Vinst i bortamtchen mot Smedby AIS

Foto: Retouched Reality / Daniel Lubner

I denna 10:e omgång i Division 1 Mellersta ställdes ÖSK emot serieledande Smedby AIS på bortaplan. ÖSK som innan matchen befann sig på en 4:e plats öppnade som vanligt matchen med ett högt presspel som tidigt resulterade i 0-1 genom Izabella Hurtig. På en hörna i den 30:e minuten kunde Smedby kvittera och ställningen i paus var 1-1. I den andra gjordes det ett mål och det av Cornelia Karlsson i den 51:a minuten. Matchen slutade också 1-2 vilket innebär att ÖSK gick upp i serieledning med samma poäng som Smedby fast med bättre målskillnad.

ÖSK startade matchen piggast och tog tag i initiativet direkt. Laget satte en hög press och vann många dueller. Detta skulle också resultera i ett tidigt mål genom Izabella Hurtig i den 6:e minuten. Målet kom till efter en återerövring på mittplan där man sedan kombinerar sig ut till Cornelia Karlsson på högerkanten som slår ett inlägg som målvakten ingriper på och lämnar en retur som Hurtig sätter dit för 0-1 i öppen bur. Efter målet var det Smedby som tog tag i bollinnehavet och figurerade en del runt ÖSK:s straffområde. Däremot blev det aldrig någon farlig målchans utan ÖSK kunde försvara sig bra. I den 14:e minuten resulterade detta förvsarspel i en kontring där Emilia Andersson kunde driva fram bollen och efter att ha dribblat två spelare servera Cornelia Karlsson i ett friläge. Däremot kom Nyström i hemmalagets mål ut bra och räddade skottet från Karlsson. Det var också kontringspelet och de lite längre bollarna som var melodin för ÖSK när Smedby försökte spela sig förbi ÖSK:s försvarsled. För Smedby skulle det dröja till den 30:e minuten innan man fick sin första riktiga chans via en hörna. Tyvärr var det allt man behövde då Smedby:s Okorie kunde nå högst med huvudet och skicka in kvitteringen för Smedby bakom en chanslös Ellen Portugués.

Kvitteringen gjorde så att båda lagen nu ville gå mera framåt vilket gjorde att man bytte bollinnehavet ofta och att spelet gick mer från straffområde till straffområde. Det skulle dock dröja till den 42:a minuten innan nästa stora chans. Detta då ÖSK återigen erövrade bollen högt och där Cornelia Karlsson kunde avancera in i straffområdet för ett avslut ur en svår vinkel. Skottet var ändå nära att ta sig förbi Smedby målvakten som stöter bollen ut i straffområdet men väl där kunde Smedby rensa undan. I den 45:e minuten fick Smedby en frispark i ett bra högerläge nära straffområdet. Frisparken som var bra slagen tvingar Ellen Portugues till att släppa en retur som en offsidestående Smedbyspelare satte i mål. Men det blev alltså avinkat för offside och den första halvleken slutar oavgjort 1-1.

Till den andra halvleken var det Smedby som kom ut starkast och hade ett par distansskott och bollar in i straffområdet redan inom de fem första minutrarna av andra. Däremot var det i den 51:a minuten ÖSK som gjorde det tredje målet i matchen. Detta i sitt första anfall i den andra halvleken. Likt den melodin från den första halvleken var det en längre boll där Amelia Olofsson kunde vinna duellen mot mittbacken och sedan spela fram till Karlsson igen som på sitt tredje försök för dagen kunde skjuta bollen förbi Nyström i hemmamålet till 1-2. Ledningsmålet gjorde att ÖSK likt i den första halvleken backade lite mera hemåt för att bevaka sin ledning och låta Smedby ta initiativet. Ett initiativ som Smedby aldrig riktigt tog tag i. Utan det var ÖSK som ganska bekvämt kunde försvara och till viss del behålla bollen inom laget för att fördriva tiden.

Det var inte förrän i den 73:e minuten som Smedby hotade ÖSK målet ordentligt igen. Detta genom ett distanskott som Portugues kan rädda och styra ovanför ribban till en hörna. Bara minuter senare i den 76:e kunde ÖSK ha utökat ledningen genom den hårt arbetande Amelia Olofsson som på en av många djupledsbollar bakom baklinjen kunde komma fri mot målet, men avslutet gick utanför. Efter Olofssons chans försökte Smedby göra en forcering genom ett frekvent inläggspel. Däremot lyckades man aldrig skapa de där heta målchanserna. Det var inte förrän den 91:a minuten som det hettade till rejält runt ÖSK:s mål. Detta när Smedby får en frispark som skjuts i ribban och på returen gör man mål. Men återigen är det mål från en spelare som står offside och matchen slutar därmed 1-2 i ÖSK:s favör. Ett ÖSK som därmed i nuläget befinner sig i serieledning.

Dennis Gabrielsson, Tränare ÖSK Fotboll:
– En riktigt skön seger i en tuff bortamatch. Smedby är riktigt tunga att möta med deras inläggspel och fasta situationer. Men vi står emot bra och har även marginalerna med oss här mot slutet när de trycker på för en kvittering. Ser vi till våra senaste matcher känns det dock rättvist att ha marginalerna på vår sida denna gång.

  • - Vi startar båda halvlekarna mycket bra och gör tidiga mål som lägger grunden för segern. Dock tappar vi stundtals lite enkla bollar och Smedby får kontra lite för mycket på oss. I den andra halvleken kan vi spela på vårt viktiga 1-2 mål. Vi lyckas hålla de utanför oss men en frispark på tilläggstid är nära att gå in. Men vi reder ut det och tar en viktig trea. All heder till tjejerna för en grym kämparinsats.

Nästa match för ÖSK:s damlag spelas återigen borta. Denna gång mot Västerås BK 30 på torsdag 15 juni kl. 19:00.

Statistik
Resultat: 1–2 (1–1).
ÖSK:s målskyttar: Izabella Hurtig (5'), Cornelia Karlsson (51').
ÖSK byten: Hurtig ut - Weinacht in (77'), Olofsson ut - Eriksson in (84'), Karlsson ut - Eklund in (90+4') .

Startelva:
26. Ellen Portugués
– – – – – – – – – –
8. Matilda Wennberg
21. Olivia Stråle
15. Nellie Thörngren
– – – – – – – – – –
6. Agnes Andersson (K)
16. Lisa Bergman
– – – – – – – – – –
22. Emelie Alfredsson
11. Cornelia Karlsson
14. Izabella Hurtig
9. Emilia Andersson
– – – – – – – – – –
19. Amelia Olofsson

Ersättare:
3. Josefine Eklund
7. Alva Holmqvist
10. Ella Gunnarsson
12. Karin Weinacht
13. Maja Eriksson
18. Inda Dervisevic

Text: Liam Larsson-Hellsing

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908