Matchrapport ÖSK - Elfsborg

I årets allsvenska hemmapremiär tog ÖSK emot förra säsongens tvåa Elfsborg på Behrn Arena. Det var två viljestarka och hårt arbetande lag som drabbade samman. I en jämn och tät match var det tillfälligheter som kom att avgöra, och en 40 år lång svit bröts på Behrn Arena.

De drygt 9000 åskådarna som kommit kunde inte valt ett bättre tillfälle; med två högljudda supporterklackar osade stämningen allsvensk hemmapremiär, och det var med spänning och förväntan i luften som de båda lagen satte igång spelet.

Matchen inleddes i ett högt bolltempo med bra rörlighet från båda lagen. ÖSK hade bra bollpress och en stor aggressivitet. Vid ett flertal tillfällen förhindrades snabba Elfsborgskontringar genom att ÖSK på mittfältet föredömligt tagit tillbaka förlorade bollar.

Hemmalaget var med från start och hade snabba omställningar från försvar till anfall, bland annat genom anfallsyttrarna Eric Bassombeng och Roni Porokara.

På mittfältet var det mycket dueller och i kamp mot ett starkt Elfsborgsmittfält med Anders Svensson och Stefan Ishizaki i spetsen stod ÖSK upp bra. Anders Svensson fintade och slog vid några tillfällen fina crossbollar ut på kanterna och hade efter cirka en kvart ett tungt distansskott som Alvbåge slog ut till hörna.

Nordin Gerzic var framträdande och lite av en bollvinnare på ÖSK: s mittfält; han hade inte bråttom att slå bort bollen när han fick den, utan dribblade och höll i bollen innan han vårdat gav ifrån sig den. Många bollar gick ut till de kvicka yttrarna Porokara och Bassombeng.

Matchens första riktiga målchans kom efter 22 minuter, i ett av dessa tillfällen: Nordin Gerzic bröt sig fram efter att ha erövrat bollen en bit utanför Elfsborgs straffområde. Passningen når först Porokara, vars avslut studsar på en försvarare till en relativt friställd Bassombeng ute till höger i straffområdet. Bassombengs avslut har dock inte 100 % skärpa och går rakt på Ante Covic i Elfsborgs mål.

ÖSK skapade en del chanser; Nordback hade ett bra distansskott som gick precis utanför. Sedan gick Bassombeng direkt på skott, på en frispark från nära håll. Bollen gick strax över.

Efter 60 minuter hade Bassombeng ett farligt skott i straffområdet som dock täcktes av en försvarare. Någon minut senare fick han en chans till, när han rakt framifrån vid straffområdeslinjen hade ett bra skott precis över mål.

Matchbilden var fortfarande jämn; båda lagen kom ofta fram i offensiva genombrott. Avsluten var emellertid inte så många men ett visst övertag för ÖSK gick att skönja i andra halvlek. Ett snabbt uppspel på ÖSK: s vänsterkant gick från Wowoah via Gerzic till Porokara, som precis utanför straffområdet på sin vänsterkant hade ett bra avslut som dock räddades av Covic. Elfsborg hade stora delar av laget tillbaks i försvar, för att sedan göra snabba omställningar till anfall. Men varken ÖSK: s försvar eller målvakt ställdes på några större prov i andra halvlek. Försvaret låg rätt i sina positioner och många anfall bröts säkert. Även vid Alvbåges ingripanden, till exempel på hörnor, plockades bollen säkert.

Med dryga 80 minuter spelade stod det fortfarande 0-0. Tillfälligheter skulle komma att avgöra matchen som fortfarande var en öppen historia.

I matchminut 84 hade Elfsborg ett anfall utanför ÖSK: s straffområde. I en snabb och rörig situation hamnade bollen till slut hos en egentligen offsidestående Joel Johansson. Helt fri till vänster i straffområdet gör Johansson, som bara varit på planen i några minuter, det förödande 0-1-målet. En högljudd hemmapublik menade bestämt att målet inte skulle godkännas. Det var dock olyckligtvis ÖSK: s Magnus Kihlberg som i situationen som föregick målet råkat spela bollen till Johansson.

Målet var en kalldusch men ÖSK stod för en rejäl press i slutminuterna, där till och med Alvbåge gått upp på en hörna. ÖSK lyckades trots den hårda pressen inte att kvittera. Det var en tuff och överlag jämn match med ett snöpligt slut för hemmalaget – med tanke på andra halvlek där ÖSK hade ett visst övertag. Spontant kändes hemmalaget närmare en seger och en förlust och ett 0-1 i 84: e minuten känns då som ett antiklimax.

Sammanfattningsvis hade ÖSK som vanligt ett stabilt försvar, som vi även sett prov på under försäsongen. ÖSK hade matchen igenom en mängd fasta situationer som dock inte resulterade i någon större farlighet. Överlag skapades det i anfallet en del chanser, men idag lyckades inget av lagen anfallsmässigt nå sin högsta nivå. De riktigt heta chanserna var få. Hemmalaget visade dock att de kan spela attraktiv och bra fotboll och det är med en känsla av att laget ändå är på rätt spår som vi ser fram emot nästa allsvenska match, mot Örgryte om sex dagar.

- Det gäller att jobba vidare och fortsätta tro på det man gör, sade ÖSK-tränaren Sixten Boström efter matchen.