Besara avgjorde på Studenternas

Foto: Bildbyrån / Tobias Sterner

ÖSK mötte under måndagskvällen IK Sirius på Studenternas i Uppsala. I en jämn första halvleks slutskede tog ÖSK ledningen efter en hörnvariant som avslutades i mål av Seger. I mitten av andra halvlek kvitterade Shabani men i matchens slutskede avgjorde Besara och ÖSK tog med sig alla tre poäng hem till Närke.

Vitor Gazimba hade två avstängningar att förhålla sig till vad gällde startelvan, Allain och Mårtensson saknades ikväll och in kom istället Krasniqi och Gerzic. I övrigt identisk startelva som i kryssmatchen mot AIK senast. Noterbart även att nyförvärvet Nasiru Moro ej var spelklar inför kvällens drabbning.

Första halvlek inleddes med att lagen turades om att ha bollen och vara det spelförande laget men utan att skapa några farligheter framåt under den inledande kvarten. I den 18:e minuten skaffade sig ÖSK en hörna. Walker slog in den från höger och Skovgaard nådde högst och skickade bollen via pannan mot bortre delen av målet. Hemmamålvakten Mitov Nilsson flaxade till och lyckades med hjälp av ribban att få bollen ut till en ny hörna. ÖSK tryckte på rejält under en femminutersperiod med flertalet hörnor men ingen mer blev lika farlig i den sekvensen. I den 38:e minuten tog sig Wright runt på vänsterkanten och slog ett fint inlägg mot Hümmet i boxen men hans nick gick över. I 44:e minuten klackpassade Hümmet en boll bakåt till Walker som sköt ett lågt skott, men även denna gång resulterade det i en högerhörna. Walker valde denna gång att testa något nytt från hörnflaggan, en hård och låg boll snett bakåt mot Seger som ohotad i höjd med straffområdet fick en perfekt träff med högern och bollen satt stenhårt tätt intill högerstolpen och 0-1! Oerhört skönt och målet blev första halvleks sista skeende innan domaren blåste för pausvila.

Andra halvlek inleddes med att Collander snappade upp ett felpass i Sirius backlinje och avlossade ett tungt skott strax utanför straffområdet men Mitov Nilsson var med på noterna och kunde rädda. I den 51:a minuten var det Krasniqis tur att göra en vass räddning efter att Shabani skjutit ett direktskott inifrån straffområdet. Några minuter senare drällde en Siriusförsvarare med bollen i eget straffområde och Besara snodde åt sig bollen. Nahir testade en snabb höger yttersida men bollen smet precis utanför bortre stolpen. Lagen turades om att skapa heta chanser för några minuter senare var Kouakou framme och hotade, men Krasniqi gjorde en stabil benparad på Siriusanfallarens närskott. I den 66:e minuten snurrade Zeidan ute till höger och Ståhl lyfte in en boll mot bortre stolpen, där nådde Mathisen högst och nickade tillbaks bollen till en helt fri Shabani som nickade in kvitteringen från nära håll, 1-1. Målet gav energi till hemmalaget som fortsatte att trycka på framåt. Med kvarten kvar valde Gazimba att ta in Broberg i ett försök att få fart på offensiven igen. Men det var Sirius som fortsatte att hota via Sugita och inhoppande ÖSK-bekantingen Saeid som sånär kunde peta in 2-1 men Skovgaard han fläka sig och rensa undan bollen.

Gazimba tog in Taha Ali i 84:e minuten. Efter bara några sekunder på planen sprintade Ali upp med bollen från mittlinjen hela vägen upp till straffområdet. Där studsade bollen via några försvarande fötter perfekt fram till Besara som drog till ett distinkt lågt avslut och 1-2 var ett faktum! Ett fantastiskt förlösande mål för både spelarna och den stora tillresta svartvita klacken bakom mål. Nahirs första mål sen återkomsten i den svartvita tröjan. Sirius försökte att trycka på för en kvittering men ÖSK kunde försvara sig utan svårigheter de sista minuterna och en efterlängtad seger kunde skrivas in efter att domaren blåst av matchen efter 93 minuter. Tre sköna poäng i tabellen och ÖSK lämnar därmed jumboplatsen och intar plats 14 tills vidare.

Nästa match för ÖSK spelas på lördag 7 augusti kl. 17.30 hemma mot Mjällby AIF.

Statistik
Resultat: 1-2 (0-1)
Mål: Seger (45’), Shabani (66’), Besara (85’).
Varningar: Ali, Seger, Hellborg, Skovgaard, Besara.
Hörnor: 5-5
Byten ÖSK: Dennis Collander ut – Martin Broberg in (76’), David Seger ut – Taha Ali in (84’), Deniz Hümmet ut – Michael Almebäck in (88’).
Byten IK Sirius: Johan Karlsson ut – Moustafa Zeidan in (46’), Nahom Netabay ut – Adam Ståhl in (65’), Adam Hellborg ut – Mohammed Saeid in (78’), Christian Kouakou ut – Ekin Bulut in (78’), Laorent Shabani ut – Karl Larson in (86’).
Domare: Kaspar Sjöberg, Johan Thalin (ass.), Pär Leek (ass.) och Martin Strömbergsson (fjärde).

Startelva ÖSK
Mergim Krasniqi
Hussein Ali – Benjamin Hjertstrand – Andreas Skovgaard – Kevin Wright
David Seger – Nordin Gerzic – Kevin Walker – Dennis Collander
Deniz Hümmet – Nahir Besara

Startelva IK Sirius
David Mitov Nilsson
Patrick Nwadike – Marcus Mathisen – Tim Björkström
Laorent Shabani – Adam Hellborg – Johan Karlsson – Dennis Widgren
Nahom Netabay – Christian Kouakou – Yukiya Sugita

Text: Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908