Allsvenskan efter 4 omgångar

ÖSK, Gefle samt BP tog viktiga segrar och avancerade i tabellen. Måltorkan håller i sig och det gjordes bara 10 mål i denna omgång. ÖSK vann en rättvis seger mot AIK efter en mycket väl genomförd match. I media pratas det mest om AIK som förlorare och inte ÖSK som vinnare.

AIK - ÖSK  0 - 1

Den spännande och roliga matchen med ÖSK ögon tittade jag tillsammans med över 200 fans på Ó Learys i Örebro och stämningen samt applåderna ökade ju längre matchen led mot sitt slut.

AIK gick ut hårt och hade som mål att punktera matchen tidigt. Redan i 2:a minuten fick vi pusta ut när Flavio missade en ”bredsidesvolley” från nära håll. AIK tryckte på ganska bra de första tio minuterna utan att få utdelning. ÖSK jämnade ut spelet efterhand och spelarna visade på stor rörlighet samt tuffhet i närkamperna. I den 22 minuten drog ÖSK upp ett vackert anfall i högt tempo och bollen hamnade på högerkanten framför fötterna till Markus Astvald som fick till ett fint inlägg innan kortlinjen i hög bana mot Kim Olsen. Kim visade skärpa och styrka i luften inne i boxen. I kamp med två AIK försvare lyckades han nicka bollen otagbart till höger om målvakten. Vem kunde tro att 0-1 målet blev helt matchavgörande. Michael Al-mebäck fick utgå redan efter ca.30 minuter och Fredrik Nordback tog över mittbacksplatsen och Magnus Kihlberg gick in och tog plats på den defensiva mittfältsplatsen. Båda spelarna skötte sina uppdrag med bravur. Magnus K visade många prov på sin styrka som ”Sveriges bästa glidtacklare” och vann boll flera gånger. Hela ÖSK fick extra energi och kraft efter led-ningsmålet samtidigt som AIK tappade lite rytm. AIK kom igen och provade olika formatio-ner under resten av matchen utan att få till några riktigt farliga chanser. ÖSK radade upp flera fina anfall där skärpan i avsluten inte fanns där fullt ut. ÖSK spelade som ett lag och krigade mycket hårt hela matchen med ett stigande självförtroende. På mitten stred planens bästa spelare Norin Gerzic och han var glödhet som tyvärr resulterade i två gula kort. Nu får han stå över mot GAIS. AIK hade lite mer boll mot slutet men min känsla var nog att ÖSK hade ganska bra kontroll över läget. På slutet kom Paulinho in och han visade prov på rutin och kyla när han lyckades frysa bollen några minuter av stopptiden ute vid deras hörnflagga och ett par hörnor.

Vild glädje utbröt bland fansen på Ó Learys och på Råsunda när domaren blåste i pipan för slutsignalen. Vilken härlig och viktig lagseger för ÖSK och nu gäller det att ta med sig det positiva till måndagens hemmamatch mot GAIS.

Trelleborgs IF- Helsingborgs IF   0 - 0

En ganska typisk ”0-0 match” där spelet svajade åt alla håll och spelet värmde nog inte publiken. Planen inbjöd inte till något kortpassningsspel utan det blev väldigt många långbollar och respektive försvar klarade av att rensa bort det mesta av chanser. HIF låg närmast en vinst efter en felaktig avblåsning av ett ”offsidemål”. Målvaktstalangen i HIF Pär Hansson har hållit nollan i hela 360 minuter och det är verkligen en bra start på säsongen. I nästa omgång väntar toppmatchen HIF - Elfsborg på Olympia.

Mjällby AIF - IF Gefle   1- 3

Obesegrade MAIF kom ned på jorden efter förlusten mot ett decimerat Gefle som backade hem som väntat och fick grymt bra utdelning på snabba omställningar och kontringar.

Gefle spelade efter sina resurser med flera spelare på skadelistan och bjuder inte på publikvänlig fotboll. I nästa match mot HBK är Tobias Grahn avstängd samt att den viktiga spelaren Patrik ”Bagarn” Rosengren är långtidsskadad så det kan bli tufft för MAIF. Gefle tar emot AIK och det är frågan om vem som tar hand om poängen?

IF Elfsborg - BK Häcken  0 - 0

På ett något kylslaget fick jag se Elfsborg och Häcken spela en delvis värmande fotboll med ett bra passningsspel . Båda lagen har många fysiskt starka, tekniska och passningssäkra spelare med en stor rörlighet. Ikväll tog lagen ut varandra på ett effektivt vis och det blev inte så många heta målchanser. Elfsborg hade ett visst tryck efter pausen och var nära att göra mål. Det blev trots allt en ganska trevlig match även om den var mållös i 90 minuter. Häcken behåller ledningen efter 4 omgångar och ser väldigt starka ut i alla lagdelar. Elfsborg har en tuff bortamatch i Helsingborg till helgen. Häcken har att möta jumbolaget Åtvidaberg som tog sin första poäng ikväll.

IFK Göteborg - Djurgårdens IF  1 - 1

IFK fick en mardrömsstart när Tobias Hysén skadade sig i sin första löpning efter 38 sekun-der och det kändes konstigt i baksidan av låret sa han och klev av direkt. DIF tog ledningen mot ett blekt IFK efter 16 minuter. Det tog IFK 40 minuter innan de kunde kvittera och rädda ett fiasko. Hemmapubliken är mycket missnöjda och buade ut förra årets finallag efter den dåliga matchen. Nu får IFK chansen att vinna hemma när BP kommer på besök.

Malmö FF - Halmstads BK  1 - 1

MFF är fortfarande obesegrade och HBK har tagit sig ordentligt efter storförlusten mot Elfs-borg med 6-0. HBK tog ledningen med 0-1 genom deras stjärna Michael Görlitz direkt efter pausen.  HBK  fick ett mål bortdömt när Jose Sise fick ett friläge och satte bollen i mål. VM domaren Martin Hansson gjorde en missbedömning visade sig i efterhand. MFF jagade en kvittering och skapade en del chanser. I 70:e minuten kvitterade MFF till 1-1 genom Robert Åhman-Persson. MFF är stabila och har motsvarat förväntningarna som ett topplag. Nu väntar en tuff bortamatch mott KFF. HBK tar sig an Mjällby.

BP - GAIS  1- 0

Genom segern tog BP klivet upp som Stockholms bästa lag. Runnemo gjorde BP:s första mål efter 320 minuter av måltorka. BP vann med 1-0 för tredje gången i rad mot ett blekt GAIS. BP vann rättvist och visade upp ett bättre grundspel och struktur i spelet. GAIS var bleka och fick bara till ett par anfall under matchen. Nu får GAIS spela på konstgräs igen när de kom-mer till Behrn Arena på måndag och möter ett taggat ÖSK som känner sig stärkta efter segern mot AIK.

ÅFF - Kalmar FF  0 - 0

ÅFF gjorde sin bästa match för året när man knep den första poängen för året mot det tippade topplaget KFF. Måltorkan håller i sig för ÅFF även om det var lite bättre fart framåt och det var nära vid något tillfälle att spräcka nollan. KFF väntar på sin första seger för året.

I skrivande stund har Barcelona krossat Arsenal med 4-1 och Messi som 4 målskytt. Publiken vill ha mål och vi får hoppas att ÖSK grabbarna blir extra motiverade till den viktiga hem-mamatchen mot GAIS på måndag och öser in många mål.