ÖSK hade en poäng med att fira påsk i Mjällby

Örebro SK spelade under påskafton årets första bortamatch i Allsvenskan och det var Blekinges och Listerlandets stolthet Mjällby AIF som stod för motståndet.

Det var ett kylslaget Strandvallen med kalla vindar i luften som både spelare, ledare och ett 50-tal ÖSK supportrar besökte under lördagseftermiddagen.

ÖSK och tränare Sixten Boström gjorde en rad förändringar i startelvan jämfört med premiärförlusten mot Åtvidaberg senast. Bland annat gjorde målvakten Tomas Chencinski Allsvensk debut, Patrik Haginge flyttade in i mittförsvaret tillsammans med kapten Magnus Wikström och Tommy Wirtanen tog plats till höger i försvaret. På mitten var Emil Beger tillbaka efter att ha legat sjuk i körtelfeber under den senaste månaden, och han kastades in i hetluften direkt.

Tobias Grahn var tillbaka hos sin förra arbetsgivare eller som han själv uttryckte det i sin förra ”hemmaborg” och han fick applåder redan vid inmarschen. Matchen började relativt jämt och inget av lagen fick någon ordning på spelet i inledningen. När knappa kvarten gått så tog Mjällby kommandot i matchen och satte tryck på ÖSK utan att egentligen skapa någon riktig het målchans.

Det dröjde ändå fram till den 22a matchminuten innan den första riktigt klara chansen skapades och det var Mjällbys återvändande anfallare, Erton Fejzullahu som sköt ett skott strax utanför straffområdet som vållade vissa problem för Tomer. Ett lurigt skott med en otäck studs som kunde ha ställt till det ordentligt för ÖSKs debuterande kanadensare

ÖSK flyttade upp spelet något och i den 28e matchminuten så gjorde Armend Alami en enskild snygg prestation där han visade prov på en härlig teknik. Han sköt sedan ett hyfsat skott strax utanför straffområdet som Mjällbys rutinerade målvakt Mattias Asper kunde tippa till en resultatlös hörna.

Tre minuter senare efter dryga halvtimmen fick Mjällby ett bra frisparksläge efter att Wikström rivit ner en Mjällbyspelare strax utanför straffområdet. Mjällbys mittback Robin Cederberg tog sats och det var en bra frispark som höll på att skruva sig in i Tomers högra kryss men bollen gick strax över. Wikström blev dessutom varnad i samma situation.

Mjällbys Erton Fejzullahu skapade minuten senare en ny målchans men bollen gick en knapp meter över Tomers ribba. Strax efteråt får Tommy Wirtanen bollen på offensiv planhalva.  Han väggspelar med Astvald och kommer sedan runt på kanten. Han spelar sedan snett inåt bakåt mot ÖSKs William Atashkadeh och bollen är ytterst nå fram men en Mjällby försvarare och hans tå är i vägen den gången.

Halvlekens sista chans får Mjällby och det blir farligt. Daniel Ivanovski är ytterst nära att få in bollen under Tomer som gör en bra räddning. En viktig sådan för endast sekunder senare blåser domaren för dagen Tobias Matsson för halvtidsvila. Att släppa in sena mål precis innan halvtid är som ni vet alltid psykologiskt tungt.

Andra halvlek börjar med att Mjällby vill ha straff men domare Matsson friar.

I den 55e minuten kommer ett inlägg från Mjällbys vänsterkant som når fram till innehopparen Marcus Pode men Tomer räddar på nytt.

I den 57e minuten så slarvar Tommy Wirtanen och då blir det riktigt farligt. Bollen går in till Mjällbys anfallare Markus Ekenberg som skarvar vidare bollen mot bortre stolpen och det är ytterst nära att någon får en skalle, fot eller någon annan kroppsdel på bollen som slinker strax utanför.

Nästa chans är ÖSKs. Alimi får bollen på huvudet men Asper räddar på nytt.

Han blir strax efter utbytt mot David Bamberg. Matchen står nu väger och det är relativt jämt spelmässigt.

I 74e matchminuten så spelar William Atashkadeh in bollen mot Astvald men Daniel Ivanovski i Mjällbys försvar är i vägen och får bollen på sig. Det är nära självmål men Asper är med på noterna.

Minuten senare kommer matchens kanske den bästa chansen i matchen. Inhoppare Pär Eriksson är inblandad men halkar på bollen! Den går till sist fram till Ekenberg som skjuter rätt på Tomer som går ut och gör sig stor.

I den 77 minuten så kommer ett inspel från  ÖSKs högerkant in mot William Atashkadeh i straffområdet som har en försvarare i ryggen, han vänder upp i stort sätt stillastående och får till ett bra skott som Asper är tvungen att tippa till hörna.

Resten av matchen blev till ett ställningskrig och båda lagen kändes rädda om sin poäng vilket gjorde att matchen slutade 0-0. Chanser saknades dock inte och det kändes till sist som ett rättvisst resultat även om 1-1 eller 2-2 kanske hade speglat matcher mer, men skärpa saknades i de avgörande lägena.

Sixten Boström sa på presskonferensen efter matchen att ”hans lag höll sig väl enligt planerna och att det som saknades var ett mål framåt men att det var ett steg åt rätt riktning”

Extra beröm till Tomer i målet som höll nollan i sin allsvenska debut samt mittförsvaret som höll i hopp laget bra. Gillar även det jobbet William Atashkadeh lägger ner. Han visade redan i premiären med sina två mål att han är giftig i boxen och det ska bli intressant att följa hans utveckling framöver.

För ÖSKs del väntar nu de regerande svenska mästarna Helsingborgs IF på hemmaplan nu på onsdag 19:00 på Behrn Arena. Vi ses på plats!

Mjällby-ÖSK 0-0 (0-0)