Motståndarkollen: FC Viktoria Plzen

En värdemätare av högsta klass väntar Örebro SK i den första matchen på Marbellalägret. Tjeckiska storklubben Viktoria Plzen bjuder upp till kamp.

Sedan ett par dagar tillbaka är ÖSK på plats i Marbella på den spanska solkusten för att svetsa samman gruppen och utveckla riktlinjer som ska lägga grunden för en framgångsrik säsong, med start i Svenska Cupen om ett par veckor.

På måndagseftermiddagen äger den inledande matchen på lägret rum. Det är inte vilket motstånd som helst som ÖSK ställs mot. Laget drabbar nämligen samman med ett ansett Viktoria Plzen.

Låter namnet bekant? Inte konstigt i så fall. På senare tid har Viktoria Plzen, en av Tjeckiens största klubbar i både ett historiskt- och nutidsperspektiv, varit lyckosamt i Europasammanhang.

Laget gick hela vägen till gruppspelet i Champions League 2011–2012 och 2013–2014 där de mötte riktiga jättar som FC Barcelona, Bayern München och Manchester City och har även tagit sig långt i Europa League flera gånger om.

Det blev dock respass redan i den tredje kvalomgången till Europa League i somras mot belgiska Royal Antwerpen.

Viktoria Plzen, som har vunnit fem ligatitlar sedan Tjeckoslovakien delades i två 1993 och har abonnerat på topplaceringar senaste åren, befinner sig mitt i brinnande säsong till skillnad från ÖSK.

Fortuna Liga har vinteruppehåll fram tills den 14 februari. Viktoria Plzen ligger på en andraplats efter 20 omgångar med 36 poäng. Det är dock hela 16 poäng upp till suveräna serieledaren Slavia Prag. De sex första lagen efter 30 matcher går sedan vidare till slutspelsserien där det bästa laget i Tjeckien ska koras.

Truppen är bred och innehåller massvis av kvalitet på samtliga positioner. Flera spelare, likt försvararna Roman Hubnik och David Limbersky, har rutin från stora ligor i Europa och har gjort massvis av landskamper för Tjeckien.

Till den senaste landslagssamlingen var Jakub Brabec och Michael Krmenck kallade. Tränaren Adrián Gul’a har nu tappat den sistnämnde, skyttekung under hösten med sina tio mål, till Club Brügge.

Viktoria Plzen, som är hemmahörande i Tjeckiens fjärde största stad med omkring 170 000 invånare och som är känd för Josef Grolls skapande av pilsnern 1842, hoppas nu att mötet med ÖSK blir ett viktigt stopp på en resa med destination sjätte ligatiteln. Omstarten i Fortuna Liga sker mot Opava den 16 februari.

Avspark sker klockan 15.00 på Arrio Estepona i Marbella. Matchen visas, precis som torsdagens ÖSK-tillställning mot RB Linense, på C More.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908