Hümmets debuthattrick sänkte Norrköping

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

I den 18:e omgången av Allsvenskan tog ÖSK under söndagen emot IFK Norrköping hemma på Behrn Arena. Nyförvärvet Deniz Hümmet gav ÖSK ledningen i mitten av första halvlek. IFK vände snabbt genom mål av Lauritsen och Nyman men innan slutet av första halvlek hade Hümmet kvitterat till 2-2. Efter paus gjorde Nahir Besara 3-2 på straff innan IFK kvitterade genom Almqvist. Sista ordet fick dock debutanten Hümmet. På tilläggstid fullbordade han ett hattrick och avgjorde matchen till 4-3 för ÖSK.

Under söndagen ställdes ÖSK mot IFK Norrköping på ett regnigt Behrn Arena. I Axel Kjälls svartvita startelva fick en av den nya inlånade spelarna, Deniz Hümmet, chansen centralt i anfallet. I den andra matchminuten tryckte Nyman bollen i mål men domaren vinkade bort målet på grund av att en offsidestående spelare bedömdes skymma bollbanan för Jansson. ÖSK:s första chans kom några minuter senare då Hümmet siktade mot bortre krysset och bollen passerade några decimeter på utsidan av virket. I den tionde minuten fick Larsson ett volleyläge efter en dålig rensning, men Jake väntade aningen för länge med avslutet och en IFK-försvarare hann emellan och täckte till hörna. Nästa chans gick till de för dagen helblått klädda gästerna. Telo hittade Nyman med ett vänsterinlägg men IFK:s kapten var tätt uppvaktad och nickade bollen utanför.

I den 22:a minuten trixade sig Wright in i straffområdet och spelade bollen snett inåt bakåt till Hümmet vars skott blockerades av ett välpositionerat Norrköpingsförsvar. Returen landade slutligen hos Besara men också hans skott täcktes. Fyra minuter senare blev Almqvist frispelad av Haksabanovic. Anfallaren blev upphakad av Hjertstrand och Jansson kom ut och täckte avslutet. Returen studsade ut till Bergmann Johannesson som chippade bollen över ribban. I den 29:e minuten avancerade pigge Wright efter väggspel med Besara på nytt in i straffområdet från vänsterkanten. Han passade bollen i sidled och efter lätt touch på IFK-fot nådde den Hümmet som säkert kunde rulla in 1-0 i öppet mål. Ledningen skulle dock inte bli långvarig. En lång frispark nådde nickspecialisten Lauritsen. Jansson räddade nicken men den fristående dansken kunde enkelt slå in returen. Kvitterat till 1-1. IFK fick energi av målet och två minuter senare var det dags igen. Nyman löpte i djupled, rundade Almebäck och satte bollen under Jansson in till 1-2.

Målfyrverkeriet i första halvlek var dock inte slut. I den 39:e minuten stod Dagerstål för en rejäl bjudning med ett misslyckat uppspel. Mårtensson fångade upp bollen och spelade den vidare till Hümmet som från ytan utanför straffområdet bombade in 2-2 i krysset. De sista fem minuterna innehåll inga egentliga målchanser utan lagen kunde vandra ut till pausvilan med ett oavgjort resultat på tavlan.

I den 52:a minuten slarvade IFK på nytt i uppspelsfasen. ÖSK ställde om och Besara fick bollen centralt. Det såg ut som om läget gått om intet men när Besara skickade iväg ett rungande skott i steget. Bollen gick som en projektil och träffade ribban. Några minuter senare tog sig den företagsamma Wright in i straffområdet på nytt. Vid kortlinjen slog han ett inlägg som styrdes på IFK-spelare till hörna. Domaren uppfattade dock att touchen tog på en hand och pekade på straffpunkten. Besara klev fram och slog bollen lågt intill ena stolpen. Pettersson gick åt rätt håll men nådde inte bollen och ÖSK var på nytt i ledning. I den 59:e minuten replikerade dock Norrköping. Almqvist fick bollen i djupled och avslutade snabbt i steget. Bollen passerade Jansson och rullade in till 3-3.

I den 63:e minuten vände Nyman bort Almebäck och satte fart mot Jansson på vänstersidan. Almebäck jobbade dock ikapp och satte in en perfekt glidtackling i samma ögonblick som IFK-kaptenen skulle avsluta. Med kvarten kvar fick kvitteringsskytten Almqvist chansen med huvudet men nicken gick över. Norrköping tog över allt mer av initiativet i matchen och ÖSK:s anfallsförsök blev allt färre och kortare. Med fem minuter kvar kombinationsspelade sig IFK fram centralt och inhopparen Hallenius fick chansen att skjuta men Jansson stod rätt och räddade det hårda skottet.

I den tredje tilläggsminuten slarvade IFK i uppspelsfasen när Broberg pressade högt. Bollen gick till inhopparen Karjalainen som klackade till Hümmet. Debutanten bombade in bollen förbi Pettersson. Hattrick för Hümmet och 4-3 för ÖSK. IFK lyfte under återstående tid upp hela manskapet i offensivt straffområde och skickade in höjdbollar men ÖSK försvarade sig väl och kunde rida ut stormen. Slutligen blåste domaren av och förkunnade att ÖSK slagit IFK Norrköping med 4-3.

Nästa match för ÖSK spelas torsdagen den 10 september kl. 19.00. Då kommer Malmö FF på besök till Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 4-3 (2-2)
Mål: Hümmet (29’, 39’, 90+3’ ), Lauritsen (33’), Nyman (35’), Besara (straff 57’), Almqvist (59’)
Varningar: Bergmann Johannesson, Mårtensson, Ali, Fransson, Hümmet
Hörnor: 4-4
Byten ÖSK: Wright ut - Ali in (77’), Seger ut - Broberg in (82’), Mårtensson ut - Karjalainen in (89’), Almebäck ut - Björkman in (89’)
Byten IFK Norrköping: Bergmann Johannesson ut - Levi in (58’), Telo ut - Krogh Gerson in (70’), Smith ut - Fransson in (70’), Almqvist ut - Hallenius in (78’), Wahlqvist ut - Castegren in (78’)
Domare: Fredrik Klitte, Joakim Amri Nilsson (ass.), Marcus Lundgren Klitte (ass.) och Richard Sundell (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Albin Granlund - Michael Almebäck - Benjamin Hjertstrand - Kevin Wright
Nordin Gerzic - Johan Mårtensson
David Seger - Nahir Besara - Jake Larsson
Deniz Hümmet

Startelva IFK Norrköping
Isak Pettersson
Linus Wahlqvist - Filip Dagerstål - Rasmus Lauritsen - Christopher Telo
Isak Bergmann Johannesson - Eric Smith - Simon Thern
Pontus Almqvist - Christoffer Nyman - Sead Haksabanovic

Text: Carl Rosén och Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908