Marcus Astvald om Åtvidaberg och landslagsspel

Förstora bilden

Marcus Astvald har stora förhoppningar om att få spela en Allsvensk hemmapremiär. Något han aldrig gjort.

2-0 seger mot IFK Mariehamn i genrepet inför Allsvenskan. Vad tycker d om lagets insats och din egna insats?

- Vi kan börja med lagets första halvlek då.  Det är lite som det sett ut i vårat spel, vi jobbar inte tillsammans och det är inte mycket som fungerar i vårt spel. Sedan rycker vi upp oss till andra halvlek och framför allt första 20 minuterna där. Då tycker jag att vi är bra och det är det vi får ta med oss till matchen mot Åtvid. Min egna insats då, min första halvlek är jättedålig, min andra halvlek är lite bättre. Laget höjer sig och då höjer jag mig lite också.

Vad har du för förväntningar inför premiären mot Åtvidaberg?

- Dom är ganska stora. Jag har aldrig spelat en premiär, så jag hoppas väl att bli uttagen och få spela en premiär hemma mot Åtvidaberg. Det är ju ändå lite derbykaraktär.

Känner du dig redo för Allsvensk premiär eller hade du behövt en månad till?

- Det hade jag inte behövt. Jag tycker bara det är skönt med mindre försäsong och snabbare få komma tillbaka till det vi ändå, tycker jag, gjorde bra förra året. Vi kändes som ett stabilt Allsvenskt lag som vill uppåt. Då vill man ju fortsätta på det vi hade då och bar försöka köra igen. Då är det skönt att det är en månad tidigare.

”Man brukar ju säga att andra året är tyngre, men klarar man den biten då ser jag bara positivt på säsongen.”

Har du någon koll på Åtvidabergs FF då?

- Egentligen inte. I första träningsmatchen som vi mötte dem fick man väl lite koll. Men det var inte mycket till fotbollslag. Det var mycket slå bakom backlinjen och jobba därifrån kändes det som. Dem ska vi nog ta tycker jag.

Två nykomlingar i de första två hemmamatcherna. Är det sex poäng som gäller?

- Man tycker det, men man känner också att det är aldrig bra att möta två nykomlingar så tidigt. I början av säsongen är väl nykomlingarna som mest sugna på att vinna och ta så mycket poäng som möjligt och gör allt för att kriga sig tilll poängen. Känner de att det inte går och det är längre in på säsongen så kanske de skiter i det. Men i början kommer de nog kriga för varje poäng och då är det aldrig en fördel att ha dem i början.

Vad har du för personlig målsättning i år?

- Ett av de stora målen var att få spela med U21-landslaget och det fick jag ju göra nu när vi var till Portugal. Så ett stort mål för året är redan uppfyllt. Jag trodde aldrig att det skulle uppfyllas så snabbt. Det är bara att sätta nya mål. Men ett annat mål för mig är spela så många matcher som möjligt i år. Då gäller det att man försöker bli en etablerad spelare och spela så många matcher som möjligt. Men även att jag får vara beredd på att det i år kanske går lite tyngre eftersom det är mitt andra år. Man brukar ju säga att andra året är tyngre, men klarar man den biten då ser jag bara positivt på säsongen.

U-21 landslaget kvalar till EM i sommar. Dina förhoppningar på en fortsättning där?

- Absolut finns det förhoppningar om det, men jag känner väl att marginalerna inte är så stora att  man får spela så mycket men jag blir glad om jag blir uttagen. Jag har två år till på mig att slå mig in i det laget och att jag kommit in nu är bara jätteroligt.

Och efter det så blir det A-landslaget?

- Ja, det är målet.

Tack Marcus och lycka till i den Allsvenska premiären.

- Tack så mycket.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908