Inför Örebro SK - IF Elfsborg

Förstora bilden

Hemmapremiär, smaka på ordet. Hemmapremiär i fotbollsallsvenskan, visst förnimmer man mycken förväntan, nyfikenhet, spänning - och förhoppningsvis också glädje. Det är alltid något speciellt med de första matcherna och med bortapremiären på näthinnan kan man ändå andas en viss optimism.

Med tanke på den usla planens beskaffenhet på Stockholms stadion så får ÖSK godkänt mot Djurgården. Man hade ordentligt oflyt i två situationer som avgjorde hela matchen, dels Fredrik Nordbacks nick och dels den feldömda straffen. Det var fler tvivelaktiga straffar denna afton i allsvenskan och detta spär på argumenten för kamerabedömningar i framtiden. Gärna en halvtimmes längre fotbollsmatch än orättvisa matchavgöranden.

Som vanligt när det gäller en ny säsong är nyfikenheten stor på årets nyförvärv, men även fjolårets. Ska förra höstens framgångsrika kantspelare få sina verkligt stora genombrott denna säsong? Tänker då på Roni Porokara och Eric Bassombeng. Kan Kim Olsen fortsätta hålla den fenomenala leveransplanen från förra året? Eller kanske snarare, kommer hans kropp att hålla?

Roligt att vi återigen får tillfälle att beskåda hemvändarna Kristoffer Näfver och Emra Tahirovic, vilket visar oss att fotbollens väg inte alltid är spikrak. Precis som livets väg i allmänhet. Men tack vare ÖSK som ”livlina” så har nu de bägge ”förlorade sönerna” ett utmärkt läge för ett nytt avstamp ut i fotbollsvärlden.

En annan som haft en brokig fotbollskarriär bakom sig är Nordin Gerzic, men som genom sin fenomenala fjolårssäsong verkligen har hittat rätt i sitt fotbollsliv. Om Kihlberg och Nordback står för slitgörat på mittfältet så bidrar Gerzic med de publikfriande dragningarna. Vi behöver se mer prov på hans delikata frispelningar om ÖSK ska lyckas slå Elfsborg på långfredagen.

Roligt förresten med fotboll på denna dag som annars brukar anses som årets mest långtråkiga. I alla fall var det så förr om åren då butiksvärlden och TV-tablån var helt anpassade till långfredagens andaktsfulla stämning. Och spelschemamakarna var inte i närheten av att lägga in en allsvensk fotbollsmatch på denna dag, där istället annandagen var den stora fotbollsdagen.

Örebro ingen favoritstad för Elfsborg

Boråsarna känner sig inte bekväma i våran boning, inte ens när namnet Eyravallen är borttaget. De gulsvarta har inte vunnit sedan 1970 och den trevliga traditionen får gärna bestå. Ifjol gjorde ÖSK en av säsongens bästa matcher i och med 2-0-segern och det var första gången fantomkeepern Johan Wiland släppte in två mål i samma match. Wiland som denna säsong är proffs i Danmark.

Elfsborg släppte endast in 0,6 mål per match förra året och mycket tack vare denna bedrift kunde man utmana Kalmar. Just målvaktsfrågan har varit ett orosmoment i Elfsborg och Wilands tilltänkte efterträdare Abbas Hassan hade oflyt under försäsongen. Därför (mer eller mindre) panikhandlade klubben upp Ante Covic som förra säsongen spelade i Australien. Covic kunde absolut inte lastas för baklängesmålet mot Hammarby i premiären, en projektil rakt upp mot krysset.

Andra intressanta nyförvärv är Martin Ericsson som närmast kommer från Bröndby i Danmark. Ännu en tillgång på det mittfält som kallas ”allsvenskans starkaste”. Mot Hammarby spelade Martin endast de sista 20 minuterna. Anders Wikström kom från Gefle IF inför denna säsong och kan bli en förstärkning i försvaret ihop med Teddy Lucic. Anders var inte med i premiärelvan i förra veckan, men kan få göra debut på fredagen. Detta beroende på att backkollegan Martin Andersson har problem med en lårskada. Med andra ord kan det bli en match i matchen mellan lagens bägge mittbackar som lystrar till namnet Wikström.

Elfsborg innehåller flera kända spelare som kan bjuda publiken på god fotbollsunderhållning och vid gott väder ska siffran kunna hamna på bortemot 10 000-strecket, trots läktarbygge.

Det finns förresten flera anledningar till att gå på fotboll. För två år sedan hade jag en kvinnlig arbetskamrat som under våren överraskande ofta pratade om att hon inte ville missa det årets hemmapremiär, där motståndarna också då hette Elfsborg.

* Jaha, och när blev du fotbollsintresserad? frågade jag lite lagom ironiskt.

* Men jag ska gå och se Anders Svensson, för han är så himla snygg, blev svaret enkelt och koncist.

Se där, ännu en aspekt som man inte tänker på i första taget. Så tag med era fruar/flickvänner till Behrn Arena för att titta på ”Snygg-Anders”, det bjuder han säkert på. Om han nu inte har något specialavtal i kontraktet.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908