Grahns kanon räckte till en poäng

Förstora bilden

ÖSK spelade på söndagseftermiddagen match på bortaplan mot forna mästarlaget och maratontabellens ledare IFK Göteborg.  Det lagen hade gemensamt före avspark, var att inget av lagen hade lyckas vinna någon av sina tre inledande matcher under årets upplaga av Allsvenskan.  

IFK Göteborg fick visslingen sin första poäng efter ett sent kvitteringsmål borta mot AIK senast med hade innan det överraskande förlorat både mot Syrianska på bortaplan och IFK Norrköping hemma i Göteborg.

ÖSK kom till spel efter två raka 0-0 matcher, Mjällby borta på Strandvallen och senast mot Helsingborg på hemmaplan på ett regnigt Behrn arena.

Sixten Boström gjorde en förändring i startelvan då Valdet Rama fick chansen från start till vänster i anfallet och försatte därmed Armend Alami till avbytarbänken.  

Första halvlek: Det var IFK Göteborg blåvita manskap som började matchen bäst. Redan i den andra spelminuten fick Tommy Wirtanen agera räddare ängel på mållinjen och några andra ”Änglar” hoppade runt på läktaren av ren förtvivlan eftersom att även returen gick strax utanför.  Göteborgs supportklubb heter för er som inte vet det, ”Änglarna”

I den 4e spelminuten får Marcus Astvald bollen på kanten, han försöker spela in densamma mot Valdet Rama som kommer i en jättebra löpning i mitten men Astvald tar lite för lång tid på sig och det blir inget av det.

I den 8e spelminuten får ÖSK sitt första skott på mål. Det är Valdet Rama som testar sin förre detta lagkamrat, den tidigare ÖSK målvakten John Alvbåge som inte har några problem med att fånga bollen den gången. Tobias Grahn drar minuten senare på sig ett gult kort och är därmed avstängd i nästa match hemma mot Elfsborg. Lite onödigt att gå in så bryskt så tidigt in i matchen kan tyckas men Grahns spelstil är tufft och ibland får man sota för det.

I den 22 minuten får ÖSK en ny chans och det är just Tobias Grahn som får läget. Han drar iväg ett skott som smiter någon meter över ribban.

Det är sedan en period i matchen då bägge lagen slarvar ordentligt med passningsspelet men tempot i matchen är ändå högt. ÖSK får nästa chans och det är Marcus Astvald på nytt som slår ett fint inlägg till Valdet Rama som är ytterst nära att spräcka nollan bakom Alvbåge men bollen träffar oturligt nog stolpen.

I den 42 minuten så slarvar Valdet Rama på mittplan, Göteborg får ett gratisläge men bollen går strax utanför Tomers högra stolpe.

Endast minuten senare så spelar pigge Astvald in på nytt mot Valdet Rama som skjuter via Göteborgs ben till en hörna. Hörnan är dåligt slagen och det blir en kontring för Göteborg. ÖSKs mittback och lagkapten Magnus Wikström hinner inte hem till sin position och bollen hamnar till sist hos Göteborgs Tobias Sana som prickskjuter 1-0 till Blåvitt. En kalldusch för ÖSK självklart, som varit något bättre än IFK Göteborg under den första halvleken.

Andra halvlek: Bara minuten in i andra halvlek så får Mohammed Saeid bollen på mittplan och slår en fin genomskärare till William Atashkadeh som skjuter bollen i stolpen, han tar sin egna retur och rullar in kvitteringen till 1-1 bakom John Alvbåge. Extra skönt för William som sedan tidigare spelat just i IFK Göteborg. En dålig skribent hade sagt något om att ”Släkten är värst” men jag låter det va osagt. Han gjorde därmed sitt tredje mål av årets upplaga av Allsvenskan och det bådar gott inför framtiden.

I den 50 minuten skjuter Saied ett skott utanför och några minuter senare får Göteborg ett bra läge. Wikström ligger lite för långt ifrån Tobias Hysén och då blir det riktigt farligt. Hysén drar bollen via Wikströms ben i ribban.

Valdet Rama slår i den 62a minuten in ny genomskärare och bollen går mot William Atashkadeh men John Alvbåge är med på noterna och chansen uteblir.

Strax där efteråt gör båda lagen ett byte. Den tidigare ÖSKspelaren Nordin Gerzic som svarade för 10 mål på 115 matcher under de fem säsonger som han representerade för Örebro SK, blev nu inbytt för IFK Göteborg. I ÖSK tog sedan Armend Alami, Astvalds plats till höger i anfallet.

I den 70 minuten slår Tobias Sana ett helt perfekt inlägg mot Tobias Hysén som också nickskarvar vidare bollen bra men Tomas Chencinski gör en helt fenomenal räddning. En av årets räddningar hittills under årets Allsvenska och kommer även med största sannolikhet att vara en kandidat till just årets räddning när vi summerar säsongen i höst.

I den 75 matchminuten så får Alimi bollen på mittenplan. Han spelar ut till Tobias Grahn som får bollen på kanten, han skär in och gör en skottfint och placerar bollen oerhört snyggt i det bortre krysset. Grymt skönt för Grahn som har slitigt ordentligt utan att få utdelning under hans första matcher i sin nya klubb och det var dämed 2-1 till ÖSK. Skulle det bli den första segern?

Tyvärr inte skulle det visa sig. I den 86 minuten kom ett inspel från Göteborgs högerkant och Pontus Farnerud fick stå omarkerad i straffområdet och placerar in kvitteringen 2-2 bakom en chanslös Chencinski.

Det blir fyra minuters tillägg i matchen och det är ett enormt tryck mot ÖSKs mål. Hysén sjkuter ett skott över, ÖSK rensar bort bollen och Göteborg fortsätter att trycka på. Det känns nästan som en handbollsmatch under de sista minuterna där skillnaden är att domaren inte tar upp handen för passivitet och där ÖSK har 9 utespelare i eget straffområdet.

I den 93 matchminuten kommer också målet. Ett inlägg från vänsterkanten och en Göteborgspelare är sist på bollen. En enorm glädje visas från Blåvitts sida men den assisterande domaren har vinkat för offside och målet blir underkänt. Mycket tveksamt eller till och med felaktigt kan man konstatera efter att ha sätt reprisbilderna.

Det sista som händer är att IFK Göteborg får en mycket diskutabel frispark strax utanför straffområdet och Nordin står där.

Men istället för att han skjuter så är det den förre detta Halmstadspelaren Emil Salomonsson som drar till, men bollen går över ribban en till hörna och domaren låter även den slås även om de fyra tilläggsminuterna har passerat. Det blir dock inget av det och matchen slutar 2-2.

Sammanfattningsvis så är det svårt att veta om man ska vara nöjd med resultatet eller inte. Vi leder med 2-1 ända fram tills den 86e spelminuten men å andra sidan får Göteborg felaktigt bortdömt mål om man ser till reprisbilderna.  

Eftersnacket kommer givetvis handla om den situationen, men ÖSK har verkligen inget att be om ursäkt för. Gör sammantaget sin bästa fotbollsmatch för året, men väntar givetvis precis som Göteborg på sin första seger. Svårslagna är vi i alla fall.

Marcus Astvald gjorde en pigg match under den timmen som han spelade och börjar hitta formen. Även Mohammed Saeid har växt in i den Allsvenska kostymen. Det är lätt att glömma att han var sist in i ÖSK truppen och att han spelade division 1 med BK Forward så sent som ifjol.

Vill även påpeka att vi gjorde 2 mål på bortaplan vilket är bra och att rätt spelare fick göra dem. Både Atashkadeh och Grahn gjorde bra insatser. Är viktigt att dessa herrar fortsätter att leverera även i framtiden.

Nu närmast för ÖSKs del väntar IF Elfsborg på hemmaplan. Återstår att se den första trepoängaren kommer då.

ÖSK

Målvakt: Tomas Chencinski

Försvar: Samuel Wowoah, Magnus Wikström(K), Patrik Haginge, Tommy Wirtanen

Mittfällt: Mohammed Saeid, Tobias Grahn ut 89 min, Emil Beger,

Anfall, Valdet Rama, William Atashkadeh, Marcus Astvald ut 66 min

Avbytare: Jonas Sandqvist mv, Kalle Holmberg, Peter Samuelsson in 89 min, Christoffer Wiktorsson, David Bamberg, Boris Lumbana samt Armend Alami in 66 min.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908