Inför mötet med  Elfsborg

Förstora bilden

Både Elfsborg och ÖSK är över 100 år gamla föreningar och ÖSK har ett bra hemma facit mot Elfsborg den senaste perioden (1997-2011).

Elfsborg bildades 26 juni 1904 av 19 pojkar i övre tonåren. Föreningens namn var då "Borås Fotbollslag", två år senare bytte man namn till IF Elfsborg. Klubben har vunnit fem SM Guld, tre under storhetstiden 1936-40 och 1961 samt senast 2006. Klubben har inte tappat så många av sina nyckelspelare från fjolåret vilket borde vara en fördel i jakten på klubbens 6:e SM-guld.

Örebro SK bildades den 28 oktober 1908 på Café National vid Rudbecksgatan, vilket innebär att klubben firade 100 år 2008. Under dessa 100 år har klubben skrivit in sig i de idrottsliga historieböckerna, bland annat genom 41 säsonger i allsvenskan och spel i UEFA-cupen.

ÖSK och Elfsborg har under perioden 1997 — 2011 mötts 13 gånger i Allsvenskan i Örebro. ÖSK har ett positivt resultat mot Elfsborg:

-         ÖSK har vunnit 9 matcher och den senaste vinsten som vi vill ha kvar på våra näthinnor var  2010 när vi vann med hela 3-0

-         Det har blivit oavgjort i 2 matcher

-         Elfsborg har vunnit i 2 matcher och den senaste var förra året när det vann med 3-0 (ÖSK förlorade även borta med samma resultat)

-         I år har vi även mötts i en träningsmatch i Borås och vi spelade oavgjort (2-2).

I skrivande stund (lördag kväll) ligger Elfsborg på 2:a plats i tabellen efter Åtvidabergs FF, med nio inspelade poäng på fyra matcher och idag har en del matcher i omgång 5 spelats så tabellen haltar lite. Tre vinster och en förlust har det blivit för Elfsborg. I premiären besegrade de Djurgården med 2-1, premiärmatchen följdes upp av en förlust mot regerande mästarna Helsingborg. Sedan besegrade de först IFK Norrköping (2-0) på hemmaplan och sedan Gefle IF (1-2) på Strömvallen.

I de 4:a första omgångarna har ÖSK använt sig av 18 spelare som har fått speltid och i Elfsborg 17. I ÖSK har 7 spelare startat i alla matcherna och i Elfsborg bara 6.

Den interna skytte- och poängligan i Elfsborg vanns förra säsongen av hemvändaren Lasse Nilsson, 10 mål och 5 assist blev det för anfallaren. I år har W Atashkadeh (3 mål) gjort fler mål för ÖSK än L Nilsson och A Svensson (2 mål) har gjort för sitt Elfsborg efter 4 omgångar.

När det gäller skyttet i ÖSK så har det skett en positiv utveckling jämfört med förra året. Eija Feodoroff tillslagstränare i ÖSK säger till mig:

"Att spelarna i ÖSK blir bara bättre och bättre på att skjuta. Och att det blir fler och fler som verkligen tar avslut"

ÖSK har skjutit 40 skott och 21 har gått på mål, 5 har gått i mål. Flest skott har W Atashkadeh avlossat med sina 10 skott och M Saeid på 8.

Elfsborg har skjutit 42 skott och 25 har gått på mål, 7 har gått i mål. Flest skott har L Nilsson och J Larsson avlossat med sina 6 skott.

Alltid favorittippade Elfsborg har inför säsongen 2012 även bytt tränare. Magnus Haglund som tidigare tränade de gulsvarta (2004-2011) flyttade till Norge och tränar nu Lillestrøm. Och nu har Jörgen Lennartsson tagit över. Det blir intressant att se vad den meriterade U21-förbundskaptenen kan få till under sitt första år med Elfsborg. I år har Jörgen L tonat ner målsättningen jämfört med förra året när Haglund bara pratade om Guld, som inte infriades.

IF Elfsborg slutade på en tredjeplats 2011 och knep därmed lilla silvret 3 poäng före Malmö FF och det blev en stor besvikelse för fansen.

Ingen kan prata om IF Elfsborg utan att nämna ikonen Anders Svensson. Anders tillhör definitivt allsvenskans bästa mittfältare med sin rutin och fantastiska spelförståelse, han är givetvis lika viktig för Elfsborg i år som de senaste åren.

Flera intressanta spelare har tillkommit till truppen inför årets upplaga av Allsvenskan och där är kanske Viktor Claesson den allra intressantaste. 2011 var Viktor poängkung i IFK Värnamo och Superettan (13 mål, 8 assist) och det blir väldigt intressant att se vad 20-åringen kan göra i allsvenskan.

Det återstår att se om Elfsborg är med i kampen SM-guldet ända in i "kaklet" i år.

Fem profiler som ÖSK får hålla ett extra öga på i matchen är:

Viktor Claesson, 20 år

Mittfältaren hade innan säsongen inte gjort en allsvensk minut men noterats för två A-landskamper.

Anders Svensson, 35 år

En av allsvenskans absolut bästa mittfältare. Erfarenhet från landslaget och som utlandsproffs. Motorn och den viktigaste kuggen i Elfsborg.

Oscar Hiljemark, 19 år

Väntas bli Elfsborg nästa stjärna. Endast 19 år gammal och redan debuterat i A-landslaget. Mittfältare med hög arbetskapacitet. Bra skott, bollvinnare.

Niklas Hult 22 år och Johan Larsson 21 år

Båda två hårt arbetande yttermittfältare som är snabba och ofta rinner igenom motståndarförsvaren, och gör ofta egna vassa avslut eller farliga inlägg centralt i boxen.

Elfsborg har en väldigt stark förankring i Sjuhäradsbygden och ett mått är att se hur många som "Gillar" dem på Facebook och det är hela 19 438 att jämföra med ÖSK som kommer upp till 6 381. Klicka gärna in dig på

här och klicka på Gilla ÖSK fotboll, och skriva gärna någon kommentar om matchen mot Elfsborg.

Nu vet alla som tittar på fotboll att statistik och analyser visst kan betyda en hel del men det är "färskvara" på det viset att det gäller att vara som bäst när matchen startar på måndag kl:19:00. Med positiva och optimistiska ÖSK ögon hoppas jag/ vi på en jämn och spännande match där turen är på vår sida som gör att vi kan inkassera årets första vinst, efter årets bästa spel!

Vi hoppas verkligen på väldigt mycket publik och ett starkt ljudligt stöd på läktarna av alla ÖSK fans i alla åldrar. Målet är att bli minst 10 000 personer och "Guliganerna" räknar med att bli några hundra och våra "Kubaner" bli några tusen. Matchen på läktarna måste vinnas av hemmapubliken, eller hur?

Våra grabbar behöver ditt stöd så ta med dig familjen, kompisarna och vännerna till Behrn Arena nu på måndag och heja fram ÖSK till årets första trepoängare.

Ha nu en skön söndag och ladda batterierna inför matchen.

 

 

 

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908