Vi vill skapa en säkrare och tryggare arena för dem som kommer hit"

Förstora bilden

Jag tog mig en pratstund med Anders Jansson från Röda Korset och med ÖSK Fotbolls VD Jan Karlssonsom fick förklara närmre vad samarbetet mellan Röda Korset och ÖSK Fotboll innebär.

Vad innebär samarbetet mellan Röda Korset och ÖSK Fotboll?

— Grunden är att vi vill stärka våra respektive varumärken och samarbeta. Del två är att vi vill skapa en säkrare och tryggare arena för dem som kommer hit, säger Anders Jansson.

— Genom att det blir en tryggare arena så ser ju ÖSK Fotboll det som ett viktigt incitament när det gäller publikutveckling. Att barnfamiljer, pensionärer smat olika kulturer kan samlas och trivas och engagera sig i fotbollen på Behrn Arena. Det vill säga, man känner att man kan komma hit oavsett vem man är och känna sig trygg säger Jan Karlsson.

ÖSK Fotboll och Röda Korset har samarbetat under två och ett halvt år.

Hur fungerar arbetet under en Allsvensk match på Behrn Arena? Finns det exempelvis defibrillator på plats?

—- När det gäller från Röda Korsets sida så är det så att vi har alltid minst fyra stycken så kallade förstahjälpare på plats. Två som står på östra sidan och två på västra och de står vid reklamskyltarna. Så de är ju nästan inne på plan. Och de är här för att "bygga" en tryggare arena. De har minst en defibrillator med sig vilket gör att de snabbt kan nå ut på läktaren om det skulle hända något, en person som får hjärtstillestånd eller liknande.

 

Anders berättar att man kan vara på plats inom en minut om något skulle inträffa på arenan oavsett plats. Dessutom berättar Jan Karlsson att ambulanspersonal som alltid är på plats också har två stycken defibrillatorer. Så totalt finns det minst tre defibrillatorer på plats när ÖSK Fotboll spelar match i Allsvenskan.

Finns det planer på att utbilda personal och spelare i hjärtlungräddning?

— Det ingår i vårt fortsatta samarbete med Röda Korset, att utbilda vår personal och spelare i hjärtlungräddning berättar Jan Karlsson.

Funktionärer, personal, vakter och även funktionärer i kiosker har fått utbildning i hjärtlungräddning berättar Anders Jansson.

Anders Jansson lägger till att krishanteringsplan och den krishanteringsutbildning som några på ÖSK Fotboll genomgått är nog så viktig.

— Det blir nästa led om det nu skulle hända något allvarligt i klass med det som hände i Nobelhallen i Karlskoga. Det finns ett efterarbete som man måste kunna ta itu med, och det kunde ju ha slutat mycket värre än vad det gjorde i Karlskoga. Då kommer den här biten med krishanteringsplan in. Hur ledningen agerar, hur man meddelar media, hur man tar hand om anhöriga och medarbetare. Där har ÖSK gått en utbildning och lärt sig dom bitarna vilket jag tycker är fantastiskt bra för det visar att de ligger i framkant.

Ni har alltså en defibrillator med er. Hur rörlig är man om man bär runt på en sån apparat?

— De har blivit lättare och lättare för varje år som går. Jag har jobbat med sådana i tretton år på ambulansen och i början var de ganska tunga och stora. De som finns nu är ungefär lika stora som en ordinär portfölj, inte större än så. De är väldigt enkla att använda. Vem som helst kan egentligen använda en.

Man behöver alltså ingen speciell utbildning för att använda en defibrillator?

—- Man bör ha en utbildning för att man kan inte bara ha en defibrillator och tro att allting löser sig. Det finns två delar i det här. Det ena är att hålla liv i en person som fått ett hjärtstillestånd och det gör man med första hjälpen och hjärtlungräddning. Sen kan man då skjuta igång hjärtat med en defibrillator och ju tidigare man skjuter desto större är chansen att man får igång hjärtat och att personen inte får några men eller lider av det i framtiden. Där kommer den här tidsaspekten in. Man kan även få syrebrist i hjärnan efter cirka fyra, fem minuter som gör att man kan få men för resten av livet avslutar Anders Jansson från Röda Korset.

Har man frågor och funderingar kring detta är man välkommen att kontakta Anders Jansson på Röda Korset.

 

Röda Korset

Anders Jansson

Karlsgatan 32 A

019 — 33 38 08

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908