ÖSK krossade Gefle på bortaplan

ÖSK intog under torsdagkvällen Gavlevallens konstgräs för match mot nästjumbon Gefle IF i Allsvenskans tionde omgång. Ett för kvällen effektivt ÖSK tog ledningen tidigt efter mål av Holmberg. I andra halvlek steppade ÖSK upp några hack och målskörden fylldes på utav Valgardsson , Ajdarevic och Sema medan Rinnes nolla hölls intakt. Slutresultatet skrevs till 0-4 och ÖSK kunde inkassera tredje raka segern och är med i den absoluta toppstriden.

ÖSK tvingades till en förändring i startelvan jämfört med senast eftersom Gerzic samlat ihop tre varningar vilket innebär avstängning. Daniel Nordmark ersatte Nordin på centralt mittfält, i övrigt inga ändringar i Axéns startelva. Det var hemmalaget som skapade matchens första heta målchans när Oremo fick bollen centralt i höjd med straffområdeslinjen men avslutet metern utanför. I sekvensen efter fick Ajdarevic bollen på centralt mittfält. Astrit smekte iväg en fin djupledsboll som Holmberg sprang ikapp i straffområdet. Från högerläge fick Kalle iväg ett löst avslut som Hedvall såg ut att kunna rädda men bollen rullade långsamt förbi Geflemålvakten och in i mål. En perfekt start på matchen. En match som efter målet gick något i stå där inget av lagen fick någon ordentlig ordning på spelet. Gefle var det något mer bollförande laget och hade några halvlägen där Bertilsson hade det bästa skottet som slank metern utanför en utsträckt Rinnes vänstra stolpe. Inte mycket mer att nämna om en anonym första halvlek utöver den fina starten med Holmbergs mål. 0-1 på resultattavlan i paus. Noterbart var att skottstatistiken var 7-3 i skott, men när det gällde skott på mål var det 0-3.

Andra halvlek inleddes med att DG tog sig fram till vänster och sköt ett skott som Hedvall boxade till hörna. I Gerzics frånvaro slog Sema in högerhörnan mot straffområdet. Efter en studs damp bollen ner framför Valgardsson. Islänningen dundrade på och bollen gick som en projektil tätt ovanför marken och in i mål förbi en chanslös Hedvall. En perfekt start även på den andra halvleken. Några minuter senare var det oerhört nära reducering. Bååth vräkte sig i straffområdet och bollen i en båge och damp ner på ovansidan ribban innan den kunde rensas undan. I den 55:e minuten frispelades Holmberg centralt. Kalles avslut blev något rakt på och Hedvall kunde rädda, returen dock till Sema som sköt även han, men Geflemålvakten hann precis ner och styrde bollen till hörna. ÖSK tog tag i spelet och kontrollerade matchbilden efter sitt tidiga 0-2 mål. Efter dryga timmen spelad tilldelades ÖSK en frispark precis utanför straffområdet. Ajdarevic klev fram och drog på en hård, låg frispark, och 0-3 var ett faktum. Ett oerhört effektivt ÖSK i tremålsledning efter 63 minuter, på bortaplan, inte varje dag den meningen skrivs. Efter 0-3 målet mattades matchen av något. ÖSK kontrollerade långa stunder bollinnehavet och spelet och Gefle hade svårt att komma till lägen och energin fanns inte längre hos hemmalaget. ÖSK hade även några halvchanser till med skott från inhoppande Broberg. Med drygt fem minuter kvar av matchen kom även 0-4 till slut. Just Broberg passade ut till Björnquist till höger som slog in ett lågt inlägg mot straffområdet. Från bara någon meter mötte Sema upp och stötte enkelt in fjärde bortamålet för kvällen. Fler mål än så bjöd inte matchen på och Rinne höll därmed sin andra nolla i rad. En härlig storseger inför toppmötet mot Norrköping på söndag.

På presskonferensen berömde Gefles tränare Roger Franzén ÖSK för deras effektivitet. Han var nöjd med lagets första halvlek men hade önskat fler skott på mål, och mål. ÖSK’s Alexander Axén tyckte det var skönt med en 4-0 seger. Han berömde Gefle för deras halvlek och erkände att de var mycket nöjda att komma undan med 0-1 till halvtid efter Gefles fina spel. Han erkände att 0-2 var psykologiskt viktigt och skönt och tycktes se att spelarna vågade mer och spelade ut på ett helt annat sätt därefter. Axén avslutade med att uppmana Örebropubliken att infinna sig på söndag för mötet med Norrköping och hoppas på ett fullsatt Behrn Arena.

Nästa match för ÖSK är alltså derbyt och tillika toppmötet mot IFK Norrköping. Matchen spelas på söndag den 22 maj kl. 15.00 på Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 0-4 (0-1)
Mål: Holmberg 6’, Valgardsson 47´, Ajdarevic 63’, Sema 83’.
Varningar: Bååth, Rauschenberg, Nordmark.
Hörnor: 6-5

Byten Gefle IF: Dioh Williams ut – Jonas Lantto in (57’), Johan Oremo ut – Jakob Hjelte in (78’), Johan Bertilsson ut – Abdul Basit Adam in (78’).

Byten ÖSK: Kalle Holmberg ut – Martin Broberg in (71’), Astrit Ajdarevic ut – Jonathan Lundberg in (86’), Erik Moberg ut – Brendan Hines-Ike in (86’).

Publik: 2329

Domare: Kristoffer Karlsson, Daniel Gustavsson (ass.), Niclas Ivarsson och Patrik Eriksson (fjärde).

Startelva Gefle IF
Emil Hedvall
Jesper Florén - Martin Rauschenberg - Anton Lans - Jens Portin
Johan Bertilsson - Anders Bååth - Kwame Bonsu - Simon Skrabb
Dioh Williams - Johan Oremo

Startelva ÖSK
Jacob Rinne
Daniel Björnquist - Michael Almebäck - Erik Moberg - Logi Valgardsson
Maic Sema - Robert Åhman Persson - Daniel Nordmark - Daniel Gustavsson
Kalle Holmberg - Astrit Ajdarevic

// Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908