Motståndarkollen: AFC Eskilstuna

Foto: Bildbyrån / Simon Hastegård

Örebro SK jagar säsongens blott tredje seger på hemmaplan mot nästjumbon AFC Eskilstuna. Men laget har vantrivts mot den pressade och omtalade nykomlingen och aldrig lyckats besegra motståndet. Blir det fjärde gången gillt nu?

Borta bra, hemma … ja, i alla fall inte så bra som önskat. Örebro SK har haft det tungt på Behrn Arena under 2019 och endast tagit åtta av 30 möjliga poäng i serien.

På förhand kan ett möte med AFC Eskilstuna i den 22:a omgången av Allsvenskan se ut som en rimlig uppgift att snygga till sitt facit. För att lyckas vinna krävs dock, trots de stundande gästernas ojämnhet och rätt så låga lägsta nivå, en gedigen prestation i minst 90 minuter.

AFC har, utöver flera intressanta spelare med individuella kvaliteter, ställt till det för ÖSK flera gånger tidigare.

Inte många trodde nog att AFC Eskilstuna, som ordförande Alex Ryssholm flyttade till Södermanlands största stad från Solna i uppmärksammade former efter avancemanget från Superettan 2016, skulle ta sig tillbaka till svensk fotbolls finrum på första försöket.

Med en så gott som helt ny trupp och ett förändrat tränarteam under ledning av Nemanja Miljanovic såg förutsättningarna inte ut som de bästa. AFC överraskade dock alla, knep kvalplatsen uppåt och besegrade sedan skrällartat Brommapojkarna efter att ha gjort fler mål på bortaplan.

Väl tillbaka i Allsvenskan har AFC haft det motigt långa stunder. En imponerande 3–1-seger över IFK Göteborg i premiären har endast följts upp av ytterligare två på 20 möjligheter. Det räcker inte till något mer än en 15:e-plats, som innebär nedflyttning, i tabellen.

En av framgångarna kom dock för ett par veckor sedan när Östersund besegrades i Jämtland med 2–1 efter att succélånet från Malmö FF, Adi Nalic, avgjort på övertid. AFC:s hittills enda triumf på främmande mark. Minus vinsten mot division 1-föreningen Carlstad United i Svenska Cupen. Totalt har laget tagit ynka fyra poäng på bortaplan på tio matcher – klart sämre än ÖSK:s svaga resultatrad hemma.

Att AFC Eskilstuna, som det stormat runt även i sommar med medieuppgifter om dålig behandling av spelare från ledarhåll och fortsatt osämja i styrelsen, kan leverera fina insatser och störa lagen högre upp finns det däremot ett antal bevis på under säsongen.

Strax efter sommaruppehållet luggade AFC Djurgården på poäng på Tunavallen och i våras gick laget hela vägen till final i Svenska Cupen. Där var Häcken dock alldeles för starkt och vann med klara 3–0.

AFC har även tre allsvenskan förluster i rad, om än mot tufft motstånd, i bagaget. Senast föll AFC snöpligt mot just Häcken med 2–0 efter att ha släppt in avgörandet sent.

AFC:s enda målsättning är att överleva, helst också genom att undvika kval, och fortsatt spela i Sveriges högsta serie 2020. För att drömmen ska bli verklighet har klubben varit ordentligt aktiv på transfermarknaden i sommar.

Sju spelare har plockats in från alla möjliga håll och kanter. Dzenis Kozica, Djurgården, och Pavle Vagic, Malmö FF, är de kanske mest kända namnen. Tillkommit har även Pontus Rödin, Soya Takahashi, Dmitry Zhuravlev, Michael Anaba och lovande 19-årige Örebrokillen Adnan Catic, mittback från BK Forward.

Flera viktiga namn har dock lämnat klubben. Bland dem allrounde Felix Michel och irrationelle Ousmane Camara som flyttat till AIK respektive Vålerenga i Norge.

Frånvarolistan inför matchen mot ÖSK är lång trots de många förstärkningarna. Målvakten Ole Söderberg och utespelarna Jesper Björkman, Christian Miljevic, Ferid Ali, Samuel Nnamani, Adi Nalic, Robert Åstedt och Luka Mijaljevic är borta på grund av skador. Sandro Tsveiba är avstängd.

Situationen kunde helt klart ha varit bättre, men AFC kan i alla fall se tillbaka på flera fina prestationer med goda resultat mot just ÖSK inför det fjärde mötet mellan lagen genom historien. Faktum är att ÖSK aldrig har slagit AFC.

8 april 2017 slutade ett rafflande möte på Tunavallen, klubbens första hemmamatch i Allsvenskan någonsin, 2–2 efter att Kennedy Igboananike räddat ÖSK med sin kvittering i 93:e minuten. I returen på Behrn Arena var AFC strået vassare. Laget vann med 3–2 i en minst lika svängig tillställning efter att Omar Eddahri vänt drabbningen på egen hand med två mål i slutskedet. En gemensam nämnare är att Mohammed Buya Turay hittade nätet i båda matcherna för AFC medan Eskilstunasonen Filip Rogic och Kennedy Igboananike lyckades med samma bedrift för ÖSK.

Vårens drabbning de två emellan i Eskilstuna slutade 1–1. Carlos Strandberg gjorde sitt första mål i ÖSK-tröjan i mitten av den andra halvleken. Samuel Nnamani kvitterade dock kort därefter. Ett kryss var en ganska rättvis utgång sett till hur spelet såg ut.

Notera att Adi Nalic, ovan nämnde Samuel Nnamani och Vålerengaflyktade Ousmane Camara tillsammans har gjort elva av AFC Eskilstunas 18 mål. Ingen av dem kommer till spel den här gången.

AFC Eskilstuna, som står på 14 poäng och har två poäng upp till Falkenberg på kvalplatsen och lika många ned till Gif Sundsvall på jumboplatsen, befinner sig sex placeringar och elva poäng bakom ÖSK. Notera även att lagets målskillnad är klart sämre än ÖSK:s motsvarighet. 24 minusmål, 18–42, att jämföra med ÖSK:s tre minusmål, 32–35.

Avspark i mötet i Allsvenskans 22:a omgång 2019 mellan Örebro SK och AFC Eskilstuna sker klockan 16.00 lördagen den 31 augusti på Behrn Arena.

Tre spelare att ha koll på i AFC Eskilstuna:
Dzenis Kozica
En mångsidig ytter med stora kvaliteter som även har samlat på sig allsvenska erfarenheter i massvis trots sina relativt unga 26 år. Är snabb, har ett bra spelsinne och potential att vara en riktig poängspelare. ÖSK får se upp med hans fart, förmåga att överraska genom att vara irrationell och sina finurliga instick, passningar och skott.

Denni Avdic
Anfallaren, som ryktades vara nära att skriva på för ÖSK i vintras, är en etablerad forward sedan länge. Tuff, fysisk och obekväm att möta. Ger alltid allt för laget och vet hur han ska skapa chanser både för sig själv och för andra. Ingen tvekan om att 31-åringen, SM-guldvinnare med AIK 2018, även kan göra mål. Hittills har det dock endast blivit ett allsvenskt sådant i AFC-tröjan. För att klubben ska klara kontraktet behöver det bli desto fler i höst.

Pavle Vagic
AFC Eskilstuna har flera, unga spelare med enorm potential. 19-åringen är absolut en av dem. Malmölånet har en stor kapacitet och bidrar med sin fina speluppfattning. Den offensivt fokuserade spelaren lär kunna få möjligheten att visa vad han går för när flera kollegor saknas. Det gäller att ÖSK är förberett.

Allsvenska möten mellan lagen genom historien:
12 april 2019: AFC Eskilstuna–Örebro SK 1–1.
21 september 2017: Örebro SK–AFC Eskilstuna 2–3.
8 april 2017: AFC Eskilstuna–Örebro SK 2–2.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908