Motståndarkollen: Helsingborgs IF

Förstora bilden

Imorgon kommer ett av svensk fotbolls riktigt klassiska lag, Helsingborgs IF, på besök på Behrn Arena och det blir av allt att döma en tuff match att vänta.

HIF har inlett säsongen med tre raka segrar och man har  redan fått Elfsborg och Blåvitt på fall (denna text skrivs innan matchen mellan Helsingborg och Syrianska) och det lag som var så snubblande nära guldet ifjor kommer med all sannolikhet att vara med i medaljkampen även denna i år.

Inför den förra säsongen tappade Helsingborg sin ikon Henrik Larsson och det talades om hur kännbart det skulle bli för HIF. Facit blev guldstrid och ingen saknade nog "Henke" på riktigt allvar i sundets pärla. Inför den här säsongen tappade man lagkaptenen och mittfältsdynamon Marcus Lantz och många ifrågsatte om Helsingborg skulle klara av att ersätta hans vinnarmentalitet och uppoffrande spelstil. Nu har vi visserligen bara spelat ett fåtal matcher men dessa talar sitt tydliga språk, de rödblå från Skåne blir att räkna med även 2011.

Det har varit minimal spelaromsättning i Helsingborg inför den här säsongen och blott två spelare, redan nämnde Lantz och proffsflyktade mittbacken Joel Ekstrand, som var ordinarie förra säsongen har lämnat klubben. Man värvade rutinerade mittbacken Peter Larsson (målskytt mot IFK) och ett knippe talanger där förre landslagsstjärnan Jonas Therns son, Simon, känns allra mest intressant. Helsingborg känns väldigt homogena och med en perfekt mix av rutin och ungdomlig entusiasm samt grovjobbare och lirare. Att det är guld som gäller i HIF denna säsong går inte att ta miste på. Spelet, och poängskörden hittintills, gör att att det finns fog för guldförhoppningarna i Conny Karlssons vinstmaskin till lagbygge.

Tre profiler:

6. May Mahlangu - 22 år - mittfältare

Den lille sydafrikanen fick den otacksamma rollen att ersätta HIF-ikonen Marcus Lantz på det centrala mittfältet. En uppgift han klarat mer än galant hittills. Är kvick i både tanke och fötter och är utrustad med en riktigt vass passningsfot. Hittar ofta lika oväntade som geniala lösningar och frågan är inte om - utan när - Mahlangu flyttar till någon annan, högre rankad, liga.

10 Alexander Gerndt - 24 år - anfallare

Via Visby Gute, AIK, Sirius och Gefle hamnade Gerndt i Helsingborg där han direkt fann sig tillrätta. Öste in mål i HIF-tröjan och var en stor (kanske den största) anledningen till att HIF var med i guldjakten ändå till slutomgången ifjor. Rör sig över stora ytor, har en oerhört vass vänsterfot och en målnäsa modell större. Får inte lämnas utan bevakning en enda sekund för då är risken stor att det smäller direkt.

14. Erik Edman - 32 år - försvarare

Den rutinerade vänsterbacken är inne på sin andra sejour i Helsingborgströjan. Har utöver ett knippe landskamper även hunnit med spel i engelska Premier League (Tottenham och Wigan), Italien (Torino) och Frankrike (Rennes). Så helt klart är HIF-försvararen en av allsvenskans mest rutinderade spelare alla kategorier. Är en "modern" ytterback som gärna fyller på i offensiven. Stabil i försvarsarbetet med god spelförståelse och placeringsförmåga. Är dessutom oerhört viktig som pådrivare i årets upplaga av Helsingborg.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908