Derbyseger mot degerfors IF

Foto: Retouched Reality / Daniel Lubner

Under fredagskvällen spelades årets första hemmamatch på Grönpepparparkens gräsmatta. Dessutom var det derby då Degerfors IF gästade ett soligt och väl befolkat GPP. I båda av dagens halvlekar var det Degerfors som öppnade starkast dock utan att lyckas sätta dit bollen i mål. En storspelande målvakt i Ellen Portugués och två mål av ÖSK i första halvleken var segerecptet i denna tuffa och överlag jämna derby match.

Bortalaget inledde som sagt piggt, kom ut med ett högt presspel och gjorde det svårt för ÖSK att hitta vägar framåt. Degerfors skapade även ett par tidiga chanser utan att hitta fram hela vägen. I stället var det ÖSK som gjorde matchens första mål efter drygt 16 spelade minuter.

Denna gång tack vare hög press från ÖSK som gjorde att Emilia Andersson kunde vinna bollen, gå på avslut och pricka in 1–0 bakom Degerfors-målvakten. Efter målet hittade ÖSK fram lite bättre och Degerforspressen bet inte riktigt lika väl som den gjorde i inledningen.

Trots flera lägen för ÖSK, bland annat en stolpträff, så såg det länge ut som att ÖSK skulle ta med sig sin 1–0-ledning in i halvtidsvilan men strax innan paus kom även 2–0-målet. Cornelia Karlsson drev fram på offensiv planhalva och frispelade Izabella Hurtig. Hurtig gjorde inga misstag och placerade in ÖSK:s andra mål för dagen.

I den andra halvleken var det återigen Degerfors som öppnade starkast och genom en lång djupledsboll från baklinjen bakom ÖSK:s motsvarande var andra halvleks farligaste chans skapad direkt. Den resulterade i ett friläge som Ellen Portugués kunde komma ut och göra en fin räddning på.

I de inledande minuterna hade Degerfors också ett flertal hörnor. Detta dock utan att skapa farligheter för ÖSK. Portugués fick däremot ingripa igen lite senare på ett distansskott som hon med kontroll styrde ut mot hörnflaggan.

ÖSK hade under denna tiden ett par möjligheter till kontringar men lyckades inte utnyttja att Degerfors hade en offensiv viktning på laget i jakt på reducering. I stället fortsatte Degerfors framåt och skapade ytterligare ett friläge. Återigen stod Portugués får en räddning och fick i samband med skottet ont men hon kunde snabbt resa sig igen.

Efter ytterligare några skadeavbrott på ÖSK-spelare samt byten avtog Degerfors press. Från matchminut 70 och framåt hade Degerfors inga superheta lägen och ÖSK kunde vakta ledningen tämligen enkelt. Detta innebar också att ÖSK:s derbyvinst var säkrad med första halvlekens två mål och strålande målvaktspel i andra halvleken.

Nästa match för ÖSK:s damlag spelas på tisdag 23 maj kl. 19:00 då vi möter IK Sturehov i distriktscupen på bortaplan.

Statistik
Resultat: 2–0 (2–0).
ÖSK:s målskyttar: Emilia Andersson (17') Izabella Hurtig (44')
ÖSK:s byten: Olofsson ut - Weinacht in (60'), Karlsson ut - Gunnarsson in (70'), Hurtig ut - Dervisevic in (81'), Alfredsson ut - Eklund in (81').

Startelva:
26. Ellen Portugués
– – – – – – – – – –
8. Matilda Wennberg
21. Olivia Stråle
15. Nellie Thörngren
– – – – – – – – – –
17. Alva Hyttinen
16. Lisa Bergman
– – – – – – – – – –
22. Emelie Alfredsson
11. Cornelia Karlsson
14. Izabella Hurtig
19. Amelia Olofsson
– – – – – – – – – –
9. Emilia Andersson (K)

Ersättare:
1. Alice Hultman
3. Josefine Eklund
5. Nathalie Sundqvist
7. Alva Holmqvist
10. Ella Gunnarsson
12. Karin Weinacht
18. Inda Dervisevic

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908