Viktig poäng efter sent kvitteringsmål!

ÖSK Fotboll spelade på onsdagskvällen match mot seriekonkurrenterna AIK från Solna i den tionde omgången av årets upplaga av fotbollsallsvenskan.

Matchstart var senarelagd 15 minuter till 19:15 då AIKs spelarbuss anlänt till Örebro endast 50 minuter före beräknat avspark.

ÖSK kom till med ett helt nytt lag jämfört med den senaste förlusten mot IFK Norrköping (0-3) Ilir Berisha gjorde sin första match från start i mittförsvaret, Peter Samuelsson startade precis som senast i anfallet tillsammans med William Atashkadeh och Jonas Sandqvist vaktade målet efter åtta raka matcher på avbytarbänken.

Det var många tillresta AIKare på plats och de bidrog givetvis till en härlig inramning med hög sång och bra stämning på läktaren. ÖSKs supportrar ”Kubanerna” gjorde även de sitt jobb, men var för dagen underlägsna i antalet.

AIK tog tidigt kommandot i matchen och skapade de första riktiga chanserna. 20 årige talangen Victor Lundberg sköt ett skott redan i den 6e matchminuten som träffade en ÖSK försvarare som var nära att ställa Sandqvist i målet men bollen dalade strax över ribban.

ÖSK hade svårt att hitta sitt passningsspel och att självförtroendet saknades kunde till och med en ringrostig skribent från pressläktaren se utan att behöva anstränga sig.

I den 16e spelminuten slår Victor Lundberg ett perfekt inlägg mot Celso Borges som inte får någon bra träff med pannan den gången. Tre minuter senare så missförstår Berisha och Tommy Wirtanen varandra men reder ut det till sist med Sandqvist hjälp. Wirtanen får strax efter denna situation lämna banan med, vad såg ut att vara en lättare skada och ersättare var inte mindre en rutinerade Patrik Anntonen som gjorde sina första spelminuter för säsongen.

Anntonen får ingen rolig start på matchen då AIKs för dagen mycket duktiga Martin Mutumba kommer runt på kanten och skjuter ett hårt skruvat skott som Sandqvist har problem att hålla. Returen går rätt utåt i gapet på Celso Borges som gör 1-0 till AIK.

Efter målet tar AIK över matchen allt mer. Borges är nära att stötta in sitt andra för dagen och den förre detta Premier League spelaren Nils Eric Johansson drar sedan ett skott över.

Från ingenstans kommer dock kvitteringen. Saied får en passning av Haginge som skjuter ett skott som letar sig förbi målet närmast Behrn Arenas västra läktare och det är ett riktigt slumpmål men ack så viktigt. Efter målet tar ÖSK över spelet Samuelsson får sista läget precis innan paus men slarvar med den avgörande passningen och det blir inget av det.

Andra halvlek börjar med att ÖSK vänder spelet snabbt och William Atashkadeh går i djupet och han är ytterst nära att få med sig bollen i ett misstänkt offsideläge men den assisterande domaren håller ner sin flagga den gången.

AIK får i den 58 minuten ett inspel in mot straffområdet från Nils Eric Johansson in mot Viktor Lundberg som får skallen på den och nickar in 2-1 till AIK. Målet ser inte helt otagbart och nicken är inte särskild hård utan det är mer som en skarvning.

ÖSKs Peter Samuelsson är övertänd och drar på sig matchens första varning efter att ha ryckt en AIKare i tröjan. Han får dock chansen att revanschera sig bara minuten senare då han dunkar på ett skott som Kenny Stamatopoulus räddar.

ÖSKs får ytterligare två skador under matchens den andra halvleken.  Det är Tobias Grahn och Ilir Berisha som båda får utgå. Återstår att se om dessa två herrar är redo för fight mot Syrianska på söndag.  Marcus Astvald tog Grahns plats och Christoffer Wiktorsson tog plats i mittförsvaret vilket har varit hans naturliga position under hans tid i Degerfors IF.

I slutet av matchen så flyttar ÖSK självklart upp manskapet för att försöka nå en kvittering. Bollen når till sist Peter Samuelsson som blir fälld i straffområdet av en AIK-spelare. Domare Markus Strömbergsson pekar på straffpunkten och tar upp det röda kortet. Målchansutvisning och det blir vilda protester från AIKs sida men till ingen nytta. Atashkadeh tar tidigt tag i bollen och visar att han ska lägga straffen och slår den lågt till höger. En säker straff av William i ett så pass viktigt läge, grabben har ett bra psyke! Strax där efter är matchen slut och det blir 2-2.

ÖSK har nu tio raka matcher utan seger. En tredjedel av serien utan att man vunnit en fotbollsmatch. Men poängen ikväll helt klart är ett steg framåt. Just att målet kom så sent gör att vi får energi med oss till Syrianskamatchen på söndag. Även spelet såg bättre ut än på länge.

Extra beröm till Patrik Haginge som för dagen flyttat upp som mittfältare. Jag och de som tog ut priset till ÖSKs bästa spelare såg samma match!

AIK tränare Andreas Alm sa på presskonferensen att hans lag behöver poängen mer än ÖSK efter deras målsättning. Sixten Boström sa efter matchen att hans lag krigade på bra och att ”i den position laget befinner sig just nu gäller det att spela enkelt” På min fråga om vem som vaktar målet på söndag så sa att han att inte bestämt sig än så det återstår att se.

Frågan på söndag är om det ska bli elfte gången gillt?