Andra raka genom 2-1 mot Jönköping

ÖSK mötte under måndagskvällen nykomlingen Jönköpings Södra hemma i den tredje omgången av Allsvenskan. Astrit Ajdarevic gav ett mycket bra ÖSK ledningen med ett skott i krysset i första halvlek och hemmalaget hade bud på fler mål. I andra halvlek var matchen jämnare och det dröjde till tilläggstiden innan fler mål kom. Daniel Gustavsson satte först avgörande 2-0, innan Tommy Thelin reducerade. Matchen slutade 2-1 till ÖSK som tog därmed tog andra raka segern.

I den tredje matchen på åtta dagar spelade ÖSK under måndagen mot Jönköpings Södra som inlett säsongen på bästa sätt med två raka segrar. Jönköping inledde matchen med ett högt presspel. ÖSK hade under den första femminutersperioden svårt att ta sig upp över mittlinjen med bollen i behåll. Med hjälp av två hörnor tog sig ÖSK in i matchen och var i den sjunde minuten nära att ta ledningen. Ajdarevic nickskarvade en boll till Crespo som ur trängt läge tåade den vidare förbi målvakten Cajtoft men tyvärr i stolpen och ut. Duon fortsatte samarbeta fint och i nästa anfall stod Astrit för en ny passning till Crespo, men en back hann emellan och täckte någon meter från mållinjen. ÖSK etablerade bra tryck på Jönköpings planhalva under en period och skapade ytterligare chanser för ett ledningsmål. Holmberg som ofta sökte sig in centralt i ytan mellan gästernas gbacklinje och mittfält vände först upp utanför straffområdet och sköt men Cajtoft var välplacerad och höll bollen. Kalle fick sen ytterligare en chans när han skottfintade två gånger i straffområdet och la bollen mot bortre hörnet, men den passerade precis utanför stolpen. I den 22:a minuten fick ÖSK rättvist utdelning efter den långa raden av målchanser. Crespo bjöd tillbaka till parhästen Ajdarevic genom en nedbröstning i ytan kring straffområdeslinjen. Astrit tvekade inte en sekund utan mötte bollen med högerfoten och den gick som en projektil upp i det bortre krysset. 1-0 till ÖSK. Duon var otroligt nära en repris bara två minuter senare. Åhman Persson nickskarvade till Crespo som skarvade till Ajdarevic som på nytt drog till direkt. Denna gång strök bollen ribban och det hela slutade med inspark.

De grönklädda gästerna fick ett par minuters andrum från försvarsarbete i samband med ett par offensiva hörnor och skapade under den perioden lagets dittills bästa målchans. Siwe sköt ett fräsande skott ur snäv vinkel och bollen var på väg mot bortre hörnet, men en ÖSK-fot styrde den till hörna. Thelin fick sen en chans till skänks efter att ÖSK misslyckats med att nicka undan bollen ur straffområdet men hans avslut var stressat och gick utanför målramen. ÖSK tog sen tillbaka initiativet och var flera gånger nära att utöka ledningen vid fasta situationer. Först ut var Åhman Persson som fick bollen till sig efter en skarvnick i sidled, men en taktisk knuff från en Jönköpingsförsvarare rubbade RÅP:s balans tillräckligt mycket för att störa hans avslut men ändå för lite för att stävjas av domaren genom utdömande av straffspark. ÖSK-kaptenens avslut gick någon decimeter över ribban. Med fem minuter kvar lyfte Gerzic in en ny frispark mot ett gäng resliga ÖSK-spelare i boxen. Efter ännu en nickskarv nådde den Almebäck som med en lätt touch styrde den in i mål. ÖSK-laget och merparten av de 7753 åskådarna jublade, men den assisterande domaren hade vinkat för offside. ÖSK fick därmed nöja sig med en uddamålsledning i paus efter Ajdarevics läckra mål.

Bara tre minuter in på andra halvlek visade ÖSK:s anfallsduo ytterligare en gång prov på fint samarbete. Jönköping gav Ajdarevic alldeles för mycket yta på mittplan och han tackade genom att servera Crespo men en precis djupledspassning. Crespo tryckte bort försvararen och löpte själv mot målet med bollen i behåll. Han försökte vänta ut och runda Cajtoft men målvakten sålde sig inte och chansen rann ut i sanden. Ett par minuter senare skadade sig Cajtoft varpå ett spelavbrott och målvaktsbyte följde. Mehic ersatte mellan stolparna. ÖSK skapade efter avbrottet någon halvchans men känslan var att de svartvita inte släppte handbromsen på samma sätt som i första halvlek utan istället i allt högre grad slog vakt om en bräcklig uddamålsledning. Med drygt tjugo minuter kvar hade Jönköping en stark period och etablerade tryck mot ÖSK, men Kozica såväl som Thelin brände fina skottlägen.

Kombinationen med pigga ben på inhopparen Sema och större ytor tack vare Jönköpingsforceringen gjorde att ÖSK återigen kom till lägen framåt. Ajdarevic sköt två stenhårda frisparkar som båda slutade med hörna. Holmberg fick en chans i boxen efter överstegsdribbling och passning av Sema men skottet täcktes. Även den andra inhopparen Nordmark gjorde avtryck under sin tid på planen och var nära att göra 2-0 men sköt över i andravågen efter en hörna. Med fem minuter kvar ropade bortalaget efter straffspark när Ogbu kapades av Ring men domaren friade. ÖSK sjönk väldigt djupt med laget och de flesta på plats tyckte nog att de sju stopptidsminuterna förflöt väldigt långsamt. I den 94:e minuten vann dagens tredje inhoppare Hines-Ike bollen i en närkamp på ÖSK:s planhalva och tryckte iväg en distinkt diagonalpassning mot högersidan. Efter en lätt skarv från Holmberg nådde bollen DG som med förvånansvärt pigga ben satte av mot Jönköpingsmålet i expressfart. Flera spelare försökte förgäves hinna ikapp DG som fri med Mehic sköt 2-0. Matchen avgjord trodde många men Jönköping vägrade ge sig. Två minuter senare passade Ogbu bollen snett inåt bakåt till Thelin som rullade in reduceringen och det var plötsligt nerv igen. ÖSK kunde dock hålla ledningen intakt och ta lagets andra raka seger.

På presskonferensen efteråt inledde Jönköpings tränare Jimmy Thelin med att lyfta på hatten åt ÖSK för en bra match. Han tyckte att sitt lag saknade udd framåt i första halvlek, men att variationen i anfallsspelet blev bättre efter paus. Thelin rundade av med att berömma moralen hos sina spelare som kämpade under 90 minuter och tilläggstiden. ÖSK:s Alexander Axén var jättenöjd med hemmalagets anfallsspel i första halvlek men konstaterade att fotboll går ut på att göra mål och att ledningen borde ha varit större efter 45 minuter. Han hade förberett sitt lag för perioder av försvarsspel mot ett tungt och bra Jönköping, en matchbild som präglade delar av den andra halvleken. Avslutningsvis lyfte han fram att han tycker att ÖSK tar steg framåt varje match och att man nu kan jobba vidare under en träningsvecka innan Sundsvall väntar.

Matchen mot GIF Sundsvall spelas på Norrporten Arena på måndag den 18 april kl. 19.00.

Statistik:
Resultat: 2-1 (1-0)
Mål: Ajdarevic (22’), Gustavsson (90+4’), Thelin (90+6’)
Varningar: Gerzic, Cibicki, Rönneklev, Sema, Nordmark
Hörnor: 7-4

Byten ÖSK: Crespo Kamara ut - Sema in (74’), Ajdarevic ut - Nordmark in (78’), Ring ut - Hines-Ike in (89’)

Byten Jönköpings Södra: Cajtoft ut - Mehic in (52’), Svensson ut - Aasmundsen (58’), Fendrich ut - Ogbu (63’)

Publik: 7753

Domare: Kaspar Sjöberg, Daniel Gustavsson (ass.), Tobias Wärn (ass.) och Mattias Johansson (fjärde)