Nu är första trepoängaren bärgad

Säsongens första seger kom på bortaplan, då man på torsdagskvällen besegrade Örgryte.

I tredje allsvenska omgången ställdes ÖSK mot allsvenska nykomlingarna Örgryte, på Gamla Ullevi. Tidigare i vår slutade det 1-1 lagen emellan, i en träningsmatch. Idag höll John Alvbåge tätt och en påpasslig Kim Olsen såg till att ÖSK:s mållösa svit fick ett slut. Matchen slutade med vinst för ÖSK med ett mål mot noll, vilket innebar tre mycket viktiga poäng. Örgryte förblir, än så länge, utan poäng i årets allsvenska.

Förlust i premiären mot Djurgånden, förlust i hemmapremiären mot Elfsborg och inga mål framåt. ÖSK: s start i allsvenskan kunde ha varit långt mycket bättre än så. Örgryte som också förlorat sina två inledande matcher och släppt in hela åtta mål, har inte heller haft någon lysande säsongsstart. Därför föreföll det naturligt att föreställa sig två mycket revanschsugna lag, som skulle göra entré på gräsmattan i Göteborg. I inledningen av matchen lyste dock revanschlustan med sin frånvaro.

Inget av lagen såg ut att vara särskilt hungriga, inledningen var avvaktande från båda håll, men ÖSK jobbade sig in i matchen och började ta över allt mer. I 18 matchminuten fumlade Örgryte-målvakten, Nathan Coe i luftrummet efter en hörna och bollen hamnade hos Fredrik Nordback som fick en bra målchans. Det var dock mycket folk i straffområdet och lagkaptenens skott stoppades av framrusande Örgrytespelare. Två minuter senare, efter ett fint samarbete mellan Eric Bassombeng och Kim Olsen, hamnade Nodback i ytterligare ett skottläge, men bollen täcktes återigen av en ÖIS- back. ÖSK tog över händelserna på planen fullständigt, medan ÖIS såg mycket ängsliga och bortkomna ut. Deras försiktiga inställning höll på att resultera i ett mål för ÖSK i den 23 minuten då Nordin Gerzic slog en frispark som letade sig igenom försvaret till en friställd och förvånad Kim Olsen som inte lyckades stöta in bollen.

Han skulle däremot bara behöva vänta i fem minuter innan hans och ÖSK:s första mål för säsongen skulle komma. Olsen höll sig påpassligt framme i första ytan bakom ÖIS backlinje och touchade in 0-1, efter framspelning av Bassombeng. Olsens efterföljande glädjevrål var ett tecken på hur mycket laget längtat efter att få målskyttet att lossna. ÖSK såg mycket stärkt ut av målet, ÖIS ännu mer osäkra, framför allt försvarsmässigt. Det radades upp ÖSK- chanser och hemmapubliken började vissla otåligt åt sina spelare.

Kim Olsen var i den 31 minuten, återigen i farten, då han slog en delikat genomskärare till Bassombeng som tog sig förbi utrusande målvakten Coe. Bollen kom lite för långt ifrån honom så en ÖIS- back kunde precis rensa undan. Porokara visade även han prov på mycket fina kunskaper på sin vänsterkant, men hans inlägg nådde aldrig riktigt hela vägen fram till Olsens panna.

I slutet av första halvlek skapade ÖIS två farliga målchanser.  Magnus Kihlberg tappade markering på Alvaro Santos, som stötte in bollen bakom John Alvbåge. Målet dömdes bort för offside.  Precis innan halvtidsvila skjuter Marcus Allbäck ett skott som går tätt över Alvbåges ribba. Trots dessa två försök till attack buas ett tamt Örgryte ut av sina supportrar.

Buropen såg ut att ha peppat ÖIS när andra halvlek drog igång. Deras spel var mer energirikt och de började vinna andrabollar. I 50 matchminuten syntes ett stort hål i ÖSK: s backlinje och där smög sig Alvaro Santos fram. Han fick bollen serverad till sig, men kunde inte förvalta chansen. ÖIS tappade sedan sin nyfunna energi. ÖSK parkerar då i anfallszon och skaffar sig bland annat flera hörnor. Wowoah och Gerzic försökte sig på en kort hörnvariant, som lurade ÖIS totalt. Det fanns mycket plats utanför straffområdet men ingen i ÖSK klev fram för att skjuta på passningen från Gerzic. På hörnan från Wowoah, någon minut senare, gör Nathan Coe i ÖIS målet ytterligare ett svagt ingripande och bollen hamnar i ett öppet läge för Patrik Anttonen, som skjuter tätt över. Bassombeng får också en chans att göra mål på hörna, men nickar från nära håll över ribban.

ÖIS skapade sin hetaste målchans i den 60 minuten. Marcus Allbäck nickskarvade fram sin anfallskollega Alvaro Santos som ironiskt nog skjuter i stolpen. Härefter blir matchen avslagen, men blixtrar till igen i den 90 minuten då David Leinar försöker kvittera genom en brassespark. Det var ett lyckat konstnummer som smekte Alvbåges ribba. Domare Johan Hamlin blåste strax efter detta av matchen, och ÖSK kunde pusta ut. De tre första allsvenska poängen är bärgade.

Samtliga ÖSK- spelare gjorde stabila insatser, men Nordin Gerzic som hade mycket boll matchen igenom, imponerade.