Förlust i premiären

Förstora bilden

Örebro inleder säsongen 2012 med en förlust mot nykomlingen Åtvidaberg. Kombinationen: effektivt ÅFF-anfall med några individuella misstag.  

-  "Vi har en del att jobba på framöver", säger en uppgiven Sixten Boström efter matchen.  

Då var det så dags för den efterlängtade premiären av Allsvenskan för ÖSK som har satsat hårt på nya spelare inför den här säsongen. Spänningen var påtaglig - även om publiksiffran var relativt svag - på vad det "nya" ÖSK kunde leverera med "stjärnspelare" som Tobias Grahn i spetsen.  

Många hade nog förväntat sig ett spelsuget Örebro med mycket bollinnehav och mängder med chanser mot en nykomling som Åtvidaberg - scenariot blev totalt tvärtom! Ett respektlöst Åtvidaberg rivstartar den första kvarten och spelar i vissa moment ut ett ÖSK som efter dagens match får anses som blekt, man får också utdelning i matchens tionde minut efter ett mycket läckert inlägg från Magnus Eriksson på högerkanten in till Viktor Prodell som hoppar upp mellan två backar och nickar in bollen vid första stolpen från nära håll.

ÖSK vaknar dock till och börjar därmed få till ett representabelt spel; om något segt och slött, men man samlar ändå på sig ett bollinnehav för vad som krävs för att kunna ta sig in i matchen igen. Därför kommer Åtvidabergs 0-2 mål en aningen snöpligt i den 19:e minuten när man bryter fram på sin högerkant för andra gången. Maurinio kommer loss på högerkanten  och slår ett djupt inlägg som letar sig fram till Kristian Bergström på den bortre stolpen som möter med en bredsida men får inte någon riktig träff och bollen får därför en studs i gräset och studsar över Jonas Sandqvist och tar i ribban, upp dyker Amir Suljiec som kan slå in bollen i "nästan" öppet mål.

ÖSK får dock kontakt igen efter en liten försvarsmiss av Åtvidaberg, det är en galen passning som mittfältet i Åtvidaberg slår till försvaret som William Atashkadeh påpassligt är framme och bryter. Ensam med målvakten gör han inga misstag och sätter bollen distinkt till höger om målvakten i matchens 23:e minut.

ÖSK börjar etablera ett spel men det är fortfarande segt bolltempo och det ser mest ut som att att man väntar på att någon annan ska ta initiativet. Just den benämningen är väldigt signifikativ för Åtvidabergs 1-3 mål då efter tre misslyckade resningar till slut hamnar till höger i straffområdet där Maurinio slår in bollen till en Viktor Prodell som slänger sig efter bollen och slår in den i öppet mål i den 33:e minuten. Åtvidaberg som är hyper-effektiva i sina avslut och utökar därför ledningen helt rättvist. Man har ett mer rakare spel än ÖSK och bilden av en nykomling återspeglar inte matchbilden.

Örebros brist på fantasi är märkbar och därför kommer William Atashkadehs 2-3 mål i den 41:a minuten som blixt från klar himmel där kvalité

n man eftersträvade i passningsspelet kommer till sin rätt. Ett fint samarbete mellan William Atashkadeh och Armend Alimi utanför straffområdet visar på god kvalitet, väggspelet dem emellan innan målet ger en glimt av vad vi kan förvänta oss om vi plockar ut några ljusglimtar i ÖSK:s spel efter matchen.

I den 42:a match minuten får Åtvidaberg en frispark lång ut till höger om straffområdet, det är ett långt inlägg som Jonas Sandqvist bestämmer sig för att gå och boxa bort. Boxningen är inte riktigt lyckad och landar oss Jesper Arvidsson som kan slå in returen i öppet mål till 2-4. Vem man ska belasta för målet går att diskuteras men ett mer resolut målvaktsingripande kunde situationen ha sett annorlunda ut.  

- "Vi har dessvärre några misstag i samband några av målen" säger en sammanbiten Sixten Boström efter matchen på presskonferensen.

Andra halvlek är dock ett nytt kapitel och man märker att det är ett annat Örebro som kommer in för akt nummer två. Den starkaste pådrivaren är Tobias Grahn som med sin pondus ångar på för att få så bra start som möjligt på den andra halvleken. Halvleken blir dock inte av samma kaliber som den första kunde erbjudas. Det handlar mycket om kamp och vilja.

ÖSK är det lag som, av naturliga skäl, blir tvungna att trycka på ännu hårdare för att komma närmare en kvittering.  Samtidigt som ÖSK trycker på, backar Åtvidaberg ner för att försöka bevaka sin ledning.

ÖSK trycker ner Åtvidaberg väldigt djup på deras planhalva men då plockar man i det här läget fram ett litet ess i rockärmen och satsar på kontringar. Man får faktiskt till en del bra chanser på det här sättet, detta tack vare ett redan darrigt ÖSK-försvar om man måste påpeka det starkt.

ÖSK ligger på för att få till en reducering och man har en annan attityd till matchen då man skapar en hel del bra chanser, man har ett skott som målvakten tippar i ribban och det känns som att man är på gång.

Utdelningen skulle dock komma i den 77:e när Samuel Wowoah bryter fram på vänsterkanten och slår ett djup inlägg som när Patrik Haginge på bortre stolpen, denne nickar ner till Daniel Bamberg som har letat sig in i straffområdet som tar emot på bröstet och skjuter in 3-4. Man fortsätter att trycka på och man får ett riktigt farligt läge där Kalle Holmberg skarvar bollen någon centimeter utanför stolpen.

- "Synd att killarna inte får utdelning på de chanser som dyker upp i slutet av matchen", tillägger Sixten.

Närmare än så kommer dessvärre inte ÖSK och man får se sig besegrad i den Allsvenska premiären mot nykomlingen.

- "Första halvlek är den som avgör", summerar Åtvidabergs tränare Andreas Thomsson.

Matchfakta:

Allsvenskan, omgång 1

Örebro SK - Åtvidaberg FF (2-4) 3-4

Mål ÖSK: William Ataskadeh (23), (42) Daniel Bamberg (77)

Mål ÅFF: Viktor Prodell (10), (33)

AMir Sulijic (18)

Jesper Arvidsson (45+1)

Varning ÖSK: W. Ataskadeh, M. Wikström, T. Grahn, M. Saeid.

Domare: Daniel Stålhammar.

Publik: 6729

ÖSK (4-3-3): Jonas Sandqvist - Samuel Wowoah - Magnus Wikström - Boris Lumbana - Patrik Haginge - Mohammed Saeid - Armend Alimi - Tobias Grahn - Valdet Rama - William Ataskadeh - Markus Astvald.

Byte:

(64) Daniel Bamberg.mot Valdet Rama.

(64) Karl Holmberg mot Markus Astvald.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908