Statistiken efter 15 omgångar

Förstora bilden

Första halvan av årets allsvenska i siffror.

Tabellen

 

I tabelltoppen återfinns IFK Göteborg och Helsingborg, som är de enda lagen som snittat två poäng eller mer per match (dvs har 30 poäng eller mer efter 15 omgångar). Sedan Elfsborg förlorade mot Helsingborg i den 14:e omgången är inget lag längre obesegrat i årets allsvenska. Även i andra änden av tabellen har en nolla försvunnit, då vi kunde gratulera Örgryte till årets första seger i senaste omgången.

 

Vunnit mest har IFK Göteborg gjort (10 segrar), tätt följt av Helsingborg (9 segrar). Samma två lag har också spelat minst antal oavgjorda matcher (en var), medan Elfsborg är det laget som förlorat minst (en match).

 

Förlorat flest matcher har inte oväntat tabelljumbon Örgryte gjort (11 förluster), skuggat av Djurgården (9 förluster). Flest oavgjorda har Halmstad och GAIS spelat (sju var), medan Örgryte (en seger) och GAIS (2 segrar) är de som haft svårast att plocka trepoängare.

 

När det gäller hemmatabellen så toppas den av IFK Göteborg, som tagit full pott hittills på sina inledande 8 hemmamatcher, detta med den förkrossande målskillnaden 24-2. I botten av hemmatabellen hittar vi Örgryte, som på samma arena endast skrapat ihop tre poäng av 21 möjliga. Örebro återfinns på sjunde plats i hemmatabellen, med fyra segrar, två oavgjorda och två förluster bakom sig.

 

Bästa bortalag hittills är AIK, som tagit 14 poäng på sina 8 bortamatcher. Ett annat Stockholmslag, nämligen Djurgården, återfinns på jumboplatsen, med endast en futtig bortapoäng och föga imponerande 3-23 i målskillnad. Inte heller Trelleborg har lyckats vinna någon av sina bortamatcher ännu. Örebro ligger åtta i bortatabellen och har två segrar, två oavgjorda och tre förluster hittills.

 

Målen

 

På 120 matcher har det gjorts 276 mål, vilket ger ett snitt på 2,3 per match. Det är något färre än förra året, då snittet låg på 2,4 efter 15 omgångar. Hemmalagen har stått för 61% av målgörandet, medan det gjorts fler mål i andra halvlek än i första (52% mot 48%).

 

Målrikaste matchen hittills var den mellan Kalmar och Djurgården, som Kalmar vann med 6-1. Kalmar är också det lag som gjort flest mål hittills (28 st), tätt följt av Göteborg (27 st). De som varit minst lyckosamma framåt är Örgryte (8 mål) och Djurgården (10 mål).

 

När det gäller defensiven är det Göteborg och Elfsborg (10 insläppta) som varit starkast, medan det läckt mest hos Djurgården (30 insläppta, alltså ett snitt på två per match) och Örgryte (28 insläppta).

 

Snabbaste målet hittills gjorde BP:s Joakim Runnemo, när han gav sitt lag ledningen mot Djurgården redan efter 32 sekunder.

 

Flest mål i en och samma match har Rasmus Jönsson (Helsingborg) gjort, då han svarade för ett hattrick mot AIK. Samma bedrift svarade Jonas Henriksson för när Häcken mötte Örebro borta i förra omgången.

 

Poängligan

 

Förstaplatsen i skytteligan innehas av Göteborgs Tobias Hysén och GAIS Wanderson, som båda gjort 9 mål på de inledande 15 omgångarna. Rasmus Elm skuggar med åtta fullträffar hittills. Bäst i ÖSK hittills är Kim Olsen, som gjort fyra mål.

 

I assistligan är det också göteborgskt i topp, då Stefan Selakovic leder med sju målpass. På delad andraplats finns Häckens Erik Friberg och AIK:s Ivan Obolo som har fem målpass. ÖSK:s främsta målpassare hittills är Kim Olsen och Eric Bassombeng, som båda har tre assist.

 

Målvakterna

 

Av de målvakter som spelat minst 10 matcher hittills är det Kim Christensen som har bäst räddningsprocent (84%). Elfsborgs Ante Covic, Halmstads Magnus Bahne och Gefles Mattias Hugosson ligger på delad andra plats med 82%.

 

Kim Christensen är också den som har spikat igen flest gånger hittills (9), medan AIK:s Daniel Örlund hållit nollan 8 gånger. ÖSK:s John Alvbåge har släppt in 13 mål på 15 matcher och har en räddningsprocent på 79%. Han har hållit nollan 6 gånger.

 

Varningar

 

Det gula kortet har dragits fram 402 gånger hittills, vilket ger ett snitt på 3,4 varningar per match. Det är en ökning jämfört med förra årets "halvtidssnitt" på 3,1 varningar per match. 14 utvisningar har det blivit, jämfört med 17 st efter femton omgångar i fjol.

 

Den varningstätaste matchen hittills var göteborgsderbyt mellan GAIS och Göteborg. Där halade domaren fram det gula kortet åtta gånger.

 

Hammarby är det lag som dragit på sig flest varningar hittills (33 st). AIK och Djurgården delar på andraplatsen med 31 varningar hittills. Lagen som varit bäst på att följa regelboken är Gefle (14 varningar), Kalmar (16 varningar) och Halmstad (17 varningar). ÖSK återfinns på femte plats i sammanställningen, och har dragit på sig 27 varningar hittills.

 

AIK, GAIS och Trelleborg är de tre lag som råkat ut för flest utvisningar i år, nämligen två var. Åtta andra lag, däribland ÖSK, har fått en spelare utvisad.

 

Mest varnade spelare hittills är AIK:s Jorge Ortiz, som dragit på sig 6 varningar. Efter honom följer sex spelare som har fem varningar, däribland ÖSK:s tuffing Fredrik Nordback.

 

Publiken

 

De inledande 120 matcherna har setts av nära en miljon åskådare, nämligen 995 877 stycken. Snittet ligger på 8 299, vilket är lägre än förra årets 8 708 efter femton omgångar.

 

Högsta publiksiffran hittills har Malmö, som lockade 23 347 till sin hemmapremiär mot Örgryte. Minst antal åskådare var det på matchen mellan Häcken och Trelleborg, som endast drog 1 284 åskådare.

 

Högst hemmasnitt har AIK (17 323) och Malmö (15 077), medan Trelleborg (2 602) och Brommapojkarna (3 407) har lägst. ÖSK:s publiksnitt hittills är 8 514 per match, vilket ger en sjundeplats i sammanställningen.

 

Sex matcher hittills har lockat fler än 20 000, medan fyra matcher dragit färre än 2 000 till arenan.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908